LMP: A kormány tegyen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért!

2018. november 29. 12:44

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére szólította fel a kormányt az LMP.

2018. november 29. 12:44

Az LMP arra szólította fel a kormányt, hogy tegyen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért és nemzetközi színtéren is támogassa a klímaváltozás elleni fellépést.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra is megkérte a kabinetet, hogy növelje a gázokat elnyelni képes zöldfelületek arányát illetve a zöld- helyett a barnamezős beruházásoknak biztosítson elsőbbséget.

Schmuck Erzsébet arra hivatkozott, hogy az ENSZ meteorológiai világszervezetének jelentése szerint 2017-ben rekordokat döntött a felmelegedést okozó gázok légköri koncentrációja. Egyúttal felhívta figyelmet, nincs arra utaló jel, hogy a trend megfordulna.

A politikus közölte: a magas légköri koncentráció azt jelzi, hogy nő a szén-dioxid-kibocsátás, nincs elegendő zöld felület, illetve telítődnek a tengerek és óceánok, amelyek képesek voltak elnyelni a gázok egy részét. Amikor 2-5 millió évvel ezelőtt ilyen magas volt széndioxid koncentrációja, a levegő hőmérséklete 2-3 Celsius fokkal volt magasabb – figyelmeztetett a képviselő.

A politikusok azonban az ígéreteik ellenére sem hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek fékezni tudnák a klímaváltozást – jelentette ki. Felhívta a figyelmet, hogy a szakértők szerint a 2015-ös párizsi klímacsúcson tett vállalások mindössze arra elegendőek, hogy a hőmérséklet nem nőjön három Celsius foknál többel.

A magyar kormány sem veszi elég komolyan az éghajlatváltozással járó veszélyeket – bírált Schmuck Erzsébet. A kabinet felszámolja a környezetvédelmi intézményrendszert, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia pedig nem veszi figyelembe, hogy 2015. óta Magyarországon is nő a szén-dioxid-kibocsátás – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BandiMandi
2018. november 30. 09:53
Ma a föld lakosainak száma 7 milliárd 600 millió. Ebből a 90 % / Kína, India, Indonézia, Brazília, USA stb../ szarik az egészre. De mi majd megmutatjuk. CO2 nélkül kihal a növényzet, amúgy is nehezebb a levegőnél, de ezt a sok hülye klímaharcos nem tudja. Szóval ugassatok csak.
Zsolt75
2018. november 29. 18:21
Bözsi. Kezdetnek aggassátok vissza a lehullott leveleket.
áfonya
2018. november 29. 17:22
Átvállalja az állam a kórházak adósságát. 2022-ig 72% ápolói béremelés lesz! Hol az anyátok keservébe vagytok, 444,index, hvg
Kopa
2018. november 29. 15:19
Akkor szervezzenek szabad csapatokat az USA és Kína ellen, ott termelik a legtöbb CO2-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!