A Fidesz saját EP-frakciója fenyegeti Orbánt a 7-es cikkel

2017. április 08. 17:22

A Lisszaboni szerződés 7-es cikkelyének aktiválását lengette be Magyarországgal szemben mondta Sigfried Muresan, az Európai Néppárt (EPP) román szóvivője. A jogállamiságot védő mechanizmus alapvető tagállami jogokat vonhat meg Magyarországtól elvileg, de gyakorlatilag olyan macerás, hogy még sosem alkalmazták.

2017. április 08. 17:22

A Fideszt is magába foglaló EU-s pártcsoport, az Európai Néppárt (EPP) szóvivője, a román Sigfried Muresan az Euractivnak azt mondta, hogy a magyar felsőoktatási törvény jogszerűségét az Európai Bizottság értékeli, és a Európai Néppárt vezetői is hosszas belső megbeszéléseket fognak róla tartani. A román képviselő tovább ment és azt is belebegtette, hogy a Lisszaboni Szerződés 7-es cikkelyét is alkalmazhatják Magyarország ellen. A 7-es cikkelyt az EU „atombombájának” is szokták nevezni: ez az a jogállamiság-védő mechanizmus, ami alapvető tagállami jogokat vonhat meg az egyes országoktól, úgy mint a szavazati jog az Európai Tanácsban, vagy a hozzáférés a közös piacokhoz. Valójában azonban még sosem alkalmazták ezt a szankciós mechanizmust, és a jövőbeli politikai esélye is nagyon kicsi, mert az érintett államon kívül az összes többi állam- és kormányfő egyhangú beleegyezése is kell a tényleges szankciókhoz.

Az EPP szóvivője a magyar kormány nemzeti konzultációjával kapcsolatosan megjegyezte, hogy arról is meg kéne kérdezni a magyarokat, akarják-e élvezni az EU-tagság előnyeit. Vagyis továbbra is hozzá akarnak-e férni az évenként kapott sok milliárd eurós központi támogatásokhoz, vagy fenn akarják-e tartani a jogukat arra, hogy szabadon utazhassanak, tanulhassanak és dolgozhassanak az EU összes tagországában.

„A gondolkodás, kutatás és szólás szabadsága alapvető részei az európai identitásnak”

– ezt Manfred Weber mondta, az EPP frakcióvezetője a Lex CEU ügyébevel kapcsolatosan. Hozzátette, hogy a Néppárt „mindenáron megvédi” ezeket az értékeket. 

Politico: A Lex CEU az Európai Néppárt szélére sodorja a Fideszt

Két cikkben is foglalkozott pénteken a Politico a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatával, amely a brüsszeli hírportál szerint meglehetősen feszültté vált a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt, az ugyanis sokak szerint bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet (CEU). A törvénymódosítás nyomán kívülről és belülről is jelentősen nőtt a nyomás az EPP vezetésén, hogy kizárja a Fideszt, amellyel „már évek óta problémás a viszonya a pártcsaládnak”. A párton belül egyre többen szeretnék kívül látni a Fideszt, főként belga, holland, finn, német és svéd képviselők, de bennfentes források szerint a vezetés egyelőre nem akarja elveszíteni az EPP tizenegy fideszes tagját, mert „lojálisak”, az esetek nagy többségében a párttal együtt szavaznak – olvasható a Politico cikkében.

Egyesek szerint attól is függhet a Fidesz jövője a néppártban, hogy az Európai Bizottság miként fogja értékelni a felsőoktatási törvényt. A Politico ugyanakkor kiemelte, hogy a Fidesz és az EPP közötti kapcsolat rendkívül fontos mindkét fél számára. Gyakran alábecsülik az érzelmi köteléket, az EPP soraiban azonban még mindig sokan vannak, akik nagyra értékelik a magyar párt egykori antikommunista fellépését. Gyakorlati szempontból pedig szükség lehet a fideszes képviselőkre bizonyos ügyekben, például az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor – írja a lap.

– emeli ki a szerző, aki szerint a magyar miniszterelnök „mestere a határok próbálgatásának”, és ha rákényszerül, akkor az EPP-tagság megtartása érdekében módosítani fogja a felsőoktatási törvényt. A cikkben felidézték a magyar kormány korábbi illiberális lépéseit: „az alkotmány módosítását, a bíróságok és a média megfélemlítését, a romák és a külföldiek bűnbakká nyilvánítását, a hízelgést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek”.

Német lapok: Egyre kényelmetlenebb a Orbán az EPP-nek

A Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról írt a német Spiegel Online hírportál és a Süddeutsche Zeitung című liberális lap is. A Spiegel Online „A megosztó” címmel közölte Markus Becker írását, amely szerint Orbán Viktor magyar kormányfő „autoriter és EU-ellenes” irányvonala „szakítópróba elé állítja az Európai Néppártot” (EPP), ami probléma a német kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetségnek. A liberális portál szerzője kifejtette: az EPP európai parlamenti frakciójának legutóbbi ülésén a szlovén képviselőkön kívül valamennyi tagország képviselői a felsőoktatási törvény módosítása ellen foglaltak állást. Volt szó a nemzeti konzultációról is, amellyel a kormányfő „összeesküvési elméletek, az EU szidalmazása és az idegenellenesség vad keverékét” terjeszti a magyar lakosság körében.

Manfred Weber frakcióvezetőnek „napról napra kényelmetlenebb a Fidesz-téma”, hiszen harcot hirdetett a populisták és Európa-ellenesek ellen. 

– írta a Spiegel Online. Herbert Reul, az EPP CDU/CSU-s képviselőinek vezetője a beszámoló szerint azt mondta, hogy Orbán hozzáállása nem felel meg az EPP értékeinek, és ezt a párt nagy többsége hasonlóan látja, azonban kételkedéssel viszonyul a Fidesz esetleges kizárásához, mivel ettől a Fidesz „valószínűleg még inkább jobbra sodródna”.

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap pénteki számában „Akinek most meg kell állítania Orbánt” címmel közölte Daniel Brössler kommentárját, aki felidézte, hogy az EPP a nemrégiben Máltán elfogadott nyilatkozatában kiemelte: „a nosztalgikus nacionalizmus veszélyezteti az európaiak jólétét és értékeit". A szerző szerint az EPP a saját soraiban kezdheti a küzdelmet a nosztalgikus nacionalizmus ellen. Azonban érdekük, hogy a Fideszt „megtartsák a klubban", Orbán pedig az „adagolt pimaszság szakértője”. Orbán „régóta hadjáratot vezet a liberális demokrácia ellen”, „az etnikai homogenitás elsőbbségét” hirdeti, az EU ellen lázítja a lakosságot, és egy új törvénnyel „kedvenc ellensége", Soros György egyeteme, a Közép-európai Egyetem végét jelentheti.

(MTI / Spiegel / Süddeutsche Zeitung / Euractiv)

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2017. április 09. 13:23
Még csak annyit: a Mandi szemlézett cikkének a címe is szimpla hazugság. Szó nincs a fidesz kizárásáról a néppárti frakcióban. Pár tagja hörög, világgá ordítja a véleményét, majd minden megy tovább. Nincs két hete, hogy Madridban a néppárti kongresszuson Orbán vastapsot kapott. A hőzöngőknek a nevük sem hangzott el. Pár napos rinya, majd lehet rágni az újabb gumicsontot.
Héja
2017. április 09. 13:20
Szerencsétlen ballib csapat állandóan a külföldben reménykedik. Hogy az Európai Néppárt majd kiteszi Orbánékat, hogy az Európai Parlament ezt meg azt csinál.... Röhej. Zajlanak a politikai csaták, Orbán 2006 óta egyfolytában nyer, ellenfelei, Faymann, Victor Ponta, Milutinovics, Renzi már a fasorban sincsenek, de szorgosan vonyít a ballib sakálkórus. Most épp a CEU-t siratja a csomó funkcionális analfabéta. Oda a demokrácia, ha Soros janicsárképzője nem nyálazhatja a semmit, a szado-mazo "kultúrát, a feminista férfiakat, stb. Níyugi felebarátaim, ennyi rosszindulatú ostoba bőven van Nyugaton is, sőt sokkal több. Soros most épp Szerbiában uszít pár ezer embert az óriási többséggel megválasztott elnök ellen. Maradjunk abban: Sorost és bandáját a kutya se választotta. Hőzöngő kitartottjait sem. A pár Nobel díjast, x számú egyetemi tanárt, szakkollégistát sem. Nulla politikai felelősség, óriási pofa: ez jellemző rájuk. Lehet uszítani, lehet tüntetni,míg a CEU eltakarodik, vagy betartja a törvényt.
marius
2017. április 09. 11:13
FIGYELEM! SUNYI, GYÁVA CENZÚRÁZÁS LÉPETT ÉRVÉNYBE A MANDÍNEREN! Ha nekik nem tetsző hozzászóló vagy, akkor a hozászólásodat CSAK te látod, de más nem. Azaz magadnak írsz, senki nem olvassa, senki nem reagál rá! Gyanús, ha senki nem válaszol, vagy reagál egy hozzászólásodra sem. Lépj be másik néven, és csekkolj! Én ezennel egy darabig mellőzöm emiatt a sunyi, tetves dolog miatt a mandínert, azzal a felkiáltással, hogy basszatok együtt a 444-el!
Harangláb
2017. április 09. 08:56
Meddig akar előre nyomulni a románja, a Tiszáig???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!