A kormány nem hátrál a norvég pénzek ügyében, továbbra is az EGT-szerződés megújításának vétóját lebegteti

2021. szeptember 24. 07:41

A magyar kormány nem járul hozzá az EGT-megállapodás megújításához, ha Norvégia nem fizeti meg a szerződésben vállalt 77 milliárd forintos pénzügyi hozzájárulást Magyarországnak.

2021. szeptember 24. 07:41
null
Kereki Gergő

Kereki Gergő írása

Besült a kormány „végső” aduja – írta meg a Népszava csütörtöki száma, miután a magyar kormány belengette, megvétózná a 2022-ben lejáró Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló nemzetközi szerződés megújítását, ha nem sikerül a norvégokkal megegyezésre jutni a Norvég Alapok pénzeivel kapcsolatos vitában. A vita lényegéről ebben a cikkünkben olvashat. A Népszava azután kért információkat Oslóból, hogy a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt: 2022-ben az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak meg kell újítania az EGT-szerződést, és mivel ehhez konszenzusos egyetértésre van szükség, a magyar kormány végső esetben megvétózhatja azt. A norvég külügyminisztérium szerint viszont az eredeti, 1994-es EGT-szerződés nem tartalmaz semmilyen lejárati határidőt, így meghosszabbítani sem kell jövőre, ergo vétózni sem tud a kormány.

Lapunk megkereste az ügyben Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát az alábbiakban olvashatják:

„Az Európai Gazdasági Térséget – melynek tagjai az uniós tagállamok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia – az EGT megállapodással hozták létre. Az EGT megállapodás szabályozza a három ország részvételét az EU belső piacán, az uniós ügynökségekben, uniós programokban, valamint pénzügyi hozzájárulását az EU-n és EGT-n belüli nagyobb társadalmi és gazdasági kohézió megteremtéséhez és az egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Az EGT megállapodás módosításához, valamint az abból fakadó részmegállapodások időszakos hosszabbításához, illetve újabb részmegállapodások megkötéséhez konszenzusra, tehát a tagállamok egyhangú szavazatára van szükség. Várhatóan 2022-ben kerül sor az EGT és Norvég Alapok következő ciklusának, valamint az ezzel együtt tárgyalt halászati kvóták biztosításáról szóló részmegállapodásoknak a megújítására.

Ezeknek a megújítandó, konszenzusos döntést igénylő megállapodásoknak a megkötéséhez a magyar hozzájárulás megadása abban az esetben várható, ha a jelenlegi periódusban vállalt kötelezettségét minden fél teljesíti.

A jelenlegi kötelezettségek teljesítése a jövőbeni együttműködéshez szükséges bizalom alapja. Megállapodást csak olyan országokkal tudunk kötni, amelyek a megállapodásokat teljesítik, azok végrehajtásában szakmai alapon járnak el és az együttműködést nem használják fel alaptalan politikai vádaskodásokra. Mindenekelőtt azonban abban bízunk, hogy a megalakuló új norvég kormánnyal a tárgyalások ismét vissza tudnak térni a mindannyiunk számára kölcsönösen ésszerű megközelítéshez és a Norvég és EGT Alapok nem válnak a Brüsszel által gerjesztett politikai indulatok kifejezésének terepévé.”

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naggy
2021. szeptember 24. 13:01
Kedves fidernyák barátaim! Mielőtt itt ötletelgetnétek, javaslom olvassátok el az EGT-ről szóló megállapodást.
Naggy
2021. szeptember 24. 12:52
Ki volt az a marha, aki kitalálta, hogy a szerződést meg kell újítani?
BossN
2021. szeptember 24. 11:42
Kiváló. Ilyen kormányra és hozzáállásra van szüksége Magyarországnak.
Ekeke
2021. szeptember 24. 10:21
Ami pedig a norvég-EU-s szerződés illeti. Itt van a hasonló cipőben utazó svájciak friss esete: https://www.szabadeuropa.hu/a/svajci-alap-hirtelen-surgos-lett-bernben-a-civileknek-is-jaro-penzek-felporgetese/31405238.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202109&fbclid=IwAR03_tCQCpa3kSOZlev91wsNi1Zg3JI7oNQSZHEWLtp9y5u19bNY2wMSAds Az eset kapcsán két legyet is lehet(ne) ütni egy csapásra. Felszólítani Brüsszelt hogy Norvégiával szemben is azonos módon járjon el egy EU tagország védelmében. Ha pedig vonakodnának, bírósági úton kikényszeríteni. Másrészt a nagypofájú norvégokat is leckéztetni lehetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!