Átadták a belvárosi Bástya parkot

2022. március 23. 16:53

Ez Magyarország első zöld és kék szemléletű parkja.

2022. március 23. 16:53
null

A Belváros Önkormányzata több szempontból is egyedülálló közparkot hozott létre az V. kerületi Bástya utcában. A XV. századi városfal leghosszabb szakasza, lebegő sportpálya, a Gellért-hegyi Sziklakápolnáig ellátó kilátópont, esővédett játszótér szolgálja a látogatók kellemes és tartalmas időtöltését – olvasható az önkormányzat által kiadott közleményben.

Egyedülálló park jött létre a belvárosban

Hozzátették, az alapterületet megsokszorozó, frappáns építészeti megoldásokkal háromszintes parkot alakítottak ki, amely Magyarországon először ötvözi a zöld és kék szemléletet.

A zöldfelület arányát 4,5%-ról 53%-ra növelték, 23 új fát ültettek, akár 600 m2-re kiterjedő zöldfalakat létesítettek

és a klímatudatosság jegyében az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg. 

A park tökéletesen illeszkedik Belváros Önkormányzata korábbi fejlesztéseinek sorába, mint például a zöld buszmegállók kialakítása, a 82 új fával jóformán város erdőként átadott Podmaniczky tér vagy az Arany János utca jelenleg is zajló megújítása, amelynek végeztével közel 100 fából álló fasor szegélyezi majd az utcát, ahol korábban egyetlen fa sem állt – derült ki a közleményből.

Mernek innovatív megoldásokat választani

A sűrűn beépített városmagban új zöldfelületet létrehozni kihívás, azonban ezúttal is mindenekelőtt a kerület otthonosságát szolgálva, a zöldfelület arányát minél nagyobb mértékben növelve, a lehető legtöbb fa ültetésével valósították meg a beruházást. Köszönhető ez az V. kerület által évek óta képviselt szemléletmódnak, amely szerint a közművek helyzetére nem tekintenek megváltoztathatatlan adottságként, hanem szükség esetén áthelyezik, összerendezik azokat annak érdekében, hogy minél több fát ültethessenek, valamint

nem félnek úttörők lenni olyan innovációk alkalmazásában, mint jelen esetben az esőkert, a zöldfal- és zöldtető, a párásítás, a járható kert vagy a 20-30 éves fák telepítése

– írták.

Közösséget is építenek

A Belvárosban nemcsak közterületeket fejlesztünk, hanem közösséget építünk. A Bástya park beruházásának tervezésekor is láttuk magunk előtt a kisgyermekes anyukákat, az ovisokat, a kisiskolásokat, a fiatalokat, a családokat, az unokákra vigyázó nagyszülőket, a nyugdíjasokat, akik használni fogják ezt a teret. Ezért alakítottunk ki akadálymentes pelenkázót a kisbabáknak, játszóeszközöket a gyerekeknek, sportpályát, bringatámaszt a fiataloknak, padokat a megpihenni vágyó nagyszülőknek és hosszan folytathatnám a sort a változatos igényeket kiszolgáló funkciók bemutatásával” – nyilatkozta Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere a Bástya park megvalósításáról.

A beruházás a kormány támogatásával valósult meg, amelynek felhasználását Böröcz László országgyűlési képviselő eszerint összegezte: „A Kormánynak fontosak a családok és hogy a gyermekek, a szülők, a nagyszülők, a fiatalok, az idősek számára minél otthonosabb lakókörnyezetet biztosítsunk. A legjobb helyre került ez a támogatás, hiszen a belvárosiak képviselőjeként és alpolgármestereként szerzett tapasztalatból tudom, hogy

– húzta alá Böröcz a közleményben.

Nyitóképen a Bástya park. Fotó: Belváros Önkormányzata

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibi72
2022. március 24. 11:48
A városfalat még Zsigmond király korában csinálták, aminek ugye 1437-ben volt vége. Most combnyi vastag lyukakat fúrtak a falba, amibe acélgerendákat helyeztek. A kedves érdeklődők az ezekre felfekvő járdán tudnak a városfal mentén végigmenni. Enyhén bízom benne, hogy ez a hatszázötven éves német munka, ezt gond nélkül elviseli.
Nabakker
2022. március 24. 08:06
Ugye-ugye... Bástyaelvtárs majd kérünk egy apró... :D
Sulammit
2022. március 24. 00:32
Szép lett! Fideszes az V. kerület.
Tibi72
2022. március 23. 22:15
őőő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!