Áder: A migráció Európa számára szuverenitási kérdés

2017. szeptember 15. 19:07

A migráció elsősorban annak kérdése, hogy meg tudjuk-e védeni határainkat – mondta Áder János köztársasági elnök.

2017. szeptember 15. 19:07

Az Európai Unió és Magyarország számára a migráció elsősorban szuverenitási kérdés, annak kérdése, hogy meg tudjuk-e védeni határainkat – mondta Áder János államfő pénteken az Arraiolos-csoport máltai tanácskozásán. 

A köztársasági elnök a fő megoldandó probléma, a határvédelem ügyében a közös fellépést ítélte hatékonynak. A szuverenitás fontosságát kiemelve pedig úgy fogalmazott: a menekültüggyel kapcsolatos uniós jogalkotás nem eredményezheti az egyes tagállamok döntési jogának elvonását. A bevándorlók befogadása tagállami hatáskör – szögezte le. Bár több ország a migrációt saját demográfiai gondjainak kezelésére szánja, Magyarország ennek a problémának a megoldásában sem ezt az utat választja, és nem is kényszeríthető az rá – fűzte hozzá.

Áder János Európa kiszolgáltatottságára is rávilágított, mondván, nem a közösség saját döntésén múlik, fel tudja-e tartóztatni a menekülteket, hanem azon, hogy Törökország eleget tesz-e az erről szóló megállapodásnak. A köztársasági elnök bírálta azokat a nyilatkozatokat, amelyek kizárólag humanitárius kérdésként tekintenek a migrációra, mert annak biztonságpolitikai és kriminológiai vonatkozásai is vannak. A rászorulókon valóban segíteni kell, tízből hét illegálisan Európába érkező ember azonban gazdasági okokból választja a kontinenst. Az ellenőrizetlenül érkező embertömegekkel csempészett kábítószer és fegyverek is érkeznek, de a bűncselekmények száma is növekedett – mutatott rá.

Az államfő mindezek miatt „a megoldás exportálását” javasolta a résztvevőknek „a probléma importálása” helyett, hiszen a jelenséget hosszú távon kell kezelni. Szólt az Afrika egyes térségeiben tapasztalható drámai mértékű népességrobbanásról, amely a víz és az elegendő mennyiségű élelmiszer hiánya miatt azt vetíti előre: újra és újra egyre nagyobb mértékű migrációs hullámokkal kell szembenézni. Európa ötven- vagy akár százmillió embert nem képes befogadni. Segítség sem nyújtható a rászorulóknak külső források nélkül – folytatta. Mindez ugyanis nemcsak az Európai Unió felelőssége, így legnagyobb teherviselője sem lehet a problémának, amelynek megoldásához a többi között az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának vagy Kínának is hozzá kell járulnia – vélekedett Áder János. 

Az államfő pénteken munkareggeli keretében találkozott Frank-Walter Steinmeier német elnökkel. Erről Áder János azt mondta: a német államfő megismételte egy évvel ezelőtt, még külügyminiszterként tett kijelentését, miszerint a két nép kapcsolatának ki kell állnia a belpolitikát vagy a menekültpolitikát érintő hétköznapi nézeteltéréseket. Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. A csoport tagjai idén tizenharmadik alkalommal találkoztak. A tanácskozáson részt vett még az osztrák, a bolgár, a horvát, az észt, a német, a görög, az olasz, a lett, a lengyel, a máltai, a portugál és a szlovén elnök.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2017. szeptember 18. 01:33
És azok a qrva pontyok mostanában lex@rják a kukoricát!
smarton
2017. szeptember 16. 07:58
"Áder János azt mondta: a német államfő megismételte egy évvel ezelőtt, még külügyminiszterként tett kijelentését, miszerint a két nép kapcsolatának ki kell állnia a belpolitikát vagy a menekültpolitikát érintő hétköznapi nézeteltéréseket." Miért kell kiállnia? Eddig csupán kétszer b.sztunk rá a németekkel való egyetértésre (ami sosem volt igazán egyetértés, akárcsak most). Hitler ugyanúgy kecsegtetett, mint Merkel a migri válság előtt, ugyanúgy erőszakolta, zsarolta Horthyt, ahogy Merkel próbálja most Orbánt az eu apparátussal. Kérdés, hogy Orbán mit tud tenni? Ügyesebb lesz, mint Horthy? Vagy 60 év múlva arról szól a történelem, hogy "megtehette volna" ami úgy egyébként lehetetlen volt? Esetleg bíróság elé citálják az újeurópaiak, hogy miatta fulladt tengerbe x számú migráns? Nem engednek neki szobrot emelni? Ha valaki nem tanul a történelemből, újra belelép ugyanabba a folyóba.
zakar zoltán béla
2017. szeptember 15. 22:13
AZ!
békalepcse
2017. szeptember 15. 22:10
"Európa ötven- vagy akár százmillió embert nem képes befogadni. Segítség sem nyújtható a rászorulóknak külső források nélkül – folytatta. Mindez ugyanis nemcsak az Európai Unió felelőssége, így legnagyobb teherviselője sem lehet a problémának, amelynek megoldásához a többi között az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának vagy Kínának is hozzá kell járulnia – vélekedett Áder János. " Tisztelt Elnök Úr! A világ forrásai kevesek ekkora embertömeg ellátására, tehát a probléma gyökere forrásoldalú! Az úgynevezett fejlett világ forrásai a harmadik világba lógnak, tehát az itt felhasznált források is azt a világtájat kurtítják, ahonnan pont emiatt menekülnek az emberek. Ergo, nem hogy befogadni nem vagyunk képesek, a magunk ellátása is kérdéses, mihelyst forrásoldalról közelítjük a kérdést. amúgy: A kérdésre adott libsi választ lefordítva libsi szlenggebe, úgy hangozna a válasz: A konnektorból mindig van áram és nem ölünk állatot, mert a tescoban mindig kapható fagyasztott csirke...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!