Ripost: Beperelik a Pesti úti idősotthont az áldozatok rokonai

2020. június 05. 10:48

Ügyvédhez fordult a gyászoló Csüri Krisztián és felesége, írja lap.

2020. június 05. 10:48

Pert indít az édesanyját gyászoló Csüri Krisztián és felesége a Pesti úti idősotthonban történtek miatt, mert nem tudnak belenyugodni abba a sok szörnyűségbe, amit Julika nénivel tettek ott, adja hírül a Ripost.

Mint a lap megírta: tavaly november óta egyre embertelenebb körülmények között élt ott a néni, állapota rohamosan romlott, hagyták kiszáradni, éhezni-szomjazni, míg végül elhunyt. Oknyomozó riportsorozatukból az is kiderült: nem csak Krisztián édesanyjával bántak így, a körülmények, személyi és tárgyi feltételek nem voltak adottak az idősek megfelelő gondozásához. A lapnak több gyászoló hozzátartozó, volt és jelenlegi dolgozó nyilatkozott, most Csüri Krisztiánékat kísérték el az ügyvédhez is.

– Tessék elképzelni, ügyvéd úr, hogy az anyósom mellett fekvő néni a párnája sarkát rágta, olyan éhes volt – mondta az otthonban uralkodó körülményekről zokogva Csüri Krisztiánné dr. Futó Barnabásnak, mikor az ügyvéd a részletekről kérdezte. A házaspár mindent elmondott és fotókat, videót mutatott a szakembernek.

A következő megrázó videón az látható, hogyan itatta hosszan Krisztián és felesége Julika nénit az otthonban. Aztán a látogatási tilalom miatt nem tudtak bemenni hozzá, majd Julika nénit kiszáradással vitték kórházba, és el is hunyt...
– Súlyosabb a helyzet, mint gondoltam – mondta dr. Futó Barnabás. – Most, hogy láttam ezeket a fotókat és videót a néniről, az iratokat a kórházi kezeléseiről és a halála körülményeiről, hallom ezt a sok borzalmat, amit a hozzátartozók elmesélnek, egészen el vagyok képedve. Itt több súlyos jogsértés is történt, ez teljesen egyértelmű. Így bánni idős emberekkel… ez egészen elképesztő – mondta a Ripostnak a tapasztalt ügyvéd.

(Ripost)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
legkisebbek közül
2020. június 07. 11:23
Kelet-közép ill. dél-európai régió, régiónk, volt. szoc. országaink közössége: 1 millió lakosra eső elhunytak száma - ill. az elhalálozási mutató: Bulgária: 23 - 6% Csehország: 31 - 3% Észtország: 52 - 4% Horvátország: 25 - 5% Lengyelország: 30 - 4% Lettország: 13 - 2% Litvánia: 25 - 4% Magyarország: 55 - 14% Románia: 68 - 7% Szerbia: 35 - 2% Szlovákia: 5 - 2% Szlovénia: 52 - 7% Ukrajna: 18 - 3% S közben politikánk azt kommunikálja, hogy saját védekezésünk az egyik legsikeresebb Európában. Ha így van, saját régiónkban, hasonló adottságú országok halmazában miért vagyunk hátul, miért haltak meg kevesebben a régió országaiban, mint nálunk, hány ember élet lett volna megmenthető más körülmények között? Biztosan a járványügyet politikai célokra kellene felhasználni itt és ott, elérve azt, hogy már a társadalom adott része is a józan ész helyett politikai érdekek mentén tekint a járványügyre? Ahelyett, hogy összefognánk az egymásra mutogatások helyett, személy amortizációk helyett, mérgezzük a társadalmat, úgy védekezünk, hogy közben megfertőzzük valami mással, súlyosabb vírussal saját társadalmunkat.
barnabibambi
2020. június 06. 20:38
Látható hogy megy az egymásra mutogatás.Kérdés hogy a hozzátartozók látogatták-e az öregeket,és ha látták hogy nem megfelelő az ellátás tettek-e valamit?Szóval a felelősség kérdése összetett,azaz felelős az intézmény,felelősek a felügyeleti szervek,azaz az állam is.Sőt felelősek a hozzátartozók és az ellátó személyzet is.A betegek akik koronavírus fertőzés következtében elhunytak felveti szintén az intézmény az intézmény orvosának és a fertőzést előidéző kórháznak valamint az államnak a felelősségét is .De felelősség terheli a felügyeleti szerveket és a válságstábot is mert rossz utasításokkal ,hebehurgya döntésekkel előidézték a betegek tömeges halálát.Ez jogi szempontból nagyon összetett dolog.így javalt az összevont per indítása büntetőjogi és kártérítési céllal.
Berecskereki
2020. június 05. 16:17
,,Kétféle jogcímen is jár kártérítés a hozzátartozóknak Úgy gondolja, túl a felelősség megállapításán, Csüri Krisztiánéknak kártérítés is jár, mégpedig kétféle jogcímen. A család havonta 80-90 ezer forintot fizetett az otthonnak Julika néni ellátásáért, ezért cserébe az otthon szerződésben vállalta, hogy biztosítja az ápolást, gondozást, állandó orvosi felügyeletet és a kórházba szállíttatást szükség esetén, napi négyszeri étkezést és a gyógyszeres ellátást. - Ebből szinte semmi nem valósult meg tavaly november óta - tette hozzá az ügyvéd. Ha valaki fizet egy szolgáltatásért, amit nem kap meg, akkora pénz visszajár. Mi derült ki eddig? - Sokszor egyetlen gondozónak kellett ellátnia 80-160 idős, beteg lakót. - Rühesen, kiszáradással, felfekvéssel kerültek kórházba a lakók, már a járvány előtt is. - Nem etették, itatták, nem tették tisztába a rászorulókat. - Nem mosdatták a betegeket és csak ritkán cseréltek ágyneműt. - Nem volt és most sincs saját, állandó orvosa az otthonnak. - Bizonyított, hogy több napon keresztül egyáltalán nem volt orvos az intézményben, a járvány kitörése után sem. - a tisztítószerekkel, a nővérek saját pénzen vettek szappant, vécépapírt. - A fenntartó nem készítette fel az intézményt a járvány kitörésére, kezelésére. ,, ,,Több év börtönt is kaphatnak a felelősök A Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást folytat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, egyelőre ismeretlen tettesek ellen.,, ,,Pertársaság jöhet létre Dr. Futó Barnabás szerint lehetőség van arra is, hogy pertársaságot alapítsanak az otthon lakói, a hozzátartozók és a gyászolók, hiszen minél többen vannak, annál erőteljesebben tudják képviselni az érdekeiket. A ripost megkereste a korábban nyilatkozó J. K. Katrinát, aki a férjét veszítette el a Pesti úti otthonban és G. Attilát, akinek az édesanyja súlyosan elhanyagolt állapotban került kórházba, majd meghalt. Mindkét család szívesen csatlakozna, mindketten kiemelték: nem a pénz, hanem a felelősség megállapítása miatt. ,,
Krupp Skya
2020. június 05. 15:16
Ha arat a halál Magyarnak Mondott György Majd megint kaszál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!