A Momentum ismét védelmébe vette az atomenergiát

2019. július 12. 15:11

Ez persze szükségszerűen következik az ökopolitika és a liberalizmus közti eltérő felfogásból.

2019. július 12. 15:11
Ungár Péter
Ungár Péter

„Kádár Barnabás – Momentum ma ismételten védelmébe vette az atomenergiát. Bár a Momentum azt állítja, zöldnek lenni alap, ezek szerint náluk atompártinak lenni is alap, márpedig e két állítás közül csak az egyik lehet igaz. Kádár Barnabás érvei viszont arra mindenképp jók, hogy újra beszéljünk az atomlobbi klasszikus, sokszor populizmust súroló érveiről.

Már a célok meghatározásában is komoly véleménykülönbségünk van, ami persze szükségszerűen következik az ökopolitika és a liberalizmus közti eltérő felfogásból. A gazdaság kizárólagosságát hirdető liberalizmussal szemben az ökopolitika a társadalom, környezet és gazdaság egyenrangúságát képviseli. Éppen ezért, az energiakérdésben sem csak azt nézzük, mi a jó a gazdaságnak, hanem azt is, hogyan hat ez az emberre, a társadalomra és a környezetre.

Kádár írásából teljesen hiányzik az energiafogyasztás csökkentése, pedig ez a legfontosabb célkitűzés. Szemléletformálással és energiahatékonysággal a jelenlegi fogyasztásunkat akár a harmadára is csökkenthetnénk. Ezt az alacsonyabb szintet pedig már különösebb gond nélkül fedezni tudjuk megújuló energiaforrásokkal. Hamis dilemma, hogy a szén és az atom között kellene választanunk, ugyanis mindkettő rossz megoldás. Ez a dilemma csak akkor áll fenn, ha a végtelenségig szeretnénk növelni az energiaigényünket, ami viszont irreális igény.

A szén hátrányaiban egyetértünk: meg kell adóztatni és ki kell vezetni, tiszta sor. Viszont az atomenergia egyik legnagyobb problémájáról nem esett szó: ez pedig az ára. A fukusimai baleset után elképesztően megdrágult ez a technológia. Nem véletlen, hogy piaci alapon sehol a világon nem épülnek nukleáris reaktorok!”

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2019. július 14. 21:11
Hatalmas hiba volt leállítani a Bős-Nagymaros vízlépcső rendszert.
Európai téridő
2019. július 14. 16:52
Petike, hülye vagy.
Newman
2019. július 14. 02:13
Nem kérünk ENERGIÁT, csak buzulmánokat!!! SOKAT!
drkovax
2019. július 13. 15:12
Egyébként meg valamiben csak különbözni kell a két pártnak, elvégre ugyanarra a célra hozták őket, ugyanazok, csak nem ugyanabban az időben. Egyformán buzik, egyformán nemzetellenesek ("no borders, no nations") egyformán beleállnak az összes jogvédős és zöld baromságba (csirkeketrec, tehénpuki, leszbikus tibeti repülő bálnák, stb.), kivéve az atomerőművek bezárását. Egzisztenciális cicaharc két aljas, hazaáruló és teljességgel értelmi fogyatékos párt között ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!