CEU-rektor: Orbán vendettát folytat Soros ellen

2017. május 03. 12:57

„Nem zárunk be, de lehet, hogy el kell hagynunk az országot” – mondta Michael Ignatieff, a CEU rektora a BBC-nek. Szerinte „komoly számítási hiba” volt a magyar kormány részéről azt hinni, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya is felsorakozik mögé a CEU ellenében.

2017. május 03. 12:57

A Közép-európai Egyetem (CEU) rektora szerint ha addig más nem történik, a CEU működési engedélye októbertől visszavonható lesz, és az egyetem nem tud majd hallgatókat toborozni. „Nem zárunk be, de lehet, hogy el kell hagynunk az országot” – tette hozzá.

Michael Ignatieff, akivel a BBC brit közszolgálati médiatársaság online hírportálja közölt beszélgetést szerdán, kiemelte, hogy a CEU hat másik országtól kapott ajánlatot az egyetem befogadására. Kijelentette ugyanakkor: ő továbbra is azért küzd, hogy a CEU Budapesten maradjon. Szerinte „komoly számítási hiba” volt a magyar kormány részéről azt hinni, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya is felsorakozik mögé a CEU ellenében.

Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt hihette, hogy ha „bezúz” egy amerikai intézményt, a washingtoni kormányzat nem törődne vele, mivel a CEU „a liberalizmussal és minden egyéb gyűlölt dologgal társítható”. Az amerikai kormány azonban már az első pillanattól „rendkívül egyenes módon” viselkedett – tette hozzá. Ignatieff szerint Orbán „hosszú ideje tartó vendettájáról van szó” a CEU-t alapító Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozó ellen.

A CEU rektora kitért arra is, hogy Magyarországon „nincs fasizmus. (Orbán Viktor) populista demokrata, aki szabad, tisztességes választásokon győzött, Budapest nem a kommunista Magyarország vagy a fasiszta Németország mélyfagyasztott állapotában van”. Hangsúlyozta, hogy nem kell mindenben Vlagyimir Putyin orosz elnök kezét keresni.„Putyinnak akkora hatalmat tulajdonítunk, amilyenről ő csak álmodhat, nagyobbra pumpáljuk, mint amekkora valójában” – idézi Ignatieffet a BBC. A rektor szerint azonban a CEU ügye határvonal, mivel felmerül a kérdés, hogy ha Európa szívében egyetemeket lehet bezárni, az mit jelent a demokrácia jövőjére nézve. „Szabad intézmény vagyunk, és ez az egész ügy az ellenőrzés szándékáról szól” – vélekedett a rektor.

(MTI)

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2006erlelo
2017. május 04. 13:58
Szándékosan leegyszerűsítve, és röviden; a CEU egy liberális ügynők-tisztképző.A liberális-országlásukat elszenvedők számára ma szitokszó.Legalábbis magukra valamit adó emberek többségénél.Sajnos dehogy akarja bárki is megszüntetni.Csak egyenlő feltételek legyenek működésükkel kapcsolatban.De mert ezt akarják a legkevésbé, na ezért a világraszóló ajvékolás.Amúgy tudott dolog, hogy 2015 ben a kb. 560 diplomázott közül 60 volt magyar.Nemzetközi liberális keltetőüzem. Pont.
cerberus
2017. május 03. 22:59
Ignatieff egy igazi vendég. Büdöd már. A halra és a vendégre ugyanaz a jellemző: a harmadik nap már büdös. Nem akarja elfogadni,hogy személye és egyeteme nem kívánatos többé Magyarországon. Emberileg egy nulla. Még emberi kapcsolatokban is előfordul,hogy valakinek kiadják az útját. " Hogy őt kiverték,őt " .A viselkedése teszi most ellenszenves szánalmassá is. Olyan mint egy kivert férj, aki csúszik most az anyóshoz, hogy beszéljen már a lányával... . Fujj, micsoda egy gerinctelen senki.
balbako_
2017. május 03. 19:25
Vihar a biliben. A magyar társadalom köszöni jól van, annak ellenére, hogy önök is mindent elkövetnek azért, hogy ne legyen így! Fatornyos falumban ahová ismét leköltözöm tudja mi a téma? A fagykár! Leszarják a CEU-t, a majomhordát akik ott ugrálnak körötte táblákkal. Nem látnak orosz katonát, de villanyuk nekik is van és remélik lesz is. Örülnek, hogy szinte mindenki újra tud dolgozni és annak is, hogy emelkedik a pénzük. Nem érdekli őket, hogy Zuglóban az önkormányzati választáson ki a befutó. Az egy szem MSZP-s, aki a faluban élt sajnos meghalt. (Jó barátom volt Isten nyugosztalja) az egy szem jobbikos meg közölte Vona egy szar alak! Több pártember nincs a faluban. (Amúgy stabil Fidesz szavazó körzet). Ja, és nem kérnek egyetlen migránst sem!
Senye Péter
2017. május 03. 17:56
Mitől amerikai a CEU? Egy kicsit hasonló példaként, az Idegen Légió francia, Magyarországon még toborozhat is. De akár EU-s, akár amerikai állampolgár nem jöhet csak úgy ide magánhadseregébe toborozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!