Székely Szabadság Napja: ezreket várnak Marosvásárhelyre

2019. március 10. 14:51

Budapesten is kiálltak a székely önrendelkezés mellett.

2019. március 10. 14:51

Marosvásárhelyre várják a szervezők mindazokat, akik – immár sokadik alkalommal – kiállnak Székelyföld szabadságáért és a székelyföldi autonómiáért. Sokszor elmondják a székelyföldi emberek, hogy semmivel sem akarnak többet, mint az Európa nyugati felén élő nemzeti kisebbségek. A román állam, a román többség erről hallani sem akar, és az Európai Uniótól sem kapnak segítséget a romániai magyarok.

Március 10-én vasárnap kék és arany sávos zászlókkal várnak mindenkit Székelyföldről Marosvásárhelyre, a Székely vértanúk emlékművéhez. A Székely Nemzeti Tanács 2013-ban nyilvánította a Habsburg-ellenes szervezkedésben résztvevő hősök kivégzésének dátumát a Székely Szabadság napjává – a tavalyi rendezvényen több ezren vettek részt.

A szervezők azt szeretnék, ha minél többen látnák, hogy az érintettek tenni is hajlandók a területi autonómiáért, a magyar nyelv és a nemzeti jelképek szabad használatáért. Követeléseiket ezúttal is petícióba foglalva juttatják el a bukaresti kormánynak. Idén az is felkerül a listára, hogy Románia tegye hitelessé európai uniós elnökségi programját, és kiállnak a marosvásárhelyi magyar orvosképzés mellett is – derült ki az M1 szombat esti Híradójából.

Vasárnap Budapesten, a XVI. kerületben szintén kiálltak a székely önrendelkezés mellett, itt Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő mondott beszédet.

(hirado.hu/MTI)

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2019. március 10. 16:12
Független Erdélyt!
Zsolt75
2019. március 10. 16:12
Sajnos az ellenzék nem ér rá, Tibetet siratja.
3M..
2019. március 10. 15:53
Orbán tudja hogy elárulta a székelyeket, így inkább Lengyelországban húzta meg magát. Erdélybe, csak testőrök gyűrűjében, titokban érkezik és onnan titokban távozik. Az oka hogy emígy tegyen, igen nyomós: ORBÁN AZ ERDÉLYI MAGYAROKNAK TETT AUTONÓMIAÍGÉRETÉT, NEM TARTOTTA BE Orbán Viktor azt mondta 2005-ben Tusványoson, hogy a Fidesz akkor támogatja Románia uniós csatlakozását, ha biztosítják a határon túliak autonómiáját. Önrendelkezés nincs, a Fidesz viszont 2007-ben az Mszp-vel egyetértésben támogatta Románia eu-s csatlakozását a parlamentben, feltétel nélkül. Szebb Jövőt!
még fokozza
2019. március 10. 15:45
A kormány is kiadott egy nyilatkozatot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!