Brexit: deportálhatják a letelepedési státuszt nem kérő uniós állampolgárokat

2019. október 11. 11:57

A becslések szerint 3,6 millió uniós állampolgár él az Egyesült Királyságban.

2019. október 11. 11:57

Brandon Lewis belügyi államtitkár csütörtökön azt mondta, hogy deportálni fogják azokat az EU-állampolgárokat, akik nem kérnek időben letelepedési engedélyt – számol be az Euronews. Az uniós állampolgároknak 2020 végéig van erre lehetőségük regisztrálni.

Ha nem regisztrálják magukat, vagy nem indokolják megfelelően annak elmulasztását, akkor az ilyenkor alkalmazandó bevándorlási szabályok lépnek érvénybe – mondta a német Die Weltnek az államtitkár. Így hát, részletezte „az illegális tartózkodás miatt büntetőeljárás alá vonhatóak, és végrehajtási, fogva tartási és kitoloncolási intézkedések tehetőek meg velük szemben”.

A becslések szerint 3,6 millió uniós állampolgár él az Egyesült Királyságban.

Mi a letelepedési státusz ?

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen az Egyesült Királyságban laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A magyarok közül eddig csaknem 54 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt. Összesen eddig kétmillió európai állampolgár tette ezt meg.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2019. október 17. 15:03
Engem már deportáltak Angliából! 1984-ben tettem kalandos nyugat-európai és angliai/skóciai utazást és bedőlve egy plakátnak, miszerint vízum nélkül lehet utazni a Benelux államokba, Oostende felé hagytam el kompon a szigetet, bár oda pont nem volt vízumom. Oostendében kiderült, hogy a vízummentesség kommunista k-európaiakra nem vonatkozik (én is sejtettem, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen). Így aztán visszadeportáltak Belgiumból Angliába. Az angolok ugyan beengedtek volna, hiszen oda volt vízumom, a gond csak az volt, hogy az Interrail jegyemen kívül az összes vagyonom kb. 20 font volt, ha ezen jegyet veszek Calais felé, egy vasam sem maradt volna a hazaútra. Megértve problémámat az egyébként igen kedves és joviális immigration officer volt szíves deportálni, és így az országot a deportáló költségére hagyhattam el (miután a brit rendőrség szíves és szintén udvarias vendéglátását is volt módom élvezni). Régi szép emlék.
Paskai
2019. október 16. 14:26
Az angol politika még a végén megállítja Brüsszelt,holott egy szál plakátot se ragasztottaki ki erről.
Csigorin
2019. október 16. 07:13
Helyes, aki barhol illegalisan tartozkodik az talarodjon csak haza.
gingchantops
2019. október 12. 10:25
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!