Európai Bizottság: El kell ismerni a romák egyenlőségét

2017. április 07. 13:35

A romák szombati nemzetközi világnapja alkalmából nyilatkoztak az Európai Bizottság tagjai: az összes uniós polgár kötelessége szem előtt tartani az egyenlő bánásmódot és az alapvető emberi jogokat.

2017. április 07. 13:35

Az integráció és az elfogadás az egyének szintjén kezdődik, ezért felszólítjuk az összes uniós polgárt, hogy ismerje el és vallja magáénak a romák egyenlőségét, és ismerje fel a roma történelem és kultúra egyediségét – hangsúlyozta az Európai Bizottság pénteken, a romák szombati nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatában.   

A Frans Timmermans első alelnök, Marianne Thyssen, Vera Jourová és Corina Cretu uniós biztosok közös nyilatkozatukban arra emlékeztettek, hogy az egyenlő bánásmód és az alapvető emberi jogok az Európai Unió alapkövei, ezért az Európai Bizottság elkötelezetten szembeszáll a cigányellenességgel, és szorgalmazza a romák teljes integrációját az unió társadalmaiban és tagállamaiban. A biztosok arra szólították fel az unió tagállamait, hogy fokozzák a romák támogatására irányuló erőfeszítéseiket.

Aláhúzták, hogy minden tagországnak tiszteletben kell tartania és érvényre kell juttatnia a megkülönböztetést tiltó jogszabályokat, valamennyi roma gyerek számára elérhetővé kell tenni az integrált oktatást, a nemzeti hatóságoknak meg kell akadályozniuk a kényszerkilakoltatásokat, és támogatniuk kell a lakáshoz való hozzáférést. A bizottság nyilatkozatában arra ösztönözte a tagállamokat, hogy tanúsítsanak politikai elkötelezettséget, és dolgozzák ki a megkülönböztetés felszámolására és a cigányellenesség elleni küzdelemre vonatkozó hosszú távú elképzeléseiket.

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2017. április 09. 09:54
mégis miben egyenlőek velem a romák? ők jobban lopnak és szaporodnak én meg jobban dolgozom
gonterl
2017. április 09. 08:20
A Magyarországi romáknak, a magyarországi magyarok adjanak akkora jogot, mint a románok adnak, a romániai magyaroknak. Nyilvánvaló, hogy a magyarországi románok nem kívánnak a Jászok és a Kunok módjára beilleszkedni a magyarok társadalmába. Ha az iskolázatlanságukat emlegetik, akkor adni kell nekik kis iskolákat, középiskolákat , felsőfokú képzőhelyeket .
Földes "Thomas" Tamás
2017. április 08. 13:19
Jajj, hogy az ilyet mennyire nem szeretik errefelé... :D "már a romáknak is? már a zsidóknak is? már a buziknak is? Há' mi az, hogy má' mindenkinek el kell ismerni az egyenlőségét? Há' má' senkire nem lehet alsóbbrendű félemberként tekinteni a származása miatt? Há' mi ez kérem?"
vigyor
2017. április 08. 07:02
Abszolút elismerem a romák egyenlőségét, a kultúrájukat is, a szokásaikkal van egy kis probléma, azok ugyanis meglehetősen sok törvényt szoktak sérteni. Sőőőt, annyira elismerem őket, hogy szerintem nem is kell külön kiemelni azt, hogy romák, ők pont ugyanolyan állampolgárai az országoknak mint bárki más, többlet jogok, külön és kiemelt figyelemre semmi szükség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!