IDEA: Orbán erős vezető, Dobrev felkészült, Karácsony tisztességes

2021. július 14. 19:30

Az ATV számolt be a DK-közeli IDEA Intézet politikusi imázsokat vizsgáló felméréséről. Pontosabban egy részéről, mert Jakab Pétert cenzúrázták a kutatásból.

2021. július 14. 19:30
null

A pártok támogatottsága, és annak területi megoszlása is változó tényezők, ezzel szemben meghatározó politikusaik – ez esetben miniszterelnök-jelöltjeik – személyiségéről alkotott választói benyomás kevéssé változik. Ez a tárgya a DK-közeli IDEA Intézet legújabb kutatásának, amelyben három előválasztáson induló ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelölt, Karácsony Gergely, Dobrev Klára, és Jakab Péter politikusi imázsprofilját vizsgálták, mégpedig Orbán Viktor karaktere tükrében. A felmérésről az atv.hu számolt be. Pontosabban egy részéről, mert

nem lehet nem észrevenni, hogy az ATV cikkében Jakab Péter neve mindössze egyetlen egyszer szerepel (amikor megemlítik, hogy szerepel a felmérésben).

Összehasonlításképp: Karácsony neve huszonöt, Dobrevé húsz alkalommal bukkan fel az irományban.

A magyar társadalom véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

A teljes, választókorú népesség véleménye a három politikus kapcsán egyértelmű különbségeket mutat. Orbán Viktor és Dobrev Klára a 14 tulajdonság többségében erős versenyt fut, hozzájuk képest ezen tulajdonságok esetében Karácsony Gergely átlageredményei elmaradnak. Az imázsprofil néhány eleménél viszont kevéssé Orbán és Dobrev, mint inkább Karácsony és a másik két jelölt versenyeznek egymással.

Hármójuk közül

Orbán Viktorra jellemző leginkább, hogy magabiztos, tapasztalt, erőt sugároz magáról, képes nagy csaták megvívására, jó szónok és erős karizmája van.

Ezek mind egy erős vezető imázsprofiljára jellemző tulajdonságok.

Ellenzéki szavazók véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

Ahogy azt a teljes népességre vonatkozó adatoknál látni lehetett, a felsorolt 14 tulajdonság közül kilencben Dobrev, ötben Karácsony mutatói a jobbak. Az egyetlen női miniszterelnök-jelölt jelölt imázsa négy tulajdonság tekintetében tűnik különösen kiemelkedően jónak a főpolgármesterhez képest.

Dobrevet Karácsony Gergelynél magabiztosabbnak, erőteljesebbnek és tapasztaltabbnak látják az ellenzékiek,

valamint a szónoki képességeit tekintve is Dobrevet minősítik lényegesen kedvezőbbre.

A pártoktól távolságot tartók véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

A pártpreferenciájukban bizonytalanok és az azt eltitkolók véleménye Karácsony Gergelyről és Dobrev Kláráról több tekintetben is hasonló az ellenzéki szavazókéhoz.

A pártoktól távolságot tartók véleményében, a potenciális ellenzéki miniszterelnök-jelöltek imázsáról sincsenek különösen jó véleménnyel.

Míg az ellenzéki szavazók egy-egy tulajdonság esetében 80 pont vagy azt is meghaladó értékeket is adnak a potens ellenzéki miniszterelnök-jelölteknek, de a legrosszabb eredmény is 50 pont feletti, az ismeretlen preferenciájúaknál nincs 70 pont feletti eredmény, a legalacsonyabbra értékelt tulajdonság pedig 35 pont körül van. Ezek az adatok azt jelzik, hogy azok, akik nem rendelkeznek stabil pártpreferenciával, illetve arról nem hajlandóak nyilatkozni a politikai elit felkínált szereplőivel úgy en bloc elégedetlenek.

Az ismeretlen preferenciájúaknál Dobrev Klára imázsa ugyanazokban a tulajdonságokban jobb Karácsonyénál, mint amit az ellenzéki szavazótábor esetében láttunk. Az ismeretlen preferenciájúak számára Dobrev alapvetően magabiztosabb, erőteljesebb, ugyanakkor felkészültebb szakembernek, szélesebb látókörűnek, ezzel összefüggésben tapasztaltabbnak is tűnik, mint Karácsony. Szintén jobbnak látják szónoki képességeit, valamint azt feltételezik, hogy Dobrev képes nagyobb csatákat is megvívni. Ezek a tulajdonságok Dobrev kormányzóképességét jobban alátámasztják, mint Karácsonyét – írja elemzésében az IDEA Intézet.

(atv)

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2021. július 15. 15:02
Karácsony évek óta bizonyítja, hogy alkalmatlan. Hiába tisztességes, ki fogják teríteni. Isten óvja Magyarországot. Na persze Orbán elvtárstól is.
rókabácsi
2021. július 15. 08:42
csak eg yszó hiányzik! ripacs! felkészűlt ripacs!
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. július 15. 07:42
Tisztességes Karácsony. Egy Érettségi bizonyítványt nem tud felmutatni, de adjunktust játszott!
AROON
2021. július 15. 06:00
"A magyar társadalom véleménye a miniszterelnök-jelöltekről" Dk közeli. Dobreva, felkészült, mert az öregapja felkészítette, mindenre, apró unoka. Karácsony, tisztességes, na ez is vicc kategória. Amúgy hol itt a társadalom?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!