Így húzta magára Karácsony Gergely a Lánchíd-tendert

2020. augusztus 05. 13:29

Karácsonyék vagy a Demszkyék által megbízott cégeket akarják helyzetbe hozni, vagy csupán előre meg akarják magyarázni a szavazóiknak, hogy miért Mészáros Lőrinc nyert.

2020. augusztus 05. 13:29
null
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Budapest főpolgármestere kedd este hosszú percekig magyarázta az ATV-ben, miért nem sikerült kilenc hónap után a hatályos jogszabályoknak megfelelő közbeszerzést kiírnia a BKK-nak.

Ismert, a Közbeszerzési Hatóság megállapította a Lánchíd-tender jogellenességét, miután a főváros mint ajánlatkérő nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást. A főváros a jogszabályban előírt 8 év helyett 10 éves referencia-időszakot írt volna elő a pályázó cégeknek. Karácsony az ATV műsorában ezt azzal indokolta, hogy ebbe a 10 éves referencia-időszakba így beleesne a Margit híd felújítása is, amely 2012 elején fejeződött be, és amelyet a Közgép konzorciumi vezetése mellett az A-Híd Zrt. és a Strabag közös konzorciuma végzett el.

A budapesti városvezetés tehát a Közgép, az A-Híd Zrt. és a Strabag hármas valamelyikének szeretne lehetőséget teremteni a Lánchíd-projekt kapcsán. Az aligha elképzelhető, hogy a Mészáros Lőrinc üzlettársaként is ismert Szíjj László cégével, a Közgéppel szeretné megnyeretni a projektet a fővárosi önkormányzat. Maradt tehát a forrásaink szerint baloldali kapcsolatokkal rendelkező A-Híd Zrt. és a Demszky-éra alatt magát rommá nyerő Strabag (egy időben úgy is gúnyolták az SZDSZ-t, hogy Strabag Demokraták Szövetsége). A főpolgármester indoklását még azzal is megfejelte, hogy mészároslőrincezésbe kezdett („van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia” – így Karácsony), az volt kivehető a szavaiból, hogy olyan közbeszerzést próbáltak kiírni, amelyen Mészáros Lőrinc cégeinek kevesebb az esélye nyerni, de „ezzel együtt is a munkát el kell végezni, ha ezek a cégek vannak, akkor ezek tudnak pályázni, a Lánchidat meg kell újítanunk” – tette hozzá beletörődően.

„Aggályos Karácsony magyarázata”

Lapunk egy önkormányzati közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberrel is beszélt, aki merőben szokatlannak nevezte azt, hogy egy városvezető ennyire részletekbe menően foglalkozik közbeszerzések kiírásával, annak konkrét szövegezésével. Szerinte a közbeszerzési kiírások megfogalmazása alapvetően jogi, műszaki munka, amely a szakemberek kompetenciája. A jogtechnikai, műszaki részletekbe a városvezetők nem szoktak belefolyni. Az pedig finoman szólva is „aggályos, hogy egy polgármester gyakorlatilag élő adásban elmondja, hogy úgy próbáltak kiírni egy közbeszerzést, hogy azon konkrétan meghatározható cégek is elindulhassanak. Karácsony mondatait úgy is lehet értelmezni, hogy Mészárosékat ki akarták szorítani, és

Gondoljunk bele mi lenne, ha egy jobboldali politikus kezdene el arról beszélni, hogy – jogszabályok, műszaki paraméterek ide vagy oda –, de úgy kellene meghatározni a referencia-időszakot, hogy abba bizonyos, számukra kedves cégek is beleessenek.”

Karácsony előre magyarázza, hogy miért Mészárosék nyernek

Egy másik forrásunk szerint a közbeszerzés kiírásával kapcsolatos baki „szándékos színjáték” a főváros részéről. Szerinte nem sok olyan cég van a magyar piacon, amely alkalmas lenne a Lánchíd felújítására.

„Nagyon kevés olyan cégünk van, aki képes lenne egy ekkora projekt kivitelezésére. Ne felejtsük el, nem egyszerű hídfelújításról van szó, hanem egy műemléki felújításról is. Ez többletkövetelményeket támaszt a kivitelezővel szemben. Ebből következik, hogy Mészáros cégei aligha megkerülhetőek a piacon. Ezt szerintem érzik Karácsonyék is, és előre próbálják magyarázni a saját véleményvezéreik, szavazóik előtt, hogy miért Mészáros vagy valamilyen a sajtóban korábban Mészárossal összekapcsolt cég nyerte a közbeszerzést. Mit szólna az egyszeri balliberális értelmiségi, ha meglátná, hogy hiába történt váltás október 13-án, egy jobboldalhoz sorolt cég nyeri a fővárosi tendereket.

Ezt előre el kell magyarázni a tábornak. Elő kell adni, hogy Karácsony Gergely megpróbálta, küzdött, csak azok a fránya jogszabályok, na meg a kormányzati hatóság. Szándékos előremenekülés ez.”

(Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt.)

Összesen 284 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2020. augusztus 06. 07:36
Nem lehetetlen Karácsonyék olyan pályázatot nyújtottak be amiből zsebüket jól megtömhetik , közben a hídra itt ott pár lapát földet oda dobnak látszat kedvéért. Hülyének nézik a Közbeszerzési hivatalt .
bagira
2020. augusztus 06. 07:30
Kiegészítve . bagira 2020. augusztus 5. 21:20 , Tarlós a 4s metrót befejezte ami nem kis munka volt. Demszkiék darabban ott hagyták de 167 milliárdot ellopták . Nem csak a hazai körmös kommunistát lopták hanem benne van juncker személyesen érintett és az eu több ország nagy tőkés cégei is . Magyar kormány Brüsszelbe vitte az ügyet , mivel érintett a hazug nácikomcsi eus vezetés a bűncselekményben napirendről levették úgy hogy többé az ügyet tilos feszegetni . Csodálkozunk hogy hazai ballibsik maffia banda lop ,hisz Brüsszelből irányítják őket erre vannak szakosodva , mert minden milliárdos lopásból a brüsszeli vezérek a sápot leveszik. Vezérkar eu felett csak azért alakult hogy lefölözik az országok hasznát , szövetségben alakult maffia banda . Több mint eus 12 eus képviselő sáros ,ezek piszkos körmösök Magyarországot támadják ezzel védekeznek , sőt az euból távozott SCHulz az eus kasszából több milliárdot kilopott még távozása előtt , a német kommunista pártját támogatta belőle , meg hogy mennyit vágott zsebre azt csak ő tudja .
Pandaka pygmaea
2020. augusztus 06. 06:19
Szóval most Karácsonyék azt akarják, hogy fogadják el az évek óta hatályban lévő törvényben meghatározott feltételeknek nem megfelelően benyújtott pályázatukat (sőt, módosítsanak törvényt is) amiatt, hogy ne az és/vagy épp az nyerje el a munkát, akit ők nem vagy akit pont akarnak? És mert mindezért visszadobták a hatóságok a kiírást, dittatúráznak. Elképesztő. :D
Krupp Skya
2020. augusztus 06. 05:57
Így húzta magára Karácsony Gergely a Lánchíd-tendert Már megijedtem, hogy Gréczy Zsoltot húzta magára így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!