Nagyon nem civilekből áll Karácsony csapata

2020. február 14. 11:35

Politikusok és politikai aktivisták játszanak meghatározó szerepet Karácsony Gergely minap beharangozott tanácsadói csapatában.

2020. február 14. 11:35
Kereki Gergő
Kereki Gergő

„Budapest ügyei (…) sokkal fontosabbak annál, hogy csak politikusokra bízzuk”mondja a főpolgármester az új csapatát bemutató videóban. A csapattagok azonban – Karácsony Gergely állításával ellentétében – vastagon benne voltak eddig is a politikában. Érdemes sorra venni, hogy valójában kikről is van szó, és röviden bemutatni azt az oldalukat, amelyről Karácsony nem beszélt a videóban.

Jávor Benedek, Párbeszéd-politikus, aki tavaly elbukott az EP-választáson

Talán vele kapcsolatban kell a legkevesebbet bizonygatni, hogy köze sincs a civilséghez. Jávor 2010-től magyar parlamenti, majd 2014-től európai parlamenti képviselő volt. A magyar Országgyűlésben frakcióvezetőként is dolgozott. Tavaly az EP-választáson messze volt a bejutástól, de Budapest brüsszeli irodavezetőjeként, azaz közszolgaként mostanában mégis politikusi megnyilvánulásaival kerül be a hírekbe. A múlt héten Novák Katalin államtitkárt sértegette egy Facebook-posztban.

Ámon Ada, a bukott miniszterjelölt

Szintén nehéz megcáfolni Ámon Ada politikus-mivoltát. Az Energiaklub vezetőjeként napi szinten vitázott az éppen aktuális kormányzati állásponttal, 2015-ig a szervezet igazgató volt, azóta vezető tanácsadó. Az Energiaklubot 2015-ben és 2016-ban többek között a Soros-alapítvány, a Norvég Alap és a Rockefeller Brothers Fund támogatta pénzügyileg. Ámon 2018-ban az országgyűlési választás előtt Karácsony Gergely „árnyékkormányának” tagja volt, kampányolt is jelenlegi főnöke mellett. 2019 május végén, az EP-választást követő napokban kormánypárti európai parlamenti politikusok halálával viccelődött, erről elsőként a Tűzfalcsoport számolt be.

Lé Marietta: Soros György régi trénere

A videóban a Járókelő Blog színeiben feltűnő Lé Marietta Soros György régi, megbízható embere. Miután 2007 és 2010 között a balliberális Népszabadság szabadúszó szerzője volt, 2010 augusztusától különböző Soros-projekteken kezdett dolgozni. Előbb Lettországban tűnt fel, és az ottani Soros-alapítványban dolgozott trénerként, majd hasonló munkakörben működött Kirgizisztánban. Nyilvános életrajza szerint 2011 szeptemberétől 2016 októberéig a szintén az amerikai milliárdos pénzéből fenntartott Átlátszó nevű internetes oldalnak dolgozott, sőt, egyenesen alapító tag. 2020 januárja óta Karácsony Gergely részvételiségért felelős főtanácsadója.

Korányi Dávid, Bajnai embere, szoci képviselőjelölt „veszi át a város diplomáciai irányítását”

Egészen furcsa megfogalmazással él Karácsony Gergely, amikor Korányi Dávidot mutatja be. A főpolgármester szerint az Egyesült Államokból visszatérő Korányi „átveszi a város diplomáciai irányítását”. Korányi pályafutását 1999-ben a baloldalhoz bekötött GKI gazdaságkutató elemzőjeként kezdte, majd uniós vonalon dolgozott Tabajdi Csaba szocialista képviselő mellett, később pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója, sőt, a Bajnai-kormány kül- és biztonságpolitikáért felelős államtitkára lett. Korányi a 2010-es kormányváltás után főnökéhez hasonlóan a Johns Hopkins Egyetemen landolt, később az Atlanti Tanácsnál és az ENSZ-nél dolgozott. Bár ez a linkedines életrajzából kimaradt, de 2009-ben Korányi a 16. helyen szerepelt a szocialisták EP-listáján.

Misetics Bálint, Soros kormányellenes politikai aktivistája, korábbi Párbeszéd-politikus

Noha Karácsony Misetics Bálintot a „Város Mindenkié” Csoport aktivistájaként mutatja be, a szélesebb közvélemény máshonnan is ismerheti. A diáktüntetéseket szervező Hallgatói Hálózat vezetői közül többen a Párbeszéd politikusai lettek, köztük volt Misetics Bálint is, aki a Párbeszéd alapító tagja. Emlékezetes, amikor a párbeszédes politikus az ATV műsorában egy Macbook Air laptopról olvasta fel az azóta a DK-ban politizáló Kálmán Olgának a szegénységi adatokat. Most szociális és lakásügyi főtanácsadó lesz.

Összességében tehát Karácsony és kabinetfőnöke mellett, a bemutatott héttagú csapatból öten politikusok vagy politikai aktivisták.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. február 16. 08:27
...és akkor mi van?!
Krupp Skya
2020. február 15. 19:25
Karácsony de Gergő, Egy utolsó tekergő.
Mátyás01
2020. február 14. 13:55
Amon Ada Amon Göth unokája? :)
Pierre
2020. február 14. 13:42
"Újraválasztanák Karácsony Gergelyt. A Fidesz vissza akarja szerezni a fővárost, de a főpolgármester és csapata állja a sarat – ezt igazolja egy friss közvélemény-kutatás." https://nepszava.hu/3066797_ujravalasztanak-karacsony-gergelyt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!