Közösségi oldalán magyarázkodik Karácsony a Lánchíd-tender miatt

2020. augusztus 04. 15:30

A főpolgármester ezúttal a Közbeszerzési Hatóságot hibáztatja a félresikerült Lánchíd-tender kapcsán.

2020. augusztus 04. 15:30
null

Sokadik felvonásához érkezett a Lánchíd-saga. Miután kilenc hónap alatt sem sikerült érvényes közbeszerzést kiírnia a budapesti városvezetésnek a Lánchíd felújítására, Karácsony Gergely kedd délelőtt újabb Facebook-posztban magyarázza, ezúttal miért dobta vissza a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd-tendert. A főpolgármester szerint a Közbeszerzési Hatóság „az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését.”

A valóság ehhez képest az, hogy a Közbeszerzési Hatóság csak a hatályos jogszabályokat alkalmazta a 8 éves referenciaidőszak meghatározásával. A közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos 321/2015 kormányrendelet ugyanis előírja, hogy „az ajánlatkérő az eljárást megindító felhívás feladásától (megküldésétől) visszafelé számított NYOLC ÉVBEN teljesített építési beruházásokat is figyelembe veheti, feltéve, hogy ezt az eljárást megindító felhívásban jelezte.” Karácsony és stábja tehát vagy nem ismeri a hatályos jogszabályokat, vagy azt kéri számon a Közbeszerzési Hatóságon, hogy miért alkalmazza azokat.

A főpolgármester később arról ír, a BKK igazgatósága „haladéktalanul” megteszi a szükséges lépéseket, azaz újra megpróbálkoznak egy sikeres tender kiírásával. 

Ahogy arra egy hétfői cikkünkben rávilágítottunk, ez már a sokadik ígéret a fővárosi városvezetés részéről a Lánchíd-projekt kapcsán.

„Ezt már hallottuk”

Karácsony Gergely június 25-én a következőképpen fogalmazott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában: „február végéig volt érvényes az előző közbeszerzés, ezt nem tudtuk lezárni, mert nem kaptunk pluszforrásokat, ezért elkezdtük átgondolni a műszaki dokumentációt és hamarosan ki fogjuk írni a közbeszerzést.”

Július 3-án a főpolgármester már arról beszélt, hogy gyakorlatilag készen állnak, és ki tudják írni a közbeszerzést: „most én nem tudom megmondani, hogy heteken belül vagy napokon belül, de, hogy ez gyakorlatilag mi ezzel úgy 99%-ban készen vagyunk. Volt egy kiírt közbeszerzés, ezt le kellett zárnunk, és egy új közbeszerzést készítettünk elő az elmúlt hónapokban.” „Gyakorlatilag készen állunk vele.”

Horváth Csaba (Zugló polgármestere) is hasonlóan nyilatkozott július 8-án, ő úgy fogalmazott: „a kormány ostoba ultimátumától függetlenül ki fogjuk írni napokon belül egyébként ezt a közbeszerzést. Valóban előkészület alatt áll, és ez külön gusztustalan, hogy pontosan tudják, hogy nagyjából két hétre van szükség ahhoz, hogy minden papír összeálljon és kiírásra kerüljön a Lánchíd felújítása."

Tüttő Kata július 10-én ugyancsak arról beszélt, hogy bő két héten belül kiírják a közbeszerzést: „most ebben a harmadik fázisban tartunk, bő két héten belül meglesz a kiírás” – fogalmazott.

De természetesen már ez a határidő is rég lejárt. Kérdés tehát, hogy a Kerpel-Fronius Gábor által hétfőn említett „napokon belül” milyen határidőt fog jelenteni.

Összesen 281 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2020. augusztus 05. 09:49
Az óriáscsecsemő megint hazudik, megint rágalmaz. Ennyit tudnak az elvtársak. Sajnos olvasni viszont nem...
Minnie
2020. augusztus 04. 19:21
Hogy ez a faszfej KG ennyire szeret szopni?!
cutcopy
2020. augusztus 04. 19:13
Karigeri ismét bejelentkezik a langymeleg összeszart facebook pelenkájából..
pumuklik
2020. augusztus 04. 19:08
Népligeti drogtanyával mi újság kamugeci?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!