A Szocialisták képviselőcsoportjában maradnak Gyurcsányék

2019. május 31. 17:59

Döntött a párt elnöksége, nem ülnek át a liberálisok frakciójába – közölte pénteken Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

2019. május 31. 17:59

A Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselői a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakciójában maradnak a következő európai parlamenti ciklusban. 

A DK ügyvezető alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, pártjuk elnökségének arról kellett döntenie, hogy az S&D-hez vagy a liberálisokhoz csatlakozzanak. Molnár Csaba saját választási szempontjaikat ismertetve hangsúlyozta, hogy csak olyan frakcióba hajlandóak beülni, amelyik támogatja az Európai Egyesült Államok létrehozását, az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj és az európai családi pótlék bevezetését, valamint hatékonyan lép fel klímavédelmi kérdésekben.

Hozzátette,

a DK képviselői nem szívesen csatlakoznának olyan frakcióhoz sem, amelyik áldását adja arra, hogy a Fidesz az Európai Néppártban maradjon.

Az Európai Egyesült Államok ügyében és az Orbán Viktorral szembeni határozott fellépésben az S&D illetve a liberálisok között nincs jelentős különbség - közölte. A DK azonban úgy látja, hogy a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében határozottabban tudják képviselni az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj és az európai családi pótlék bevezetésének programját valamint a klímavédelmi ügyeket – tette hozzá.

A döntésről már tájékoztatták a két érintett frakciót – mondta a politikus. Molnár Csaba azt is bejelentette, hogy ő fogja vezetni a DK európai parlamenti delegációját. Egy kérdésre válaszolva közölte: négy képviselőjük közül ő az egyetlen, aki már a második ciklusban dolgozik az EP-ben és a politikai munka alapvetően a rutinon és a személyi kapcsolatokon alapszik. Hozzátette: dolgoznak azon, hogy többi EP-képviselőjük, például listavezetőjük, Dobrev Klára is fontos közjogi pozíciót kapjon.

Még nem foglalkoztak az MSZP beolvasztásával

Más témában kérdezték arról, hogy a Momentum saját főpolgármester-jelöltet akar indítani az előválasztáson. Molnár Csaba emlékeztetett, a Momentum azt ígérte, hogy a főpolgármesterjelölti előválasztás nyertesét támogatja, a DK ezért nem tartja a korábbi megállapodás felrúgásának, ha a párt az előválasztáson saját jelöltet állít.

Kérdezték arról is, hogy továbbra is Karácsony Gergely főpolgármesterjelöltségét támogatják-e, amire azt felelte, hogy a pénteki elnökségi ülésen „semmiféle változtatási igény nem merült fel”.  Molnár Csabát reagáltatták arra a sajtóhírre is, hogy az MSZP hétvégi, választmányi ülésén téma lehet a szocialisták és a DK estleges összeolvadása. Az EP-képviselő azt felelte, a DK elnökségi ülésén nem foglalkoztak ilyen felvetéssel. Hozzátette, hogy ilyen javaslat sem a szocialistáktól, sem máshonnan nem érkezett hozzájuk.

Az ügyvezető alelnök emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke már évekkel korábban javasolta egy egységes Demokrata Párt létrehozását, bár Molnár Csaba azt nem tudta megmondani, hogy ennek nőtt vagy csökkent az esélye. Hangsúlyozta, az őszi önkormányzati választáson azonban közös ellenzéki jelöltekre van szükség a fideszes jelöltekkel szemben.

A Fidesz közleményben úgy reagált: „Gyurcsányék megerősítik szövetségüket a bevándorláspárti erőkkel, őket szolgálják majd az új Európai Parlamentben is. Gyurcsány itthon, Gyurcsányné meg az Európai Parlamentben fogja Brüsszel birodalmi törekvéseit képviselni. Az a céljuk, hogy Magyarországra erőltessék a bevándorlók betelepítését, a keresztény kultúra és a nemzeti szuverenitás feladását.”

(MTI)

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Udo Bullmann, az SPD politikusa

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2019. június 02. 14:11
FORDÍTOK! ELHAJTOTTA Gyurcsányt, Gyurcsánynét még az ALDE is!
kitiltott
2019. június 02. 11:51
Hála isten a legyorsabban a DK tábora fogy ..a volt radikal7s MSZP szavazók megunták a láthatatlan MSZP s töketlenséget ezért szavaztak a "látható" radikális DK ra
kitiltott
2019. június 02. 11:41
A DOBREV Klán szavazói a magyarok legnagyobb hazaárulói. De az a baj hogy nem csak a saját sírjukat ássák hanem a magyar nép .a magyar nemzet és a magyar jövő sírját is. Azért arra kiváncsi lennék ha nem a nagyfülű és nagy orrú (az igazi férfi szemével nőnek egyáltalán nem nevezhető) de női szemmel mégiscsak nőként aposztrofált Apró unoka Gyurcsánynét inditják Mondjuk Molnár Csabikára vagy Róna Sándorra hányan szavaztak volna.. Majd az önkormányzati választásokon kiderül hányan szavaznak a Gyurcsány házaspárra és a retro MSZ(M)P esekre és a 10 évvel ezelőtti Budapestre..és Magyarországra..a kászra a káoszra az IMF csomagokra az igazi demokratikus médiára a "napTV re" a "népszabadságra" a klub rádiós cián tablettázásra. A 2006 os demokratikus magyar verésre ,a kékvízes oszlatásokra..
OberEnnsinnen
2019. június 01. 11:42
európai minimálbér, európai minimálnyugdíj, európai családi pótlék, Ez a három= TÖbb pénzt az embereknek! klímavédelmi ügyek Ez= TÖbb pénzt az önkormányzatoknak! Összesen= JÓLÉTI RENDSZERVÁLTÁST! Ez 2002-ben =szoci-libsi GYŐZELEM szoci-libsi GYŐZELEM=2010-re Magyarország államcsődben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!