Hiába kérte az LMP a lex CEU alapjául szolgáló vizsgálati anyagot

2017. április 24. 21:48

Szél Bernadett az Oktatási Hivatal külföldi egyetemekről készített vizsgálati anyagát kérte volna ki közérdekű adatigényléssel. A Hivatal azonban először arra hivatkozott, hogy az adatigénylés teljesítése túlságosan erőforrásigényes, később pedig arra, hogy az elnök nem engedélyezi az adatok kiadását. Szél úgy kommentált: nem létezik az anyag, ami elvileg a lex CEU alapjául szolgált.

2017. április 24. 21:48

Szél Bernadett, az LMP társelnöke március 30-án közérdekű adatigényléssel fordult az Oktatási Hivatalhoz a következő szöveggel: „Kérem, szíveskedjék megküldeni részemre a külföldi felsőoktatási intézményeket érintő eddigi összes vizsgálat (beleértve a legfrissebb vizsgálatot is) részletes anyagát, azok megállapításait tartalmazó dokumentációt.” 

A Hivatal április 18-i keltezéssel a következő választ adta„Tekintettel arra, hogy közérdekű adatigénylése jelentős terjedelmű (...) a Hivatal alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan igénybevételével is jár, (...) [a] határidőt 15 nappal meghosszabbítjuk.”

OH: A kért adatok kiadása nagy mértékben befolyásolná a szóban forgó döntések meghozatalát

Április 24-én azonban az Oktatási Hivatal egészen más jellegű választ adott az adatigénylésre. Gloviczki Zoltán, a Hivatal elnöke ugyanis arra hivatkozott, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben az áll, hogy a döntés megalapozását szolgáló adat a közfeladatot ellátó szervek esetében az adat keletkezésétől számítva 10 évig nem nyilvános. Ezek megismerhetőségéről maga a Hivatal elnöke dönthet a megismerhetőséghez fűződő közérdek súlyának mérlegelésével – az Oktatási Hivatal elnökének jogszabály-értelmezése alapján.

Az ügyben ezért Gloviczki döntött, és mivel mérlegelése szerint „a kért adatok kiadása nagy mértékben befolyásolná a szóban forgó döntések meghozatalát, ellehetetlenítené a befolyástól mentes, független, hatékony köztisztviselői munkát, ezért a döntéselőkészítő adatok kiadásához nem járult hozzá”.

A közlés értelmében lehetősége van Szél Bernadettnek harminc napon belül pert indítania az Oktatási Hivatal ellen, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulhat.

Szél: A vizsgálati anyag konkrétan nem létezik

A képviselő a következőket reagálta a Facebook-oldalán: 

„Itt a bizonyíték, hatalmas kamu az Oktatási Hivatal külföldi egyetemekről készített vizsgálati anyaga, ami elvileg a lex Ceu alapjául szolgált azzal, hogy valamiféle szakmai alapot teremt az intézmény kicsinálásához. Konkrétan nem létezik.

Anno kapásból közérdekű adatkérést adtunk be, kikérve az anyagot – először 15 nap hosszabbítást kértek a munkatársak leterheltségére hivatkozva, most pedig kitalálták, hogy a kért adatok döntés-előkészítő adatok, úgyhogy nem kaphatjuk meg.

Ezzel a színdarabbal beismerték, hogy hazudtak: nyilvánvalóan nem a vizsgálat alapján készült a lex Ceu.

Az Oktatási Hivatal szerint ugyanis a vizsgálat még nem zárult le, így nem is létezik a vizsgálat megállapításait összegző anyag. Innentől kezdve egy darab szakmai érvvel ne merjenek előjönni, mert hisszük, ha látjuk!”

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2017. április 25. 13:09
A neten megtalálható Oktatási Hivatal 12 oldalas összefoglalója, abban benne van a lényeg ! A CEU válasza viszont érdekelne !
Da Kotta
2017. április 25. 10:54
Inkább szép, mint okos. :)
zakar zoltán béla
2017. április 25. 10:52
butyúka
Da Kotta
2017. április 25. 10:39
WTF? Itt az anyag. 5 mp alatt kidobta a google. http://www.kormany.hu/download/b/32/01000/Jelent%C3%A9s%20a%20k%C3%BClf%C3%B6ldi%20fels%C5%91oktat%C3%A1si%20int%C3%A9zm%C3%A9nyekr%C5%91l.pdf Bernike nincs valami nagy formában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!