Tájékoztatási Központ: Ujhelyi hozza nyilvánosságra a brüsszeli szerződéseket!

2021. március 31. 11:28

A kormányzati szervezet szerint kiderülne, miért érkezik sokkal később és sokkal kevesebb vakcina Magyarországra mint az Unión kívüli Nagy-Britanniába vagy Izraelbe.

2021. március 31. 11:28

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben reagált Ujhelyi István nyilatkozatára, amely szerint a szocialista európai parlamenti képviselő eljárást kezdeményez a járványkezelés adatigénylése miatt.

A Központ szerint Magyarország kormánya a saját szerződéseit nyilvánosságra hozta, Brüsszel viszont a mai napig titkolózik. „Felszólítjuk Ujhelyi Istvánt, hogy ha átláthatóságot akar, EP képviselőként kérje ki a brüsszeli szerződéseket és hozza nyilvánosságra azokat, hogy minden magyar ember információt kapjon arról, miért érkezik sokkal később és sokkal kevesebb vakcina Magyarországra mint az Európai Unión kívüli Nagy-Britanniába vagy Izraelbe” – fogalmaz a közlemény.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2021. március 31. 20:04
"Az uniós oltóanyag-beszerzés keretében kötött szerződések – lássuk a tényeket!" (utolsó frissítés: 2021. március 29.) https://ec.europa.eu/hungary/news/eu-myths/vaccine_contracts_hu "Az oltások jelentős részét Magyarországon is a közös uniós oltóanyag-beszerzés keretében szállított vakcinák teszik ki. Az ezekre vonatkozó szerződésekről azonban számos híresztelés jelent meg a közbeszédben. Lássuk tehát a tényeket! Milyen szerződéseket kötött a vakcinagyártókkal az EU, illetve a tagállamok? 1. ELŐZETES BESZERZÉSI MEGÁLLAPODÁS (advance purchasing agreement): - a közös oltóanyag-beszerzés olyan alapvető feltételeit határozza meg, mint a lekötött oltóanyagok összmennyisége gyártónként és a minden tagállam számára egységes ár; - ALÁÍRÓI egyik részről a GYÁRTÓCÉG, másik részről – az uniós tagállamok megbízásából és az uniós tagállamok nevében – az EURÓPAI BIZOTTSÁG. Az EU eddig hat vakcinagyártóval kötött ilyen megállapodásokat – ezek összesen csaknem 2,6 milliárd adag vakcina lekötését biztosítják. A vakcinák beszerzéséről szóló tárgyalásokat a tagállamok által jóváhagyott tárgyalási irányelvek alapján az Európai Bizottság vezeti. A tárgyalásokat a Bizottság és a közös tárgyalócsoport folytatja le. A közös tárgyalócsoport tagjait – akik hét tagállamot képviselnek – egy irányítóbizottság nevezi ki, amelyben az összes uniós tagállam képviselteti magát, és amely hetente ülésezik. Az irányítóbizottság aláírás előtt megvitatja és felülvizsgálja az előzetes beszerzési megállapodás valamennyi vonatkozását. Az ily módon kitárgyalt szerződéses feltételek ismeretében pedig a tagállamok dönthetnek úgy, hogy nem vesznek részt egy adott előzetes beszerzési megállapodásban, de a tagállamok eddig egyetlen esetben sem döntöttek az „opt-out” mellett. 2. TAGÁLLAMI MEGRENDELÉS: - az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodáson alapuló konkrét megállapodás, amelyet a GYÁRTÓ és a TAGÁLLAM köt, így nem a Bizottság, hanem a TAGÁLLAM ÍRJA ALÁ; - tartalmilag - az előzetes beszerzési megállapodásra épülve - AZ ADOTT TAGÁLLAMRA VONATKOZÓ MENNYISÉGI ÉS GYAKORLATI SZÁLLÍTÁSI FELTÉTELEKET HATÁROZZA MEG. Az ilyen típusú, a tagállam és a gyártó között létrejövő konkrét megállapodásra példa az itt megtekinthető, a CureVac-kal kötött előzetes beszerzési megállapodás II. mellékletében (39-43. oldal) található minta. Ehhez hasonló mintákat minden előzetes beszerzési megállapodás tartalmaz."
pollip
2021. március 31. 12:42
Kérje a szerződéseket Brüsszeltől. Donáthot kérdezze meg, ő már látta:-))))))))
nyugalom
2021. március 31. 11:55
Donatleszbikaval legyenek batrak, hozzak nyilvanossagra! Jurova biztos megengedi nekik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!