Kövér László: Az„európai uniós elit” megpróbál szélsőségesnek beállítani mindenkit, aki nem ért velük egyet

2019. május 06. 21:59

A házelnök szerint az Európai Bizottság és a régebbi tagállamok főáramú politikusai megoldott kérdésként próbálják kezelni a migráció és a terrorizmus problémáit.

2019. május 06. 21:59

A brüsszeli vezetők szeretnék elfedni azt, hogy milyen nyilvánvaló következményei vannak az elhibázott bevándorlási politikának – mondta az országgyűlés elnöke hétfőn Pakson.

Kövér László a lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva hozzátette: az Európai Unió tagállamaiban a tömeges illegális migráció növelte a bűnözést, a nők elleni erőszakot, és az elmúlt években több mint háromszáz ember halt meg terrorcselekményben.

Az emberek ezen szeretnének változtatni, ez a tétje az európai parlamenti (EP-) választásnak – jelentette ki. A házelnök azt mondta: az Eurobarometer felmérése szerint az EU polgárai legfontosabb problémaként az illegális migrációt vagy a terrorizmust jelölték meg.

Úgy fogalmazott: „a kampányban az Európai Bizottságnak és a régebbi tagállamok főáramú politikusainak az a törekvése, hogy ezt megoldott kérdésként kezeljék, ehelyett előjön a klímaváltozás, más kérdések, amik az emberek életét biztonságosabbá tennék”.

Erősödik a migrációellenes politikai tábor

Újabb kérdésre válaszolva kifejtette:

így próbálják megállítani a migrációellenes tábor támogatottságának növekedését.

Kövér László reálisnak nevezte, hogy a migrációt ellenző politikai erőknek, – „nevezzék őket akárminek” , a mostanihoz képest jelentősebb súlyuk lesz az EP-választás után. Azt mondta, ez a politikai erő adott esetben a mérleg nyelve is lehet vagy az Európai Néppárton (EPP) belül komoly tábort fog a Fidesz maga mögött tudni. „Ha ez így lesz, akkor talán Európa egyik fele nem próbálja meg diktátumokkal ráerőltetni a maga világképét, jövőképét, akaratát a másik felére” – tette hozzá.

Nem mindegy, hogy a Fidesz-KDNP 11, 12, 13 vagy 14 mandátumot szerez a választáson, mert minél több a mandátumuk, „annál kevésbé lehet erkölcsi értelemben félresöpörni vagy kilökni” őket az EPP-ből.

Az EP-választásnak a paksi bővítés szempontjából is lesz jelentősége

A paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásáról szóló kérdésre válaszolva megjegyezte: a brüsszeli vizsgálódások késedelmet okoztak az új atomerőmű kivitelezési folyamatában; „talán ha más brüsszeli vezetés van, és jobban passzoltak volna a politikai elképzelések, lehet, hogy a brüsszeli bürokrácia gyorsabb lett volna”.

Az előttünk álló időszakban lesz még dolgunk a brüsszeli bürokráciával, ezért van áttételesen jelentősége a paksi beruházásra is annak, hogy milyen összetételű lesz az Európai Bizottság – húzta alá. Hozzátette azt is: nem feltételezi, hogy egy brüsszeli szakmai döntésnek politikai indítékai vannak.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy azért kellene az EP-választáson magas részvétel arány, hogy az ellenzék részéről minél kevesebben tudják átlépni a mandátumszerzéshez szükséges küszöböt. „Több Fidesz-KDNP-s képviselővel minden kérdést hatékonyabban tudnánk képviselni Brüsszelben” - mondta.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2019. május 07. 08:56
Ez a neoliberalizmus lényege. Csak nekik lehet igazuk.
Coccothraustes
2019. május 07. 08:01
Kövér mindig fején találja a szöget.
balbako_
2019. május 07. 06:52
Ez a módszer Európában már 70 éve működik a baloldal csodafegyvere. Mostanra kicsorbulni látszik ott is, a volt szocialista országokban meg totálisan hatástalan azon egyszerű oknál fogva, hogy a kommunista utódpártok fegyvere.
annamanna
2019. május 07. 05:38
"Nem mindegy, hogy a Fidesz-KDNP 11, 12, 13 vagy 14 mandátumot szerez a választáson, mert minél több a mandátumuk, „annál kevésbé lehet erkölcsi értelemben félresöpörni vagy kilökni” őket az EPP-ből." Ez aztán az igazi, tőrőlmetszett csárdáspolitika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!