Ötvenszeres előleg, megfelezett kötbér: nagyvonalú a főváros a Lánchíd-tendert nyerő A-Híddal szemben

2021. január 21. 07:00

A cég, amelynek év végi buliján Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is jelen volt, ötvenszer akkora előleget kap a Lánchíd felújításakor, mint amekkorát Tarlós István adott volna. A vállalkozót terhelő késedelmi kötbért viszont durván visszanyesték.

2021. január 21. 07:00
null

Kereki Gergő írása

Mint arról kedden beszámoltunk, ötmilliárddal drágábban újítja fel a Lánchidat Karácsony, mint Tarlósék tették volna. A bruttó 26,75 milliárdos Lánchíd-tenderen nyertes cég ráadásul az az A-Híd Zrt., amelynek év végi exkluzív rendezvényén részt vett Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is.

Vállalkozóbarát feltételek a kiírásban: megfelezett kötbér, magasabb előleg

A csaknem 5 milliárdos bruttó árkülönbözet mellett ráadásul több ponton is jobban járt az A-Híd, mint ahogy a Tarlós-féle deal esetén járt volna. Két nagyon jelentős vállalkozóbarát könnyítés is bekerült a Karácsonyék által dirigált közbeszerzésbe. Örülhet az A-Híd azért, mert

a Tarlós-féle eljáráshoz képest csaknem 50-szer nagyobb előleget garantál nekik a kiírás.

Míg Tarlósék 75 millió forintban maximalizálták a vállalkozónak adandó előleg összegét, addig Karácsonyék a teljes nettó vállalkozói díj (nettó 18,8 milliárd forint) 20 százalékában határozták azt meg. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg mintegy nettó 3,76 milliárd forintot kap előlegbe az A-Híd a fővárostól, szemben a már említett Tarlósék által kikötött 75 millió forinttal.

Forrás: Részletek a két kiírás dokumentációjából, linkek: a Tarlós-féle kiírásról itt, a Karácsony-féle kiírásról itt

A másik pont, ahol a főváros kedvezett az A-Hídnak, az a vállalkozás által késedelem esetén fizetendő kötbér összegének meghatározása volt. A késedelmi kötbért Tarlós és Karácsony is napi kötbérben határozta meg. Csakhogy miközben Tarlósék a vállalkozói díj 0,5 százalékának megfelelő kötbért határoztak meg, addig Karácsonyék beérték csupán a vállalkozói díj 0,25 százalékának megfelelő kötbérrel abban az esetben, ha a vállalkozó késedelembe esik valamilyen szerződésben vállalt feladat elvégzésével.

De a késedelmi kötbér maximuma tekintetében is meglehetősen nagyvonalú volt a Karácsony-féle városvezetés

az A-Híd Zrt.-vel szemben. Tarlósék a vállalkozói díj 20 százalékában maximalizálták a késedelmi kötbér összegét, ehhez képest Karácsonyék csak a vállalkozói díj 10 százalékának megfelelő összegű szankciós igényt érvényesítenének a kivitelezővel szemben a beruházás csúszása esetén.

Fotó: A-Híd Zrt. oldala (https://www.ahid.hu)

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afium
2021. január 21. 21:16
"Mi szükségünk van még tanukra?" A balliberális banda bort iszik, de vizet prédikál, ott folytatja, ahol 2010-ben abbahagyta.
Kekec54
2021. január 21. 09:44
Melyik nemzetre tetszett gondolni? Akikre te gondolsz, azok az én nemzetemet 100 éve gyilkolta, tönkreteszi.
balbako_
2021. január 21. 09:20
Talán lehetne valamit ebből jogi útra terelni? Ez vajon törvényes?
concret
2021. január 21. 09:17
Tanulság: Tarlós istván, aki 9 éven át nem újította föl a Lánchidat - igaz, az általa sosem megkötött szerződés 5 milliárddal lett volna olcsóbb, ha lett volna. Mert ilyen szerződés nem hogy aláírva, nem hogy papírra kinyomtatva nem lett soha - soha meg sem szerkesztették. Nem tudom, miért ilyen kicsinyesek. Én egy meg nem kötött szerződésben akár 8 milliárddal olcsóbban (nem) szerződtem volna, mint Karácsony. Egyébként a felújítás halasztása valóban sok többletköltséget okozott. A Margit híd felújításának a befejezése (2011) után 8+1 év telt el - a két vezető a két időtartam arányában osztozik a késlekedésért. A hozzászólók jelentős részénél érezni: építőipari vállalkozási szerződést még az életében nem látott (nem hogy kötött volna) - tehát megalapozottan véleményez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!