Dunai hajóbaleset: talán hétfőn próbálkoznak újra a búvárok

2019. június 02. 14:23

Nem merültek le a Hableányhoz a búvárok vasárnap, de várhatóan hétfőn újra próbálkoznak.

2019. június 02. 14:23

Vasárnap nem merültek le a búvárok a dunai hajóbalesetben szerdán elsüllyedt kishajóhoz, talán hétfőn próbálkoznak – mondta az M1 aktuális csatorna helyszínről bejelentkező riportere.

A vasárnap kora délutáni híradás szerint egyelőre sem a magyar, sem az osztrák, sem pedig a dél-koreai búvárok nem látnak lehetőséget a merülésre.

A szakemberek abban bíznak, hogy apad a folyó, és enyhül a sodrása. Továbbá megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak – magyarázta az M1 riportere.

Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb Hableány turistahajó, fedélzetén dél-koreai turistákkal, majd másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt.

(MTI)

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
attilaostora
2019. június 03. 11:32
Kiszámoltan nagyjából, ha a víz folyási sebessége 3 m/s (azaz 10,8 kph), akkor az erő ami hat egy búvárra olyan mintha levegőben állna és valamivel 300 km/h sebességgel fújna a szél. Nem tévedés, 300 (pontosabban kb 311) km/h. Hiszen a víz sokkal sűrűbb mint a levegő (kb 800 szorosan). Tehát, ki áll ki dolgozni egy 300 km/h-s szélben? Tunyafarok? Valaki más?
Vainamoinen
2019. június 02. 19:48
Csak bolcsen, okosan. Nem hiszem, hogy az aldozatok hozzatartozoi kovetelnek, hogy eletveszelyes korulmenyek kozott mentsek ki a holttesteket a hajobol.
Bell & Sebastian
2019. június 02. 18:22
jav.: senki nem hibáztatta a búvárokat
Bell & Sebastian
2019. június 02. 18:20
Itt eddig nem hibáztatta eddig a búvárokat, fölösleges erre protestálni. Amit itt kritika ért, az a mentés és a katasztrófa elhárítása / felszámolása. Ha jobban belegondolunk, most üt az vissza, hogy a második világháborúban felrobbantott hidak roncsainak egy része még a mederben / alatt fekszik, ismeretlen számú robbanótesttel. Ezért azt sem tudni, mi lehet egy pillér mellett. Bármi lehet. De hogy van műszaki megoldás az elsüllyedt hajó felhozatalra azon kívül is, hogy rákötünk egy kötelet és felrántjuk, az egészen biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!