A Politikatörténeti Intézetnek ki kell költöznie a Kúria épületéből

2020. augusztus 01. 15:55

A Magyar Állam nyerte a pert.

2020. augusztus 01. 15:55

A Fővárosi Ítélőtábla 2020. július 14-i ítélete helybenhagyta az elsőfokú bíróság 2019. decemberi döntését, amelynek értelmében az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézetnek 30 napon belül el kell hagynia a Kúria egykori épületét, amit köteles átadni a Magyar Államnak. Ezenkívül több mint 2 millió forint perköltséget is meg kell fizetniük – számolt be az Origo.

A Magyar Állam jogi úton kérte az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézetet (PTI) mint jogcím nélküli birtokost, hogy a Kúria egy korábbi döntése értelmében ürítse ki a Néprajzi Múzeumnak és a PTI-nek helyet adó, Kossuth téren található épületet, amelyet még 1990-ben jogtalanul kapott meg, és 30 napon belül hagyja el azt, átadva az épületet a Magyar Államnak, továbbá fizessen perköltséget is.

A portál arról ír, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárásban hozott, július 14-i ítéletében közölte: az elsőfokú bíróság helytállóan állapította meg, hogy a haszonkölcsön-szerződés felmondása következtében a PTI jogalap nélkül van az épületben. Magyarán: a bíróság kötelezte a pervesztes MSZP-s intézetet az általa használt ingatlanrész valamennyi helyiségének kiürítésére és a pernyertes Magyar Állam birtokába adására. Ezzel lezárulni látszik a több éve húzódó persorozat.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. augusztus 04. 08:53
Az az igazság, hogy ennél is fontosabb lenne az általuk "kezelt" iratanyag államosítása és közkinccsé tétele. 30 évvel a rendszerváltás óta szégyen, hogy erre még mindig nem került sor.
zakar zoltán béla
2020. augusztus 03. 12:50
Ürül a Szeplőhegy szaunája! Saroyana Tokilyó!
Shaman
2020. augusztus 01. 22:10
Aki a facen szól hozzá az legyen óvatos! Tele van libsibolsii besúgókkal,szabó jóska,zatykó jóska őri jóska, olga tomsa a metszett,és még sokan mások a veteránok, olyan ismerősökkel mint fekécs zsuzsa aroma cenzor és társai zömében indánok és 2 perc alatt letiltanak! Nem is értem a mandiner miért nem bacca ki őket,széttrolkodják az egészet!
Jack Reynor
2020. augusztus 01. 20:43
10 év alatt sikerült, borzalmas lassú a tempó. Ha a baloldal hatalomra kerül, 1 nap alatt megszüntetik a Magyarságkutató Intézetet és a hasonló intézeteket, hivatkozva a demokrácia visszaállítására. Egyszóval elég volt ebből a lassúságból, további eredményeket szeretnék látni azonnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!