Exkluzív Babiš-interjú, demográfiai csúcs, Mutti, német választás, Soros vs. Kína és Nagy Dénes rendező – megjelent a Mandiner!

2021. szeptember 23. 10:58

Mit gondol a Fidesz néppártból való távozásáról Andrej Babiš? Hogy lehet összhangba hozni a fenntarthatóságot és a demográfiát? Lesz-e balos kurzus Németországban? Felvidéki sajtókörkép, az örök Mutti, Kína vs. Soros, okosan parkoló autók és Nagy Dénes rendező az új Mandiner hetilapban!

2021. szeptember 23. 10:58
null

A bevándorlás nem lehet válasz az Európában zajló demográfiai krízisre – nyilatkozta a Mandinernek a cseh miniszterelnök, aki a ma kezdődő Budapesti demográfiai csúcsra érkezett hazánkba. Mit gondol a magyar családpolitika alapelveiről, annak hangsúlyairól? Meghaladható-e a hagyományos családmodell? Mire számít a közelgő cseh választáson? Andrej Babišt exkluzív interjúnkban a gyermekvédelmi törvényről, a visegrádi együttműködésről és a néppártról kérdeztük.

„Krízis idején csak a nemzetállamokra lehet számítani, az EU bebizonyította cselekvőképtelenségét” – fogalmaz interjúnkban.

Szilvay Gergely az Első karakterben a német választások magyar vonatkozásáról ír, hangsúlyozva: „a náci múltjával folyamatosan bezsarolt és balra tolt, jólétbe tespedt Németország képtelen megérteni, mi miért zajlik Magyarországon”.

Közélet

A nyugat-európaiak között is sokan vannak, akik örülnének a magyarhoz hasonló támogatásoknak – mondja Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszterrel döntési szabadságról, a családalapítás és a klímaváltozás összefüggéseiről és a demográfiai csúcs jelentőségéről beszélgettünk Közélet rovatunkban.

Véletlenül derült ki, ám súlyos presztízsveszteséget jelent a hiányzó nyelvtudása, s azóta eldőlt, egyetemi tanár sem lehetett volna emiatt, ám Karácsony Gergely a kormányra mutogat. Összefoglaltuk, hogy mit kell tudni a főpolgármester ügyéről, és elemzőket kérdeztünk annak hatásairól.  

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója publicisztikájában a 2021-es Vadászati és természeti világkiállítást méltatja, és a baloldal természetvédelem-felfogása kapcsán fogalmaz meg kritikát.

„Az abszurd humor megszűnt létezni – és a nyugati politika lépett a helyébe” – írja véleménycikkében Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a gyengülő nyugati civilizációról.

Külhon & Külföld 

Balos túlsúly, szűk piac, de indul a „polgári gonzó” is: Külhon rovatunkban körülnéztünk és körbekérdeztünk, mi újság a sokszínűnek tűnő, ám rendszerszintű problémákkal küzdő felvidéki magyar nyilvánosságban.

Sokpárti koalíció jön? Centrista vagy balos kormányzás következhet? Csak egy dolog biztos: semmi nem dőlt el Németországban a szövetségi választás előtt, és csak sejteni lehet, milyen lesz a politika a Merkel-korszak után. Külföld rovatunkban választási körképet olvashatnak, amelyben összefoglaltunk, hogy milyen esélyekkel vágnak neki a vasárnapi voksolásnak az egyes pártok és kancellárjelöltjeik.

Tizenhat évig vezette Európa legnagyobb gazdasági hatalmát, több mint harminc éve vesz részt a német politikában – mégis távozásáig rejtélyes figura maradt Angela Merkel, a gyermektelen tudósnőről, aki egy egész nemzet duzzogva szeretett „anyukája” lett. Portrénkat olvashatják a leköszönő kancellárról.

„Csak egyvalami biztos: az új kancellár a szövetségi köztársaság történetének leggyengébb demokratikus felhatalmazásával lép majd hivatalba” – summázza publicisztikájában Boris Kálnoky, az MCC Média Iskolájának vezetője, hogy mi várható a Merkel utáni érában.

Precedens & Makronóm

Brüsszel a véleményszabadságot félti, mert a magyar fogyasztóvédelem annak feltüntetésére kötelezte a Meseország mindenkié könyv kiadóját, hogy az nem szokványos kiadvány. Pedig a hivatal csupán azt várja el, hogy látható legyen: a mesekönyv a megszokottól eltérő felvilágosítási formákat tartalmaz. Precedens rovatunkban összefoglaltuk, hogy mit kell tudni az ügyről.

Török Bernát, az NKE docense a pápa magyarországi látogatását teszi mérlegre publicisztikájában, kiemelve: 

„A pápa minden kérdésben kérlelhetetlenül szembesít minket lelkünk üdvének szempontjaival”.

 Soros György kommunikációs hadjáratot kezdett Kína ellen, hogy megpróbálja leállítani az oda irányuló amerikai befektetéseket – Makronóm rovatunkban megnéztük, pontosan mi a baja a milliárdosnak a nagyhatalommal.

Sport

A hazai és nemzetközi sportélet egyik legfontosabb tudományos randevújának számít a Testnevelési Egyetem szervezésében immár negyedik alkalommal megrendezett Sportinno, vagyis a Sport és innováció nemzetközi konferencia – Sport rovatunkban Csisztu Zsuzsa beszámolóját olvashatják a rendezvényről.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

A túlnépesedés miatt ökológiai és humanitárius katasztrófa előtt állunk. Vagy mégsem? Egy kanadai szerzőpáros szerint a valóság ennek épp az ellenkezője – Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Darrell Bricker – John Ibbitson könyvét ajánlja sorozatában. 

A Feminens oldalán Zakar Katát, a köveskáli Kővirág étterem tulajdonosát ismerhetik meg.

Hogyan változtak meg a klasszikus vásárcsarnokaink, de miért jó mégis máig piacra járni? Uri Dénes Mihály jegyzetét olvashatják.

Az autók száma nő, a parkolók pedig mintha mindig elfogynának: a zsúfolt Budapesten nagy könnyebbséget jelenthet a jövő sofőrjeinek egy fiatal magyar kutató elmélete, amelyről Tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

Nagy Dénes állítja, a Természetes fény nem általánosságban a magyarságról szól, a filmjével nem akar ítélkezni. A második világháború keleti frontján a magyar katonáknak fagyban, étlen-szomjan kellett lehetetlen küldetést teljesíteniük. Önzésről és bajtársiasságról, az elveszettség érzetének vizuális megragadásáról beszélgettünk a rendezővel Élet rovatunkban, akinek Ezüstmedve díjas filmje most debütál a hazai mozikban.

„Akkor érzem hitelesnek azt, amit végzek, ha teljesen benne vagyok, teljesen magaménak érzem. Nem könnyű, állandó önvizsgálatra késztet” – fogalmaz interjúnkban.

A rovatban a 4. Budapesti klasszikus film maraton fesztiváltajánljuk olvasóinknak, Arcél kisrovatunkban pedig a régi vágású színjátszás egyik ikonját, Benedek Miklóst köszöntjük 75. születésnapja alkalmából.

A tárcát Győrffy Ákos írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban szerzőnk felhívja a figyelmet: lehet, hogy „a nyugati társadalmak számára Isten meghalt”, de az eucharisztikus kongresszus megmutatta, a katolicizmus ideológiája még mindig képes százezreket utcára vinni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!