Tovább erőlteti Karácsony az uniós gigahitelt

2021. május 09. 14:44

A főpolgármester ragaszkodna hozzá, hogy a több ezer milliárdos hitelrészt is azonnal vegye fel Magyarország. Csakhogy a kölcsön hét százalékkal dobná meg az eladósodást, a tagállamok döntő többsége sem él a lehetőséggel, ráadásul arra nem is lehetne belőle költeni, amire szeretné.

2021. május 09. 14:44
null

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) alternatív tervét az uniós gigahitel felhasználásáról. A Párbeszéd és a MÖSZ társelnöke a Facebookon közvetített prezentációján úgy fogalmazott, „Magyarország történelmi esélyt baltáz el”, ha rosszul használja fel azt a 6000 milliárd forintos gigahitelet, amelyet az unió bocsát az ország rendelkezésére.

szerintük ugyanis a 3500 milliárd forintos hitelkeretet is le kell hívni, hiszen az szerinte sokkal jobb feltételekkel vehető igénybe, mint a kabinet kínai vagy orosz hitelei. 

A főpolgármester könnyedén el tudná költeni a gigahitelt

A főpolgármester kifejtette, hogy a források 45 százalékát, 2705 milliárdot fordítanák „társadalmi szolidarítás” megerősítésére. Ezt követően az éghajlatváltozással szembeni fellépésre fordítanák a második legnagyobb összeget, 2070 milliárd forintot, emellett a digitalizáció megerősítésére 725 milliárd forintot, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak. Karácsony Gergely példaként említette, hogy a lakhatási körülmények fejlesztésére több mint 1000 milliárd forintot, a gyermekszegénység felszámolására 695 milliárd forintot, az álláskeresési járadék kiterjesztésére pedig 135 milliárd forintot költenének. 

 A főpolgármester jelezte, tervüket társadalmi párbeszédre bocsátják, és szívesen tárgyalnak róla a kormánnyal is.

A baloldal tehát ragaszkodna ahhoz, hogy a több ezer milliárdos hitelrészt is azonnal vegye fel Magyarország. Csakhogy erre később is lesz lehetőség: a kölcsön egyes számítások szerint hét százalékkal dobná meg az eladósodást, a tagállamok döntő többsége sem él a lehetőséggel, ráadásul arra nem is lehetne belőle költeni, amire szeretnék.

Kattintson ide a részletekért: Összefoglaló cikkünk a helyreállítási alap körüli vitákról és ellenzéki állításokról

Nyitókép: Facebook

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2021. május 10. 11:55
PPK 2021. május 9. 15:48 "Komolyan kell venni. 2019-ben az együgyű ellenkampány ("ALKALMATLAN") szart se ért. Össze kellene szedni magukat a túlfizetett lakájoknak és propagandistáknak!" Összességében nézve nem történt tragédia: (https://hvg.hu/onkormanyzati_valasztasok_szamai_hallgat_a_mély ), mely így kezdődik. (kiemeltem a lényeget): "A meglepőnek tartott önkormányzati választás után az ellenzéki közvélemény érzülete és a voksolás által kirajzolt valóságos kép nagyon eltér egymástól. A tarka nagyvárosi világ alatt egy szinte mozdulatlan Magyarország található, a politikai erőviszonyok pedig jóformán megegyeznek a korábbi választásokat követővel." És utána jönnek a részletek és az ezt igazoló számok ill. %-ok táblázatok formájában, meg mindenféle folyamatelemző összehasonlítások...
madárinfluencer
2021. május 10. 10:10
Hát igen beindultak a nagy fejlesztések! Én a Szép-völgyi erdőben szoktam kirándulni, napi rendszereséggel. Először csak az tűnt fel, hogy a Szépvölgyi dűlő kirándulók számára évtizedekkel ezelőtt kialakított parkolóit szüntették meg, arra hivatkozással, hogy a területet visszaadják az erdőnek. A napokban az alábbi táblával találkoztam a tisztásnál: "A Szép-völgyi erdőben, a parkolók környékén Európai Uniós természetvédelmi projekt indult. A fejlesztések a kirándulók tájékoztatását és kényelmét szolgálják. A munkák hosszú előkészítés után itt, a központi tisztáson 2021. április végén indulnak. Ivókút, fából készült szabadtéri tanterem és szabadon látogatható madárles épül, a tervek szerint június első felére valamennyi elkészül." Kíváncsi voltam, hogy mi az ami hosszas előkészítést igényel, de egy bő hónap alatt megvalósítható. Nem túl nagy a központi tisztás, de nem volt könnyű felfedezni a megkezdett munka nyomait. Nyolc darab kb. 50x50 cm-es betonkockát találtam, melyeket nem mernék alaptestnek nevezni, hiszen a föld tetején (nem a fagyhatáron), mintegy 20 cm vastagságban készültek, úgy hogy a tetejük nincs vízszintbe hozva. Az ívókúttal csak annyi a baj, hogy 150 m-en belül van a Szépvölgyi (nem kötőjellel írják!) úton egy közkút, a madárlessel meg annyi, hogy azt csak víz mellett érdemes kialakítani. Egyszóval hihetetlen profizmussal beindult az élhetőbb, szabadabb és zöldebb Budapest kialakítása ........
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. május 10. 07:35
Valaki szóljon már ezeknek a szerencsétleneknek, hogy Dunakeszi az nem egy kerület, hanem önálló város, a hatásköre ennek a magasovány csávónak Újpestnél véget ért.
JakabB
2021. május 10. 07:22
A kurva anyádat megint csődbe vinnétek az országot és szar se épülne abból a pénzből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!