Hivatalos: Bécsbe megy a CEU

2018. december 03. 12:55

„A CEU-t kiszorították. Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az EU egyik tagállamából.”

2018. december 03. 12:55

Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében, jelentette be az egyetem az Index értesülései szerint.

Az elmúlt 20 hónapban a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek, felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését – nyilatkozták.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora azt mondta: „A CEU-t kiszorították. Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az EU egyik tagállamából.”

Az Index értesülései szerint az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten. Ez azt jelentheti, hogy a Közép-európai Egyetem magyar diplomát adó képzései itt maradnak.

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták. Az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat.

Összesen 318 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. december 03. 18:21
"Egy amerikai intézményt Egy európai intézményt" Öntudathasadásosnak tetszik lenni?
matematikus
2018. december 03. 17:54
Még szerencse, hogy itt mindenki tudja, hogy a CEU milyen szörnyűséges intézmény. Ellentétben a sok hülye akadémiai kutatóval, akik sorra adták ki állásfoglalásaikat a CEU mellett: https://mta.hu/mta_hirei/az-mta-elnoke-a-ceu-rol-107536?fbclid=IwAR1jF7FRiBy42lFQV1tN3nQWt3klBCfKNcMACWAvlQZoRm_QpdouIgF05wE
abraxas
2018. december 03. 16:48
Azok a boldog szép napok, ég veled! Te nem tudod, milyen jó nélküled!
2785
2018. december 03. 16:03
Én mindent értek mondja titkár elvtárs itt az illegalitásban! Csak azt nem értem mi köze ehhez az egyetemnek a NATO-hoz, vagy fordítva? Agitprop elvtárs változatlanul hajtogatja mutassanak már fel 12 db. diplomát, amit Amerikában szereztek CEU hallgatók az ottani kampuszon!!! Ha, meg nincs ilyen akkor mit trükköznek? Menjenek békével hiszen az a rész távozik, ha jól értettük amelyik külhoni diplomát osztogat! Ja, kérem nem az első ország vagyunk ahonnan mennie kell, majd az osztrákoknak is tele lesz a mogyorójuk, aztán lehet menni tovább! Persze lehet ez olyan vándor egyetem nem? Kérdezi a tagság, Foxi-Maxit végzett, nagyon képzett része!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!