Hamisítvány lehet az elveszett József Attila-vers

2021. február 23. 14:12

Visszavonja jelenleg zajló, online árveréséről a József Attilának tulajdonított, Edit című vers kéziratát az Antikvárium.hu a tétel eredetiségével kapcsolatban felmerült kétségek miatt; József Attila szerzőségét írás-, valamint tintaszakértői vizsgálatok tisztázhatják.

2021. február 23. 14:12
null

Az aukcióra bocsátott kéziratot hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartott szemlén vizsgálták meg a József Attila Társaság képviselői, a PIM restaurátora és gyűjteményi szakemberei, az Antikvárium.hu képviselője, valamint a kéziratról az első szakvéleményt adó Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész – közölte a múzeum kedden az MTI érdeklődésére.   

A közlemény szerint a szemlén „alapos kétségek merültek fel a József Attila-kézirat eredetiségét illetően”.    

Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa az MTI megkeresésére kedden elmondta, hogy a cég kezdeményezésére megtartott, hétfői vizsgálaton a kézirat hitelességéről semmilyen perdöntő cáfolat nem hangzott el, a PIM és a József Attila Társaság képviselői azonban azt javasolták, hogy a kéziratot vessék alá írás-, valamint tintaszakértői vizsgálatoknak.    

Chovanecz Balázs hozzátette: ilyen vizsgálatok csak a kézirat tulajdonosának engedélyével és költségén végezhetők el.    

A vers mellé az árverésre becsatolt, rendőrségi elkobzó iratról az Antikvárium.hu közlése szerint a restaurátor szakértő megállapította, hogy az 50 évnél nem fiatalabb. A kialakult tudományos véleménykülönbség miatt az Edit című vers kéziratát és a hozzá kapcsolódó, Arany János által aláírt Ballagi Mór-szótárat az Antikvárium.hu a 12. dedikált könyvek és kéziratok internetes árveréséről visszavonja. A tételek értékesítésére a minden kétséget kizáró vizsgálatok után kerülhet sor.

(MTI)

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2021. február 23. 17:40
A minap megírtam, hogy nem valami "nagy érték", hát csupa lehüvelykezést kaptam! :D:D:D
kizökkentidő
2021. február 23. 15:20
A vörösök is kiadták a József Attila összest a Kádár rezsimben úgy, hogy előtte azért kicenzúrázták a nekik nem tetsző verseket.
annamanna
2021. február 23. 14:40
Félelmetes, hogy utólag egy ilyen semmi kis szirszar is iszonyat sokat érhet, és óriási hajcihő megy akörül, hogy eredeti vagy hamisítvány. Miközben a szöveg írója belehalt a nyomorba és kilátástalanságba. És még most is vannak, akik úgy értékelik, hogy "nem csinált semmit". Érdekes, hogy annak a "semminek", amit csinált, egy sajtcetlije is ekkora izgalmat okoz, és árverés tárgya. Ennyit arról, hogy mennyire objektíven képes mérni a teljesítményt, bárminek az értékét a pénz. Teljesen őrült világban élünk, amit bolondok irányítanak.
Gullwing
2021. február 23. 14:35
A mi Attilánk (ahogy anno Faludy György mondta ) már 1937-ben meghalt, az meg kicsivel több mint 50 év, a 84 felé közelít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!