Újabb balliberális tagokkal bővült az EBESZ választási delegációja

2022. március 31. 07:40

A szervezet célja az lehet, hogy előre megfontolt szándékkal aláássa a demokratikus magyar választásokba vetett bizalmat.

2022. március 31. 07:40
null

Több új delegálttal bővült az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Magyarországra küldött választási megfigyelői missziója – számolt be a valasztas.hu-n közzétett hivatalos adatokra hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap írja: az így már több mint 230 fős delegáció eddig két, tárgyi tévedésektől hemzsegő jelentést publikált az április 3-ai választásokkal kapcsolatban,

most pedig újfent erős balliberális kötődéssel rendelkező tagok érkeztek.

Köztük a szervezet igazgatója, aki korábban az olasz baloldali Demokrata Párt parlamenti képviselője volt, valamint két, Soros hálózatához kötődő „szakértő”.

Az EBESZ nem csak a szokásos misszióval érkezik

A lap felidézi: az, hogy az EBESZ korábban soha nem látott, teljeskörű választási megfigyelői misszióval van jelen hazánkban, a Soros-hálózatnak tudható be. Még az év elején 20 magyarországi „civil szervezet” – mint a TASZ, a Helsinki, a Political Capital vagy az Amnesty (valamennyien a Soros-féle nyílt társadalom hálózatának részei) – arra szólította fel az EBESZ-t, hogy

ne csak a korábbi választások során alkalmazott, szokványosnak mondható korlátozott misszióval érkezzen Magyarországra.

Ezt a felszólítást utána nem meglepő módon megismételte 62 balliberális EP-képviselő is, akik közül sokan szerepelnek a pár éve kiszivárgott, „Soros brüsszeli barátait” tartalmazó listán.

900 fő a nemzetközi megfigyelők összlétszáma

Listájuk a magyar jogszabályi előírásoknak megfelelően elérhető – csakúgy, mint azon más, szintén a nyílt társadalom hálózatához tartozó politikai NGO-ké, akik ugyancsak féltik a magyar demokráciát a magyar választópolgároktól. Ilyen a majdnem 300 taggal vizsgálódó ENEMO vagy fenti magyarországi „civilek” vendége és barátja, a hazájában kevéssé ismert lengyel liberális Politikai Elszámoltathatóság Alapítvány (Fundacja Odpowiedzialna Polityka).

A különböző, Budapesten állomásozó nemzetközi megfigyelők összlétszáma immáron 900 fősre duzzadt – akik között persze található valódi és érdemi tevékenységet is kifejtő szervezet, mint a nagynevű varsói Ordo Iuris vagy az amerikai Judicial Watch. Az EBESZ delegációjáról azonban eddig is lehetett tudni, hogy politikailag nem elfogulatlan:

a központi vezető csapatuk 10 tagjából minimum heten dolgoztak vagy jelenleg is dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványoknak,  

vagy olyan „civil szervezetnek”, melyet Sorosék támogatnak. Talán ennek is lehet némi köze ahhoz, hogy a szervezet elmúlt hetekben kiadott előzetes, illetve időközi jelentései elfogultak, csúsztatásoktól és tárgyi tévedésektől hemzsegnek – például azt sem sikerült eltalálniuk, ki most Magyarország köztársasági elnöke, miközben persze azt érzékeltették, hogy „általánosan romlottak a demokratikus választások feltételei Magyarországon”.

„Menekülési útvonal” a baloldalnak

A misszió a napokban új tagokkal bővült, mégpedig egészen magasrangúakkal. Így elvileg személyesen, regisztrált megfigyelőként felügyeli a magyar választások tisztaságát az EBESZ/ODIHR igazgatója, Matteo Mecacci. „Pártokfelettiségéről” sokat elárul, hogy radikális baloldaliként 2008 és 2013 között az olasz Demokrata Párt képviselője volt a római parlamentben,

aktívan kampányolt és tüntetéseket is szervezett az olasz jobboldal akkori vezetője, Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen.

De nem csak Mecacci áll ideológiai alapokon a most hazánkba érkezettek között. Az EBESZ választási részlegének vezetője, Meaghan Fitzgerald korábban a baloldali elhajlóként ismert amerikai elnökről elnevezett Carter Center munkatársa volt, melynek partnere – nem meglepő módon – a Nyílt Társadalom Alapítványok. Fitzgerald ezen kívül dolgozott egy Democracy Reporting International (DRI) nevű liberális lobbiszervezetnél is, melynek egyik partnere, a Civitates szintén a Soros-hálózat által szponzorált.

És a sor(os)nak itt még nincs vége. A brit Katya Andrusz, az EBESZ/ODIHR szóvivője a CEU-n végzett, és korábban „szabadúszó újságíróként” tudósította a nemzetközi baloldali sajtót, így Guardian-t vagy az Economist-ot. Az EBESZ által kiadott korábbi jelentések, valamint a stáb összetételét nézve nem állhat távol valóságtól az a megállapítás, mely szerint a szervezet itteni munkájának célja, hogy

előre megfontolt szándékkal alássa a demokratikus magyar választásokba vetett bizalmat,

illegitimnek állítsa be majd a szavazást – ezzel kínálva „menekülési útvonalat” a baloldalnak arra az esetre, ha elveszítenék a választásokat.

Nyitókép: Mandiner archív

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dugesz77
2022. április 01. 10:19
Pedig elég lenne megfigyelniük az utóbbi pár nap eseményeit és pálcát törni, ki-mit akar elcsalni. Remélem benne lesznek a jelentésben a kokain pénzes, kéretlen SMS, szavazat égető, balhézni akaró csőcselék dolgai is.
basti64
2022. március 31. 17:20
Kíváncsi vagyok, hogy ezeknek a "megfigyelöknek" ki fizeti az útiköltségét, napidíját, szállását? Ha a megbízóik, akkor mindent bele, amilyen drágán csak lehet, mindent megszámlázni nekik! Amennyiben a kormány és az adófizetök költségére jönnek huhogni, úgyméltóztassanak a híd alá menni aludni és az Aldihoz akciós kiflit venni!
Papalimapapa
2022. március 31. 11:32
Újra megjelentek Magyarországon a kommunisták által külföldről már korábban is többször behívott idegen tankok. Csak most nem T55-ösök, hanem az EBESZ-nek nevezett liberális támadó alakulat. Védekezni csak úgy lehet ellenük, ha minden jóérzésű magyar polgár elmegy szavazni. Hogy kire? Nem kérdés.
fogas paduc
2022. március 31. 09:23
Innentől kezdve, minden eu-s országba a választásokkor EBESZ bizottságot, viszont a libbant országokba menő küldöttségekbe a konzervatívoknak kell többségben lenniük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!