Szijjártó Péter Ungvárra utazik személyes egyeztetésre

2017. október 09. 09:39

Hétfőn Ungvárra utazik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos helyzetről személyesen is egyeztessen.

2017. október 09. 09:39

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungvárra utazik, hogy személyesen is egyeztessen az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos helyzetről – tájékoztatta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára az MTI-t.

Mint kifejtette: Szijjártó Péter már sokszor elmondta, hogy „gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartja” az ukrán oktatási törvény módosítását. A miniszter minden lehetséges fórumon biztosította a kárpátaljai magyarokat arról: „harcol és harcolni fog azért, hogy a diákok a jövőben is magyarul tanulhassanak”. Az ukrán nyelv oktatását nem úgy kell megszervezni, hogy közben csonkítják a kisebbségek már meglévő jogait – szögezte le.

Szijjártó Péter folyamatosan kapcsolatban van a kárpátaljai magyarság képviselőivel. Hétfőn pedig miután Varsóban befejezi tárgyalásait a kilenc ország részvételével rendezett egyeztetésen, azonnal Ungvárra utazik, hogy beszélni tudjon a KMKSZ vezetőivel és Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja kormányzójával. A tanácskozáson értékelni fogják az eddig megtett lépéseket, és beszélni fognak arról, hogy a magyar kormány még milyen döntéseket hozhat a kárpátaljai magyarok érdekében.

Ukrajnában a magyarok kisebbségben vannak, de nincsenek egyedül, a magyar kormány teljes mellszélességgel kiáll mellettük, a kisebbségi szerzett jogok elvétele elfogadhatatlan” – fogalmaztak, kiemelve: az álláspontok közötti szakadék csak úgy tüntethető el, ha Ukrajna visszaadja a kisebbségek jogait. „Ebben az esetben Ukrajna ismét számíthat Magyarország támogatására, addig azonban nem” – áll a KKM közleményében.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsamu
2017. október 09. 11:12
Ismerteti a miniszter úr az elszakadás lépéseit a helyi képviselőknek.
balbako_
2017. október 09. 10:52
Ahogy szokta keményen, miniszer úr!
liberálzöld.
2017. október 09. 10:42
Karcag polgármestere nem válaszolt a Hír Tv-nek, hogy mit tervez a Sámándobbal, inkább bezárta a riportert a vécébe Sárkány Sándor, a milánói expo magyar pavilonjának, a Sámándobnak főépítésze nem szeretné, ha művét újra fölállítanák Karcagon. A sok vitát kiváltott, és rengeteg közpénz fölemésztett épület tartószerkezetét, fém elemeit jelentős költséggel Karcagra szállították, ott akarják fölállítani. A Sámándob nagyrész fából készült, de a fa anyagok gyenge minőségűek voltak, szétrohadtak, ezeket újra le kellene gyártani. Sárkány a Hír Tv Célpont című műsorának nyilatkozott, és azt mondta, hogy már ő sem szeretné, ha épületét újra felállítanánk, mert eddig is rengeteg mocskot raktak az épületre, átverték vele az adófizetőket, és most is csak alibinek használnák, hogy költhessék az emberek pénzét, hogy valaki sokat keressen a Sámándob felépítésén. Az expópavilon eddig körülbelül 2,5 milliárd költségvetési forintot emésztett föl. A kormánynak két minisztert adó nagykunsági város, Karcag a puszta közepén szeretné újra felállítani az épületet. A Hír Tv megpróbálta megszólaltani Karcag polgármesterét, Dobos Lászlót is. Éppen testületi ülés volt, de senki nem állt a városvezetésből a stáb rendelkezésére, sőt a polgármester, ahelyett, hogy válaszolt volna, bezárta a vécébe az érdeklődő riportert.
Fidesz-MSZP bolsevik testvériség
2017. október 09. 09:44
A miniszterelnök nem tartotta fontosnak a személyes intézkedést. De gáz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!