Kibővítik és felújítják a ferihegyi gyorsforgalmi utat

2020. október 19. 10:28

Megjelent a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út közbeszerzése – tájékoztat Vitézy Dávid.

2020. október 19. 10:28
null

Megjelent ma a tervezési közbeszerzés a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújítására és bővítésére, az előkészítés megkezdésével egy régóta esedékes fejlesztés indul meg. A repülőtérre vezető út fejlesztéséről még 2018 végén döntött a Kormány, ezt követően a fejlesztés optimális műszaki tartalmáról részletes előkészítő vizsgálatok és megvalósíthatósági tanulmány készült. Az elmúlt hónapok egyeztetései nyomán a kiválasztott műszaki megoldásokat a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat közös városfejlesztési fóruma, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) és minden érintett kerület, a X., XVIII., XIX. kerületek is támogatják.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út rendbetétele messze nem csak a repülőtér közúti elérhetőségéről szól, egyben nagyszabású városfejlesztés is, hisz a beruházásnak köszönhetően javulhat teljes dél-pesti kerületek közlekedése és az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolatok is.
A tervezés kiemelt szempontja a közösségi közlekedés előnyben részesítése és a közlekedésbiztonság jelentős javítása.
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető, csaknem 80 éve épült gyorsforgalmi út állapota leromlott, összességében lehangoló képet mutat Budapestre érkezők számára. A jelenlegi megoldás elavult, a középen elválasztott, 2x1 sávos „csatorna” és a két szélén szervizútszerűen futó Gyömrői út már régóta nem felel meg az elvárásoknak és zavarérzékenysége bármilyen baleset esetén évtizedek óta okoz fejfájást a repülőtérre tartó utasoknak és a környéken élőknek.

Ezt az évtizedes adósságot megszüntetendő a Kormány 2018-ban döntött úgy, hogy felújítja és kibővíti a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre vezető utat. A lehetséges műszaki változatok részleteit, a Budapest Fejlesztési Központ és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő vizsgálta. A részletes továbbtervezésre javasolt opciót 2020 februárjában a Kormány és a Főváros közös döntéshozó testülete, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, valamint azóta az érintett kerületek is egyhangúan támogatták. Ma reggel megjelent a tervezési közbeszerzés, mellyel újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a projekt. Az eljárás nyertesének a kiviteli tervek és a tenderdokumentáció elkészítéséig kell eljutnia 2022-re.

(Facebook)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akrobata
2020. október 19. 15:04
Gergo kuzd azert,hogy legyen rajta biciklisav es egy erdo!
fogas paduc
2020. október 19. 13:42
Majd Kari Geri keresztbe fekszik előtte. De a progresszivitás szimbólumaként felfestet rá néhány sárga biciklisávot.
villogókékfog
2020. október 19. 12:59
Ez úgy szar, ahogy van! Sehol egy kerékpár út!!! Azonnal kerékpársávot minden kerékpárútra!!!!!!
bunko_jobbos
2020. október 19. 12:27
1. Majdnem 80 éve épült? Az 1945-öt jelenti???? Nagyon durva. 2. Most jön az, hogy a kormány miért nem a vasutat fejleszti. Mert szerintük a modern városokban csak kerékpár meg vasút van. Mintha a kettő kizárná egymást. Gondolom az is épül, illetve tervezés alatt van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!