A történelem pontosan olyan sikertelen tanító, mint a többi

2021. február 01. 17:46

Meg kellene találni végre a XXI. század saját fogalmait és értékrendszerét. Interjú.

2021. február 01. 17:46
Hahner Péter

„Mik a céljai a Rubicon Intézetnek? A kérdésnek most azért nagyobb a jelentősége, mert néhányan szakmai mezbe öltöztetett politikai kételyeket fogalmaztak meg: van-e értelme még egy újabb történettudományi műhelynek?

Bízom benne, hogy tevékenységünk, eredményeink meg fogják győzni a kételkedőket: érdemes volt megalapítani ezt az intézetet. Hármas célt tűztünk ki. Az első a XX. századi magyar történelem vitás kérdéseinek vizsgálata. A második a határon túli magyarság történetének kutatása, és olyan könyvek publikálása régiójuk történetéről, amelyeket a szomszédos országok nyelveire is lefordítanánk. A harmadik célunk a legújabb újkori és XX. századi világtörténelmi kutatások eredményeinek közzététele, hogy a történelem iránt érdeklődők nemzetközi kontextusba tudják helyezni a magyarság történetét.

Feltehetően azért aggódnak, hogy születik még egy nem baloldali intézmény.

Intézetünk céljait nem a politikai jobb- és baloldal kategóriái szerint fogalmaztuk meg. Nagyra becsüljük nemzeti értékeinket, hazánk kulturális és történelmi örökségét, a külhoni magyarsággal minket összekapcsoló érdek- és sorsközösségünket, és ahogy mondani szokták, közös gondolkodásra törekszünk hazai és külföldi kollégáinkkal is. Úgy vélem, Leszek Kołakowski lengyel filozófusnak volt igaza, aki szerint lehetünk egyszerre liberálisok, akik alapvető értéknek tekintik az emberi szabadságot, konzervatívok, mert a hagyományt tisztelve meg akarjuk őrizni a múlt értékeit, és baloldaliak is, abban az értelemben, hogy elfogadjuk a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére irányuló, az előbbi értékekkel összeegyeztethető törekvéseket. Nemzetközi téren is nyitottak vagyunk, azt tervezzük, hogy rendszeresen meghívunk külföldi tudósokat a rendezvényeinkre.

Nem késői a felvilágosító tevékenység? Miután éppen ez volt az a terep, amelyiken a szomszéd államok hagyományosan lejátszottak minket a pályáról.

Éppen emiatt szeretnénk magyar történészek írásait kiadni a szomszédos nemzetek államnyelvén is. Erdély fejedelmeit bemutató, hamarosan megjelenő könyvünket román nyelven is megjelentetjük. Ugyanakkor már fordíttatjuk David Armitage, a Harvard Egyetem professzorának kiváló, forradalomelméleti kötetét. Szeretném, ha a magyar olvasóközönség alaposabban megismerkedhetne Leszek Kołakowski filozófus történelmi szempontból is fontos tanulmányaival. Terveink között szerepel a neves történész, Tony Judt utolsó kötete is, melyben Timothy Snyderrel beszélgetve halála előtt áttekintette a huszadik század történelmének legfontosabb problémáit.”

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2021. február 02. 09:48
A történelem nem irányítható az emberek átnevelése által. Miért? Mert legkésőbb a dédunokák szétrúgják a dédik nevelési rendszerét. Ezt bizonyította a proletárdiktatúra 70 éve is. Úgy tűnik Hahner úr ebből nem akar tanulni. Túl nagy a mellénye.
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2021. február 02. 08:57
Hiánypótló, a környező országok már a monarchia kora óta ordítva tolják a propagandájukat, az ezeréves nagymorva szlovákiát, a dákó-románokat miközben nálünk fintorgva köpött a "magyarkodásra" a belpesti zsidókkal dúsan átszőtt történészréteg
mokány
2021. február 02. 06:33
Uniform gondolkodás a liberálfasizmus lényege, nem a sokszínűség. "Szabad , amit szabad."
az ember
2021. február 01. 20:31
Eleve nem jó megközelítés csak a 20. századra korlátozódni. Az nem történelem, hanem jelenkori politológia. Nevezze magát Pearl Harbor intézetnek vagy Sztálingrád intézetnek, és ne az ókorra utaló nevet válasszon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!