Trócsányi: Büszkék vagyunk az országunkért küzdő hőseinkre

2018. november 04. 12:19

Büszkék vagyunk az országunk megmaradásért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő hőseinkre – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter Fónay Jenőre, az 1956-os hősre emlékezve, akit a „a magyarság csodájának” nevezett.

2018. november 04. 12:19

Büszkék vagyunk az országunk megmaradásért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő hőseinkre – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap Budapesten.

A tárcavezető részt vett Fónay Jenő 1956-os halálraítélt, a Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapítója és örökös elnöke emléktáblájának leleplezésén a Kisfogház Emlékhelyen.

A megemlékezésen mondott beszédében Trócsányi László kiemelte: vannak olyan hősei a magyar történelemnek, „akik ha meg is haltak, emlékezetünkben tovább élnek, ma is üzennek és a jövőben is üzenni fognak számunkra”. Ilyenek 1956 hősei is, ezért kötelességünk emlékezni rájuk.

Trócsányi hangsúlyozta: az alaptörvény is kiemeli a múlt, a jelen és a jövő magyarjai közötti szövetség jelentőségét. Szövetségről azonban csak akkor beszélhetünk, ha a jelen generáció képviselői átadják a jövő generációnak azt az üzenetet, hogy „büszkék vagyunk az országunk megmaradásért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő hőseinkre” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

A tárcavezető méltatta Fónay Jenőt, 1956 hősét, akit kétszer is halálra ítéltek, és csak a bitófánál közölték vele, hogy kegyelemben részesítették. A rendszerváltás időszakában „ismét történelmi szerepet kapott”, alapítója volt a Pofosznak, és egyik szervezője Nagy Imre újratemetésének. 1956-ot Fónay Jenő „a magyarság csodájának” nevezte – fűzte hozzá.

Trócsányi László végül koszorút helyezett el az emlékhelyen.

Fónay Jenő (1926-2017) mérnök, 1956-os szabadságharcos, a Széna téri ellenálló csoport helyettes parancsnoka volt. 1956. október 23-án részt vett a Petőfi-szobornál, a Bem téren és a Parlamentnél zajlott tüntetéseken. Október 25-én a Margit híd budai hídfőjénél ő szervezte meg a felkelők hídőrségét. Később csatlakozott a Széna téri ellenállókhoz, és a nevükben  ő vett részt a Petőfi Akadémián tartott fegyverszüneti tárgyalásokon a kormánnyal. 1957-ben letartóztatták, első- és másodfokon is halálra ítélték. Végül kegyelmet kapott és 1963-ban szabadult.

(fotó és kép: MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2018. november 04. 19:07
Látom, jött "sípolni" a ballib csőcselék (Jameson, Bórembukk, kunfia, Lóbrokijú, hentes, Tunyacsáp elvtársak). :-)
még fokozza
2018. november 04. 18:55
A focistákra még büszkébbek vagyunk mint a hősökre! Hajrá Puskás! Hajrá utánpótlás!
hentes
2018. november 04. 18:36
Pedig felejtődnek. Egy mandineres sem tud fejből megnevezni tíz azaz 10db 56-os kivégzettet. Aradi vértanút jó ha hármat.
áfonya
2018. november 04. 17:22
Ma 62 évvel ezelőtt, ezen a november 4-i napon törtek be tankokkal az akkori kommunista Szovjetunió tankjai Magyarországra, hogy leverjék az '56-os forradalmat és megakadályozzák Magyarország függetlenné válását. Megszállták Magyarországot és következett a legsötétebb kommunista megtorlás időszaka. Eisenhower amerikai elnök október 31-i elnökválasztási televíziós és rádióbeszédében a magyar nép iránti csodálatának adott hangot. DE ugyanebben a beszédben azt is kijelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok NEM FOG katonai segítséget nyújtani a magyaroknak. Ezzel Moszkva gyakorlatilag megkapta a jóváhagyást az invázióra. Ez a felvétel az utolsó segélykérő üzenet Magyarországról a világ felé: "VILÁG NÉPEI SEGÍTSETEK ! S.O.S. Mentsetek meg! Isten veletek és velünk...." Senki nem segített! ...mert nem állt érdekükben és soha nem is akart a Nyugat segíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!