Lefújhatják a Budapest Pride-ot

2017. július 05. 11:29

Kicsi az esélye, de fennáll a lehetősége a Budapest Pride lefújásának – erről az esemény szóvivője, Karlik Cintia beszélt, aki leszögezte: idén nem lesznek hajlandóak kordonok közé szorítva megtartani a felvonulást.

2017. július 05. 11:29

2008 óta kordonokkal, a külvilágtól elzárva tartják meg évente a Budapest Pride-ot. Az Index viszont azt írja, a szervezők idén változást követelnek –azt mondják, ebben az évben nem hajlandóak hermetikusan elzárt területen felvonulni. Erről Karlik Cintia, a Pride szóvivője beszélt az Indexnek. Ő úgy fogalmazott, ahol a rendőrség ellentüntetőkre számít, ott indokoltak a kordonok, a menet teljes hosszában viszont indokolatlannak tartják azt.

Karlik szerint a kordonozás sérti a résztvevők gyülekezési jogát. Így az alapjogi ombudsman szerint bár a gyülekezési jog ezzel nem sérül, a felvonulók nem tudják szabadon kinyilvánítani a véleményüket.

Egyelőre tehát nem tudni mi lesz a szombati felvonulással. A BRFK bár vizsgálja a biztosítás egyéb, tehát nem hermetikusan elzárt lehetőségeit, döntés még nem született. Ha azonban a rendőrség mégis kordont állít, a szervezők szerint többféle forgatókönyv is megvalósulhat. Egyrészt a résztvevők kordont bonthatnak, ami bár szabálysértés, a rendőrség ezek után is köteles lenne a rendezvényt biztosítani. Másrészt alternatív útvonalon is vonulhatnának, de a legdurvább lehetőség a rendezvény lemondása lenne.

Karlik nem árulta el, melyik forgatókönyvet tervezik megvalósítani, de felszólította a felvonulókat a békés és erőszakmentes részvételre. A rendezvény lefújásának esélye ugyanakkor a Pride szóvivője szerint fennáll, még ha kicsi is rá az esély.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2017. július 06. 00:18
Emlékszem, 1989-ben egy nagy tüntetés után (annyi volt belőle, hogy már nem emlékszem a témára, a lényegre igen: Kádár takarodj! - a tömeget úgy "vezették el" a végpontról, mint valami szerencsétlen cirkuszi lovat, karámok közé szorítva, még az irány is meg volt szabva. Akkor mi nem tiltakoztunk ez ellen, nem elsősorban mert nem lehetett, hanem azért, mert nem volt hozzá pofánk! Örültünk, hogy egyáltalán elkezdődhetett valami. Tessék kérem tudomásul venni, hogy mindenhol a világon a hatalom igenis megszabhatja, a tüntetéseket és felvonulásokat milyen körülmények között engedélyezi. Ezt rendnek hívják, ha valaki már nem ismerné ezt a szót. Egyszerűen azért, mert ő van hatalmon, s nem azért mert mocskos fasiszta. Ha nem tetszik a helyzet, vegyen elő más eszközöket, dobáljon tojásokat, vagy fogjon fegyvert. Aztán majd megnézheti magát. Érzésem szerint most azért akarják "tüntetőleg" lefújni a menetet, mert az már nem műsor, nem kunszt, nem egy nagy etvasz, hogy ezt megteszik. Csurka is lefújt egy október 23-as tüntetést, egész egyszerűen azért, mert felelős emberként viselkedett, nem akart túl nagy botrányt és nem akart vért, de nem azért, mert a Kádár-ÁVO nem visel klottgatyát és nem fújta ki az orrát. Viszont ha visíthatnak, hogy nem megyünk tüntetni, nem és nem, mert nem úgy finghatunk ahogy MI AKARJUK, az már döfi, az már jól mutat a médiában. Mocskos gazemberek!
edvind johnsson2.0
2017. július 05. 23:35
"A rendezvény lefújásának esélye ugyanakkor a Pride szóvivője szerint fennáll, még ha kicsi is rá az esély." Ezt a parasztvakítást. És akkor a több ezer külföldi szivárványharcos fogja magát a hír hallatán, oszt az osztrák-magyar határról visszafordul?
BőröndÖdön
2017. július 05. 16:32
Európa távolodik...
1120
2017. július 05. 16:11
Fúj! (Lefújtam.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!