Kormányinfó: Zárt térben kötelező lesz a maszkviselés

2021. november 18. 14:40

Negyedik hullám, járványügyi szigorítások, benzinár – ezekről esett szó a november 18-i kormányinfón.

2021. november 18. 14:40
null

November 18-án, csütörtökön rendhagyó időpontban, délután került sor a kormányinfóra, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatta a sajtót a kormány legfrissebb döntéseiről.

Közel a negyedik hullám tetőzése

Gulyás Gergely először is ismertette a járvánnyal kapcsolatos adatokat. Elmondta: meghalt 131, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 10 767 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Eddig 6 millió 013 ezer 007 embert oltottak be, közülük 5 millió 784 ezer 958-an a második, 1 millió 714 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

Mint fogalmazott: közel a negyedik hullám tetőzése, akár már egy-két héten belül sor kerülhet erre. Arra biztatott mindenkit: legkésőbb hét hónappal a második oltás után lehetőleg mindenki vegye fel az emlékeztető, harmadik dózist. Figyelmeztetett: ha nem élnek az emberek az oltással, újabb és újabb járványhullámokra kell számítani.

Újra jön a maszkviselés

A miniszter bejelentette: csak védettségi igazolvánnyal lehet az 500 főnél nagyobb rendezvényeket látogatni. Emellett kötelező lesz a harmadik oltás az egészségügyben, valamint visszatér a kötelező maszkviselés zárt terekben, például az olyan üzlethelyiségekben, ahol egy rendszeresen öt főnél többen tartózkodna. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről. A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek – mondta.

A kötelező maszkviselés péntek éjféltől lép életbe”

Gulyás Gergely emlékeztetett: jövő héten oltási akcióhetet tartanak az átoltottság növelés érdekében. Ezen a héten az összes kórházban, 101 intézményben adnak első, második és harmadik oltást is, nem kell regisztrálni, időpontot foglalni. A miniszter tájékoztatása szerint 9,7 millió oltás áll rendelkezésre az AstraZeneca, Janssen, Pfizer, Sinopharm, Moderna készítményeiből, a Szputnyik viszont elfogyott. Az oltóanyag-mennyiség nem lehet akadálya annak, hogy bárki beoltassa magát, s ez igaz akkor, ha már a negyedik oltást is fel kell majd venni, de ez egyelőre nem aktuális.

A miniszter szerint a fent említett szigorító intézkedések mindaddig érvényben maradnak, ameddig szükségesek. 

Benzinár, rezsicsökkentés

Egyelőre a hatóságok egyetlen olyan benzinkutat sem találtak, ahol ne tartották volna be a 480 forintos maximális benzinárat – ismertette a miniszter. A kisvállalkozók esetében megnyílik annak a lehetősége, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe, azaz ők is a csökkentett áron juthatnak hozzá az energiaszolgáltatásokhoz – jelentette be Gulyás. Ide azok léphetnek be, akiknek legfeljebb 10 fő foglalkoztatottjuk van, és 4 milliárd forintnál kisebb a bevételük, illetve a mérlegfőösszegük. Azt remélik, hogy ez a lépés az infláció csökkentéshez is hozzájárul.

Az Európai Bíróság és a Stop Soros

A Mandiner kérdésére Gulyás elmondta, a kormány vizsgálja az Európai Bíróság döntését, mely szerint uniós jogot sért a Stop Soros törvénycsomag. A miniszter szerint súlyos, az uniót gyengítő tévedésnek tartják, hogy egy héten belül az Európai Bíróság és az Európai Bizottság is a migráció mellett foglalt állást. A bíróság olyan magatartást minősített uniós jogba ütközőnek, ami az illegális határátlépést segítő tevékenységet szankcionálta. Ha a bíróságon is bekapcsolják a tévét, olvasnak újságot – fogalmazott –, akkor azt tapasztalhatják,

Európa ma attól szenved, meg tudja-e védeni a külső határait,

és 2015-ből emlékezhetnek azokra a következményekre is, hogy mivel jár, az, ha nem. A Bizottság feladata – jelentette ki –, hogy tegyen eleget az állam- és kormányfők utasításának és dolgozzon ki olyan szabályrendszert, amelynek segítségével meg lehet védeni a külső határokat. Ha ez közös cél, akkor nem lehet legálisnak tekinteni az illegális határátlépést segítő tevékenységet, s a menekültkérelmek elbírálásáról azt megelőzően kell dönteni, hogy az illető belép-e Európa területére – jelentette ki.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kormány tervez-e a benzinhez hasonlóan más termékekre vonatkozó árstopot. A miniszter azt mondta, egyelőre nem született ilyen döntés.

Városháza-gate, rezsicsökkentés, Márki-Zay Péter

Több kérdés vonatkozott a Városháza-gate-re. Gulyás Gergely szerint Karácsony Gergely a teljes tagadástól eljutott a részleges beismerésig. Szerinte a főpolgármesternek mégis lehetett tudomása arról, hogy szóba került az ingatlan eladásának ötlete, különben a figyelmeztetésnél komolyabb büntetést szabott volna ki a fővárosi vagyonkezelő vezetőjére. S a minisztert nem lepte meg, hogy feltűnt a színen Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök.

Több újságíró felvetette, hogy Márki-Zay Péter nem értett egyet a kormány korábbi rezsicsökkentésével. Erre Gulyás Gergely az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének korábbi nyilatkozataiból idézett, ami mindezt alátámasztja. S emlékeztetett arra is, hogy a

Gyurcsány-érában az áram kétszeresére, a gáz háromszorosára drágult.

Szóba került az is, hogy Bige László, a műtrágyakirály az ellenzéket támogatja anyagilag. A miniszter szerint nem ez a baj vele, hanem az, hogy a kartellezés miatt a műtrágya ára az egekben van, ami nagyon rossz a gazdáknak, de a kormány dolgozik a megoldáson. Gulyás azt is elmondta, hogy nem ritka, hogy baloldali emberekből lettek milliárdosok, például a négy miniszterelnökükből hárman is azok voltak – Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon –, egyedül Horn Gyula nem.

A miniszter kizártnak tartja, hogy újra bevezetnék a digitális oktatást, azt mondta, ma minden feltétel adott az iskolák működtetéséhez. S kijelentette, december elejére elképzelhető, hogy lesz engedély az 5 és 12 év közöttiek oltására, ez járványügyi szempontból tovább javíthatna az oktatás helyzetén. A pedagógusoknak egyébként 86-87 százaléka van beoltva, de ezen az arányon is növelni kellene – közölte Gulyás.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 586 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2021. november 19. 15:03
Ez már beteges. :)
barnabibambi
2021. november 19. 07:34
Jav.:Szlovéniába küldik.......
barnabibambi
2021. november 19. 07:11
Vergődik az Orbáni félfasiszta rezsim a nép meg pusztul! Szóljon már valaki ennek az idióta Orbánnak hogy a Kínai módszer a hatékony a járvány elleni védekezésbe.Teljes lezárás min.1 hónapra ,hatósági szelektív karantén és teszt,teszt,teszt.A határokon beérkező minden árui,termék akármi alaposan fertőtleníteni.A világrekord halálozási ráta egyértelműen bizonyítja hogy a tyúkszarral történt oltás borzalmas járvány helyzetet és tömeges halált okoz. Ezért az Orbán bagázsnak felelnie kell a bíróságon!Nincs elég orvos ,ápoló,EÜ szakszemélyzet és ők Szlovákiába küldik az orvosainkat itt meg az orvoshiány miatt tömegek halnak meg! Gyilkos Orbán fasiszta!
Newman
2021. november 19. 00:40
Na bumm, volt már ilyen, nem fáj, a tömegközlekedésen, meg már kötelező volt! És tessék oltakozni, mert különben lesz 5.6.7. hullám is!! És halottak is. Jövő héten, mindenki besétálhat az oltóközpontba, munka után csak úgy! És kérheti, az oltását!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!