Misetics Bálint testvérének cége nyert több fővárosi pályázaton

2020. november 09. 07:00

Miközben testvére, Misetics Bálint Karácsony Gergelynek ad lakhatási tanácsokat havi nyolcszázezerért, a főváros Misetics Mátyás cégére bízta turisztikai PR-feladatait. A vállalkozás a szintén balos vezetésű Budavári Önkormányzat pályázatán is simán nyert.

2020. november 09. 07:00
null

Kacsoh Dániel és Kereki Gergő írása

 

Büszkén jelentette be honlapján a Mitte Communications Kft., hogy új ügyfele Budapest hivatalos turisztikai, kulturális és marketing szervezete. A Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ a főváros „kedvező nemzetközi- és belföldi megítélését, valamint a turizmus és kultúra előmozdítását segíti a magyar főváros, mint kiemelkedő kulturális- és turisztikai desztináció pozícionálásával, valamint értékes kulturális tartalom létrehozásával”. Az ügynökség saját bevallása szerint átfogó, a turisztikai és kulturális feladatokhoz kapcsolódó tartalom- és PR szolgáltatásokat lát majd el, magyar és angol nyelvű sajtóanyagokat készít.

A cég nem sokkal később a balos vezetésű Budavári Önkormányzat arculatépítési pályázatát is behúzta. Arra a tenderre 18-an jelentkeztek, a Budavári Önkormányzat szerint azért a Mitte Communications Kft. nyert, mert: „a győztes pályázat bírálata során a vállalási ár és tevékenységek köre mellett kiemelt szempontot jelentett a pályázó releváns kulturális, turisztikai, egyházi vagy önkormányzati referenciája, a szakmai csapat igazolt művészetszakmai háttere, a kerületi branding ütemtervének részletessége és megvalósíthatósága, illetve a kerület lakóinak, civil szervezeteinek és intézményeinek bevonása.” 

Karácsony főtanácsadójának testvére a befutó

A cégadatbázis szerint a Mitte Communications Kft. tulajdonosa Misetics Mátyás. A cég nettó árbevétele 2018-ról 2019-re 47 százalékkal esett vissza. A Misetics név ismerősen hangozhat, hiszen

Misetics Mátyás testvére a közéletben rendre felbukkanó Misetics Bálint.

A szociológus végzettségű Misetics Bálint havi bruttó nyolcszázezerért a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, önkormányzati főtanácsadó. Noha Misetics Bálint a „Város Mindenkié” Csoport aktivistája is volt, a szélesebb közvélemény máshonnan is ismerheti.

Misetics Bálint még aktivistaként Balog Zoltán miniszter beszéde alatt a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns-Seidel Alapítvány szervezésében az emberi jogok világnapja alkalmából megrendezett konferencián. MTI Fotó: Máthé Zoltán 

 

A diáktüntetéseket szervező Hallgatói Hálózat vezetői közül többen a Párbeszéd politikusai lettek, köztük volt Misetics Bálint is, aki a jelenlegi munkaadója, Karácsony Gergely főpolgármester által fémjelzett párt alapító tagja. De Misetics volt az is, aki az ATV-ben egy Macbook Air laptopról olvasta fel a szegénységi adatokat az azóta már a DK-ban politizáló, fővárosi kulturális tanácsadóként pedig havi bruttó egymilliót kaszáló Kálmán Olgának.

Ami testvére cégét illeti, a Mitte a tavaly őszi önkormányzati választások előtt is kapott megbízásokat, a Tarlós-érában dolgoztak a BKK-nak és a Közlekedési Múzeumnak, egykori ügyfeleik között tudhatják a MOL-t és a Greenpeace-t, de közreműködtek a Reformáció 500 emlékév lebonyolításában is.

Ettől függetlenül az ellenzék az elmúlt években rendre az uram-bátyám világ felszámolásával kampányolt, kifogásolva azt is, ha egy politikus hozzátartozója, ismerőse kapott bármiféle megbízást. Legutóbb a szintén Karácsony-párti Tordai Bence a II. kerületi Radetzky-laktanya felújítása kapcsán azért is tiltakozott, mert az épület tulajdonosa közvetve Wáberer György kormánybiztos. Korábban V. Naszály Márta a „fideszhaverok helyett valódi városépítést” követelve azért ágált, mert egy beruházásnál a kivitelező cég Matolcsy György unokatestvéréé, Szemerey Tamásé. Érdemes felidézni azt is, hogy Misetics Bálint főnöke, Karácsony Gergely 2018-as miniszterelnök-jelölti programjában

Miközben tehát a Karácsony-párt politikusai korábban rendre kikeltek a rokoni pályázatok miatt, tavaly október 13-a után a párttag Misetics testvére két Karácsony-párti vezetésű önkormányzattal is szerződést kötött.

Megkerestük a Budavári Önkormányzatot, illetve V. Naszályi Márta polgármestert, nem tartják-e morálisan aggályosnak a szerződést, amint válaszolnak. A helyhatóság cikkünk megjelenését követően válaszolt. Azt írták, az arculatváltásra azért volt szükség, hogy az új arculat jobban kifejezze azt, ami a megújuló önkormányzatot jellemzi: modern, digitális, a fiatalokat is megszólítani tudó kerület. Megerősítették információnkat, miszerint a Mitte 3 millió forint + áfáért vállalta el a munkát.

Az önkormányzat szerint a pályázati nyertes kiválasztásának módja garantálta a részrehajlásmentes, átlátható folyamatot és döntést, amelyet éppen ezért nem tartanak aggályosnak. „A pályázattal kapcsolatban a rokoni szál értelmezhetetlen, mivel Misetics Bálint egy másik önkormányzat munkatársa egy másik szakterületen, a Budavári Önkormányzattal nincsen semmilyen kapcsolatban, így a döntéshozatali folyamatban semmiféle formában nem vett részt” – írták.

Ugyancsak megkerestük Kerpel-Fronius Gábort, Karácsony Gergely korrupciós ügyekért is felelős helyettesét. Tőle ezt kérdeztük: „Morálisan elfogadhatatónak tartja-e, hogy miközben Misetics Bálint havi 800 ezer forintért fővárosi főtanácsadó, aközben a testvére fővárosi tendereket nyer?”

Szintén kérdésekkel fordultunk a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központhoz. Ők válaszukban azt írták, hogy a MITTE Communications egy meghívásos, háromszereplős pályázat eredményeként nyerte meg a tendert, a „legolcsóbb árral és a leginkább szakmai anyaggal, melyet korábbi sokszínű kulturális, turisztikai referenciáik is megerősítettek”. A rokoni szálat közlésük szerint nem ismerték, vagyis az nem befolyásolta az együttműködésüket. „Ezentúl pedig a MITTE már 2014 óta, a korábbi városvezetés mellett is dolgozott a BFTK-val,  a jelenlegi feladataikhoz hasonló, városkommunikációs kampány és Budapest tematikus kiadvány tartalomgyártási és képmenedzsmenti feladatok kapcsán” – tették hozzá.

Az I. kerületi Fidesz egyébként

nem csak a rokoni szál miatt nem támogatta a cég megbízását.

 „Maga a pályázat szükségtelen, a koronavírus járvány idején a pályázat időzítése, lebonyolítása kifejezetten érzéketlen és irritáló. Továbbá néhány évvel a korábbi arculatváltást követően erre ismételten pénzt áldozni, egyszerű pénzkidobás” – magyarázta Jeney Jánosné kormánypárti képviselő, aki szerint a tízmillió forintos pályázati keret kifejezetten túlzó egy ilyen munka esetében. „Miközben polgármester asszony folyamatosan azt kommunikálja az elmúlt hónapokban, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok a bevételeik csökkenése miatt, mindeközben úgy tűnik, bizonyos célokra mégis van forrás” – fogalmazott.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2020. november 09. 12:11
A kerületi polgármesterek közül a legförtelmesebb ez V. Naszályi képződmény. Ez a lény berágta magát a budai várba.
istvanpeter
2020. november 09. 11:58
Hát bizony senki sem árva és mindig kell egy jó barát.
olajfa1
2020. november 09. 11:50
Jó munkát a "független korrupcióellenes szervezeteknek"!!!... Lehet kutatgatni... meg rangsorolni a Magyarországi korrupciós állapotokat...
péterx
2020. november 09. 11:27
Javaslom, kezdjük el listázni otthon az ellenzéki korrupciók sokaságát, mert ha ők éjjel-nappal "korrupcióznak", akkor mi is kell, hogy módszeresen visszavágjunk. Már írtam is föl: Misetics Vároházi pályázat korrupció stb... Kezem ügyében lesz a lista!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!