IDEA: Hónapról hónapra erősebb a Fidesz

2022. január 20. 12:11

Minden vizsgált választói csoportban előnyre tett szert a Fidesz a baloldal előtt.

2022. január 20. 12:11
null

Az IDEA Intézet 2022. január 4. és január 14. között készített reprezentatív adatfelvétele megerősíti, hogy a Fidesz hónapról hónapra, szisztematikusan erősíti támogatottságát. Mint írják: a Fidesz minden vizsgált választói csoportban előnyre tett szert az egyesült baloldal előtt.

Január első felében a teljes népességen belül a Fidesz–KDNP listája 2 százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt közös listájával szemben. A választáson legaktívabb, biztos szavazók közt a Fidesz-KDNP előnye már 4 százalékpont.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP támogatottsága az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal nőtt, jelenleg 37 százalékos. Ez a legmagasabb arány a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta. A biztos szavazóknál a kormánypártok támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett (48%).

Az egyesült baloldal pártjai közül a Demokratikus Koalíció maradt a legerősebb. Mechanikusan összeadott össztámogatottságuk 32 százalék a teljes népességnél, 5 százalékponttal kevesebb, mint a Fidesz–KDNP-é támogatottsága. A Mi Hazánk és a Kutyapárt megelőzi az LMP-t és a Párbeszédet.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, melyik pártra szavaz, nem menne el szavazni) aránya 25 százalék, ami a legalacsonyabb érték a koronavírus-járvány kitörése óta.

Az intézet szerint a Fidesz előnye nem behozhatatlan, de az ellenzék még nem talált vissza az előválasztásnál mutatott cselekvőképes arcához. A kormánypártok újra átvették a napirend tematizálását, számos jelentősebb szavazói rétegnek ígértek, illetve adtak valamilyen jóléti intézkedést.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait január 4. – január 14. között vette fel önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI). A végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

 Nyitókép: MTI

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budika
2022. január 21. 14:31
"A végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében." tehát iskolai végzettség és településtípus szerint nem reprezentatív a minta és az adatfelvétel internetes önkitöltős... nem gondolom, hogy ezek a "módszertani finomságok" a Fidesznek kedveznének, ergo egy normális kutatásban nagyobb lehet a kormánypártok előnye. Van is ilyen mérésük: maki nem véletlenül adta össze a két kérdésre érkezett aláírások számát :D Persze nagyon jó a 2000-res minta a 2.2%-os hibaatárral, de nem hiszem, hogy a fáji cigányok pl. bekerültek - meg az összes többi, a FOS április 4-i videóiban majd szereplő "lumpenproliparasztcigány", akiket Ács Dani megkérdez, hogy miért a FideSSre szavaztak.
masikhozzaszolo
2022. január 21. 13:00
hónapról, hónapra erősödik Állítsátok meg az időt, Ki akarok szállni!
syphax
2022. január 21. 09:30
A FIDESZ ERŐS, ÉS EGYRE ERŐSEBB. ÉS MÉG MILYEN ERŐS LESZ ÁPR.3-ÁN!!!
Vikijo
2022. január 21. 06:16
A reális helyzet kimutatása biztosan nem árulás, de már nincs idő az ébredésre és a túlliberális témák mellőzésére mert adott a szavazói háttér téves beállí tottsága és az alkalmatlan vezető akit úgy választottak meg hogy előtte nem szedték ki belőle a nézeteit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!