„Rájöhetünk, hogy egyedül milyen kicsik vagyunk” – Rókusfalvy Pál a világjárványról a Mandinernek

2020. április 05. 08:18

„Az emberek anyagilag szegényebb lesznek, de lelkileg gazdagabbak: megerősödve kell kijönnünk ebből a helyzetből.” Kilencven ember megélhetése múlik Rókusfalvy Pál családi vállalkozásain – az Etyeken élő borász-vendéglátó üzletember és médiaszemélyiség most hétvégente ingyen szállít ételt a helyi rászorulóknak, fogadója előtt lokális piacot szervez, és traktorozik is a birtokán, miközben a gondolatai ki tudnak tisztulni. A bajban sem panaszkodik: az a fajta ember, aki mindig a félig teli poharat látja. Interjúnk!

2020. április 05. 08:18
Sal Endre
Sal Endre

A műsorvezetőként és üzletemberként is ismert Rókusfalvy Pált anyagilag is érintette a koronavírus járvány, hiszen az Etyekhez köthető családi vállalkozásai a turizmus, a vendéglátás és a rendezvényszervezés területén működnek. Ő mégsem a leépítésen gondolkozik, hanem inkább új üzleti modelleket keres. Szerinte a járvány pozitív hozadéka lesz, hogy megtanulunk jobban odafigyelni a másikra.   

Folytatódik Karantén-interjúk sorozatunk!

***

Rókusfalvy Pál négy gyermek édesapja, mellette családjával több vállalkozást működtet. Az etyeki szőlőbirtokon együtt dolgozik fiával, feleségével üzemeltetik vendégfogadójukat, kommunikációs-rendezvényszervező cégcsoportjukat pedig testvérével közösen igazgatják. Összesen kilencven ember megélhetése múlik rajtuk. Habár sok helyen most a leépítésben látják a túlélés lehetőségét, ő másképp gondolkozik.

„Szerintem ebben a helyzetben vállalkozóként nem az a megoldás, hogy mentjük az irhánkat, leépítünk, hanem az, hogy megkeressük a kiutat, akár úgy, hogy új üzleti modelleket dolgozunk ki” – kezdi Rókusfalvy Pál, aki nem a levegőbe beszél, hiszen konkrét lépéseket tett. Első körben Gábor öccsével

leültek az összes munkatárssal, lelket öntöttek mindenkibe, 

és közösen megpróbálták az adott helyzetben megkeresni a továbblépés lehetőségét.  

Az etyeki Rókusfalvy Fogadónál például átálltak az ételkiszállításra és a webshopra fókuszálnak, hiszen a birtokon megtermelt borokat így továbbra is tudja értékesíteni.

„Megpróbáltunk gyorsan reagálni a megváltozott körülményekre, így például a rendezvényszervezőink közül többen is a szőlőben dolgoznak a régebbi ültetvények felújításán, amely pont időszerű volt. Két-három hektáros felújítandó területről beszélünk, tehát munka van bőven.”

Ezt a munkát korábban alvállalkozókkal végeztették, de most más a helyzet.

Rókusfalvy Pál is hetente kétszer-háromszor traktorra pattan.

Mondjuk ez nem újdonság, ugyanis a világjárvány előtt is megtette, de úgy érzi, ez a munka kell neki ahhoz, hogy agyilag kitisztuljon. A Rókusfalvy Fogadót tehát nem bezárta, hanem átálltak ételkiszállításra, a pincérek pedig a szállításban segítenek.

„Mindenki belátta, másképp nem megy: ha leállunk vagy apátiába süllyedünk, akkor az sehová sem vezet. Az ételkiszállítás szerintem amúgy is hosszú távon működő üzletág lesz, hiszen a helyzet normalizálódása után lassan fognak az emberek visszaszokni ahhoz, hogy eljárjanak rendezvényekre, éttermekbe” – vélekedik Rókusfalvy.

Az üzletember a társadalmi szerepvállalást is hangsúlyozza, de nem csak beszél róla, hanem tesz is. Éppen ezért megállapodott az etyeki önkormányzattal, hogy

hétvégenként ingyen szállít ételt a rászorulóknak,

akiknek a hétköznap megoldott az ellátásuk.

Alapító szervezői a Maradj otthon fesztiválnak is, amelynek keretén belül a munkatársaival kitalálta és megalkotta a Piknikezz otthon! programot, kedden és csütörtökön neves emberek főznek az otthonukban. Az alapanyagot és a recepteket Rókusfalvy fogadója szállítja.

„Legutóbb az úszó Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid főzött, de már elkészült a felvétel a rádiós Rákóczi Ferivel is” – mondja az üzletember, aki szerint kiváló a fogadtatása a műsornak, amely az Etyeki Piknik és a Maradj otthon Fesztivál Facebook-oldalán is látható.

Szintén a társadalmi szerepvállalás részeként a fogadónál etyeki delikát néven egy kis piacot alakítottak ki a teraszon, ahol délelőtt 11 és 15 óra között a helyi termelők portékáit árulják és a webshoppal is segítenek a kiszállításban. Rókusfalvy örömmel újságolta, hogy a minap Budapestről rendeltek szörpöt.

Szintén nem is olyan régen indította el a Borászok Borásza Facebook-oldalon azt az akciót, amelyhez sok borász és mezőgazdaságban dolgozó vállalkozó csatlakozott.

Arra kérték a borászokat, hogy maszkokkal, gumikesztyűkkel, védőszemüvegekkel segítsék a helyi háziorvosokat, nővéreket.

„A borászatokban a permetezések miatt mindenkinél van otthon maszk és gumikesztyű akár nagyobb tételben is a raktárban. Mindenkit arra biztattunk, vigye el a védőfelszereléseket a helyi rendelőbe, hiszen mire májusban használni kell, addigra csak lesz elég maszk itthon, az orvosoknak, nővéreknek viszont most van nagyon nagy szükségük rá” – mondja a korábbi tévés és rádiós műsorvezető.

Azt, hogy baj lesz, a Kínából jövő híreket olvasva sejtette. Már februárban biztosra vette, hogy áprilisban nem fogják tudni megtartani a tavaszi etyeki pikniket, s ma már azt is látja, valószínűleg a nyári pikniket sem. De nem panaszkodik, hanem megpróbálja a maximumot kihozni az adott helyzetből: úgy is fogalmazhatnánk, az a fajta ember, aki mindig a félig teli poharat látja.

Arra a kérdésre, hogy szerinte miben fogja átalakítani az emberek gondolkozását a világjárvány, azt válaszolja:

„Az emberek anyagilag szegényebb lesznek, de lelkileg gazdagabbak: megerősödve kell kijönnünk ebből a helyzetből.”

Rókusfalvy Pál biztos abban, hogy ha véget ér a világjárvány, mindenki tudatosabban fog élni és jobban oda fog figyelni a környezetére, az emberi kapcsolataira, hiszen azok a legfontosabbak.

A Rókusfalvy-birtok, békeidőben

 

Az emberi kapcsolatok minősége is megváltozik szerinte, s rögtön egy példát is hoz rá. A nagy hétköznapi rohanásban sosem volt ideje rendbe tenni a telekhatáron fekvő fészer tetejét. A minap a szomszédja kezdeményezésére összefogtak és megcsinálták.

„Ha nincs ez a helyzet, sosem tudom meg, hogy nem csak normális, de jó fej is a szomszédom”

– mondja Rókusfalvy, aki persze tisztában van azzal, hogy sok munkavállaló kerül ezekben a hetekben nehéz helyzetbe; s azt is tudja, mennyivel nehezebb lehet az önkéntes karantén egy kétszobás lakásban, mint egy tágas birtokon.  

Szerinte a világjárvány következményei miatt egy korszak mindenképpen lezárul. Meggyőződése, most nagy esély van rá, hogy az emberiség megtanulja mi a valódi felelősségvállalás és talán véget ér a mindennapokat korábban annyira jellemző monotonizmus és automatizmus.

Rókusfalvy Pál négy gyermek apjaként éli a mindennapjait, a két kisebbik, Luca és Janka még a családi házban lakik. A mostani helyzetben

otthon is többet kell vállalnia, de örömmel teszi.

Mivel zenész is, ő lett a 9 éves Luca alkalmi zenetanára, hiszen órákra most nem járhat a kislány. A koronavírus-járvány amúgy a tévés munkáját is érinti.

„Tavaly adódott egy olyan lehetőség, hogy együtt vezethetek műsort a Duna Televízióban a legnagyobb lányommal, Lilivel. Mindenképpen kuriózumnak éreztem, ezért elvállaltam. Húsz év után kerültem ismét képernyőre. A második szezonnál járunk a Családi körrel, a forgatás azonban leállt” – mondja Rókusfalvy Pál. 

Végül arról beszél: „Nekem eddig is a család volt a legfontosabb, de most a világjárvány alatt talán rájövünk, hogy egyedül milyen kicsik vagyunk és mennyire fontos, hogy számíthassunk a másikra!”

 

***

 

A Mandiner elkezdte Karantén-interjúk sorozatát, amiben ismert személyiségeket kérdezünk a megváltozott életünkkel kapcsolatos gondolataikról, saját tapasztalataikról. 

Az eddigi interjúink (többek között Jelenits Istvánnal, Zacher Gáborral, Varga Liviusszal és Prieger Zsolttal) itt érhetők el.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. április 06. 08:47
Arra is rájöhetünk, hogy mennyivel nagyobb öröm és elégedettség adni mint vásárolni. Az viszont elkeserít amikor a vásárlás majdhogynem állampolgári kötelesség, a gazdaság érdekében. Ez jócskán abszurd, pláne, ha belegondolunk, hogy a legtöbb vásárolt cucc, elöbb-utóbb a hulladék hegyeket növeli. De persze nem a valóban szükséges dolgokra gondolok. És, hogy ki mit tart "szükségesnek", az egy tág fogalom...
BőröndÖdön
2020. április 05. 18:29
Orbán-csókos,bőven megtérül minden szava...:(
duzur
2020. április 05. 17:54
Ez igen !!!
dekoninck
2020. április 05. 15:30
Senkinek nem árt egy kis reklám. Ez így van évmilliók óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!