Miniszteri biztos: A nemzeteknek ma is össze kell fogniuk

2016. október 06. 17:38

Kalmár Ferenc András miniszteri biztos az aradi megemlékezésen hangsúlyozta: az aradi vértanúk vallási, társadalmi, nyelvi és nemzetiségi különbözőségük ellenére össze tudtak fogni, s együtt harcoltak a szabad, független, polgári Magyarországért. Kalmár szerint a sokszínűség érték. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arra hívta fel a figyelmet: a többség mindig felelős azért, ami a vele együtt élő kisebbséggel történik.

2016. október 06. 17:38

A mai kor kihívásaira csak közösen tudnak a nemzetek sikeres válaszokat adni – mondta a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa csütörtökön Aradon.

Kalmár Ferenc András megemlékező beszédében elmondta: az aradi vértanúk vallási, társadalmi, nyelvi és nemzetiségi különbözőségük ellenére össze tudtak fogni, s együtt harcoltak a szabad, független, polgári Magyarországért. Az önálló akaratért, az önazonosság kifejezéséért, a méltóságért, az egyenlőségért ma is szükséges a régió összefogása, a globális világban az önfeladás ma sem lehetséges. Ehhez egymás elfogadására van szükség. Egyenként mindnyájan vesztesek leszünk – fogalmazott.

A miniszteri biztos szerint gyökereikre, értékeikre, közös hitükre és eszméikre támaszkodva Közép-Európában „a népeknek egymást tisztelve kell emlékezniük, emlékeztetniük s cselekedniük”. A gyűlölet sehol sem teremtett értéket, a sokszínűség viszont érték – jelentette ki. „Bár napjainkban néhány ország az etnikai sokszínűséget nemzetbiztonsági kockázatként kezeli. Nem a nemzeti kisebbségek léte jelenti a kockázatot, hanem a kisebbségi jogok eltiprása, visszaszorítása” – mondta Kalmár Ferenc András.    

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ünnepi beszédében arról szólt, hogy amikor az erdélyi magyarok kérik a szabadságot szerető román honfitársaiktól, hogy közel száz esztendővel az 1918-as egyesülés után úgy tekintsenek rájuk, mint államalkotó nemzeti közösségre, akkor nem elvenni, nem elvitatni akarnak valamit, hanem csupán az egyenlő jogok, az emberi méltóság és a szabadság feltétlen tisztelete és szeretete vezeti őket, ahogyan az aradi mártírokat is ez vezette 167 éve.

Azoknak az ígéreteknek a betartása, amelyeket közel száz esztendővel tettek a gyulafehérvári nyilatkozatban, a mai napig várat magára – mondta. Egymás nyelvi, kulturális, vallási és etnikai identitását nem csak tisztelni kell, hanem annak feltételeit is meg kell teremteni, „hogy azt szabadon megőrizhesse minden magyar ember. Mert a többség mindig felelős azért, ami a vele együtt élő kisebbséggel történik” – fogalmazott. Kelemen Hunor szerint az aradi vértanúk a lehető legnagyobb áldozatot hozták azért, hogy a magyar nép legyőzze az abszolutizmust önkényét, kiutat találjon a feudális elnyomásból, hogy az emberi méltóságból ne csak egyeseknek jusson, míg mások elnyomásban élnek, hanem mindenki részese legyen.

George Falca, Arad polgármestere az ünneplőkhöz szólva arról beszélt, húsz éve egy olyan megemlékezés, amelyen magyarok és románok közösen vesznek részt, megosztó lett volna; ma azonban összehozza a két országot. Az ünnepi beszédek után közös imádkozás és a koszorúk elhelyezése következett az aradi Vesztőhelyen.    

Aradon a megemlékezés délelőtt kezdődött, amikor a színültig megtelt római katolikus templomban Kovács Péter gyulai esperes-plébános, püspöki helynök celebrálásával szentmisét tartottak. Ezt követően helyezték el az ünneplők a Szabadság-szobornál a koszorúkat a vértanúk emlékére. Este az aradi állami színházban Tóth Máté-Miklós A nagyrahivatott című darabját adják elő.    

Százhatvanhét éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává. (MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2016. október 06. 23:21
Ma ezt diplomáciának hívják, kedves fideszes okoska, amiben ti kibaszott szánalmasan dilettáns hülyegyerekek vagytok:(
madarasi.abel
2016. október 06. 22:45
Az újkori román Unio Trium Nationum-ban vajon melyik lesz a harmadik nemzet? s főleg: mikor?
madarasi.abel
2016. október 06. 22:43
Remélem, az egyszínű, kisebbségmentes országnak nem lesz túl sok híve Romániában...
madarasi.abel
2016. október 06. 22:41
Romániában mikor rendeznek migráncsellenes népszavazást? az EMNT megszervezhetné....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!