Az internet mellett több fontos élelmiszer áfája is csökken

2016. április 17. 13:52

Radikálisan csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája – jelentette be vasárnap Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Ezzel párhuzamosan Deutsch Tamás elmondta: 2017-től az internet áfája is csökkenni fog. A kormány jogi garanciákat is kíván teremteni az árak csökkentésére.

2016. április 17. 13:52

Radikálisan csökken a legfontosabb élelmiszerek általános forgalmi adója és tovább nő a kétgyerekes családok adókedvezménye 2017-ben a jövő évi költségvetési javaslat szerint - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vasárnap a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Rogán Antal közölte: a tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése növeli a nyugdíjak értékállóságát, mert a legfontosabb élelmiszerekből a nyugdíjasok fogyasztják a legtöbbet. Hozzátette, hogy a sertéstőkehús esetében, amelynek januárban csökkent 5 százalékra az áfája, pozitívak a tapasztalatok, csökkentek a fogyasztói árak.

2017-ben érnek be az otthonteremtési intézkedések. A kormány százmilliárd forintot szán a lakástámogatások nagy volumenű növekedésére, az áfacsökkentésre, a családok otthonteremtési kedvezményére és a támogatott hitelre. Beindul a nemzeti otthonteremtési közösség is, amelynél további hárommillió forint körüli támogatást lehet kapni lakásonként – mondta a miniszter. 

100-100 milliárd forintot ad a kormány az egészségügynek és a közoktatásnak

Rogán Antal kiemelte: 100-100 milliárd forint többletforrást szán a kormány az egészségügyre és a közoktatásra. A közoktatásban folytatódik a pedagógusok béremelése, tartósan rendezik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) körüli problémákat. Az egészségügyben tartós béremelési programról tárgyal a kormány az érdekképviseletekkel. A kabinet többéves béremelési programot szeretne felvázolni 2017-2018-2019-re – közölte a politikus. Hozzátette: ha jól áll a 2016-os költségvetés, akkor elképzelhető, hogy ennek egy részét előrehozzák idénre. Ezt a következő két hétben vizsgálja meg a kormány – jegyezte meg Rogán Antal.

A miniszter rendkívül veszélyesnek nevezte Brüsszel javaslatát az európai menekültpolitika megújítására, mert az a bevándorlás csökkentése helyett arról szól, hogyan lehet legalizálni és törvényessé tenni a migrációt, valamint kivenné a bevándorláspolitikát a nemzetállami hatáskörből.

Állandósítaná a bevándorlást Európába, ha Brüsszel döntene a betelepítendő emberekről, akiket kötelező kvóta alapján osztanának szét a tagállamok között. Magyarország ezt szuverenitási kérdésnek tartja, ezért javasolja a kormány, hogy legyen népszavazás a témában – jelentette ki Rogán Antal. Elmondta: jó lenne közös álláspontot kialakítani a V4-országokkal (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország) a magyar kormányfő tízpontos javaslatairól a schengeni egyezmény megújítására. Erről a jövő hét elejére várható egyeztetés az érintett országokkal – ette hozzá Rogán Antal. 

Rogán: Nem sikerült a multiktól a kisebb cégek felé terelni a vásárlókat

A javaslatok között szerepel az erősebb határvédelem, a gazdasági bevándorlók és a menekültstátuszra jogosult emberek szétválasztása, valamint megengedné, hogy egyes országok a gazdasági problémákat, munkaerőhiányt bevándorlással oldják meg, de a migrációt ne lehessen másokra kényszeríteni – ismertette a javaslatot a miniszter.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról elmondta: az egy évvel ezelőtt kitűzött célok közül a gazdasági természetűeket elérték, nőtt a forgalom és a foglalkoztatottság a kiskereskedelemben. Azonban nem sikerült igazán a multiktól a kisebb cégek felé terelni a vásárlókat, és az emberek sem fogadták el a tilalmat, ezért döntött a kormány úgy, hogy visszavonja az intézkedést – mondta Rogán Antal.

Az internet áfája is csökken

Jogi garanciákat kíván teremteni a kormány arra, hogy az internetszolgáltatók valóban csökkentsék az árakat, miután 2017-től 27-ről 18 százalékra csökken az internet áfája – mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán. Deutsch Tamás hozzátette: ez azt jelenti, hogy megközelítőleg 10 százalékkal kell kevesebbet kell fizetni az internetért, egy évre vetítve pedig egyhavi előfizetési díjat lehet megspórolni. 

A törvényjavaslat jogi megoldást is tartalmaz arra, hogy az áfacsökkentés célját a szolgáltatók ne akadályozzák meg, azaz amennyivel csökken az internetezés áfája, annyival legyen olcsóbb az internetszolgáltatás – fejtette ki. Elmondta azt is, hogy jövő évtől minden szolgáltatónak olyan kedvezményes internet-előfizetési alapcsomagot kell létrehoznia, amely olcsóbb minden eddigi csomagjánál. Kitért arra, hogy az áfacsökkentéssel 13-15 milliárd forinttal több pénz marad az embereknél. 

A gazdasági tárca számításai szerint az előfizetők számának növekedése akár már 2017-ben kompenzálhatja az áfacsökkentés okozta kiesést, és 2018-ra akár meg is haladhatják a bevételek a 2016-os szintet – közölte a fideszes politikus.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. április 18. 10:46
Most már akkor az összes alapvető élelmiszer áfája 5% lesz, úgyhogy be lehet fejezni az áfasírást.
Tintamin
2016. április 18. 00:32
HAHAHAHHAHAHA:DDDDDDDDDDDDDDDD INTERNETADÓÓÓÓÓÓÓÓ:DDDD SEGGSZÁJ SEGGSZÁJ SEGGSZÁJ SEGGSZÁJ SEGGSZÁJ SEGGSZÁJ SEGGSZÁJ SEGGSZÁJ Mekkora egy csökött szerencsétlen gyökér banda ez a fidesz...
Vezetéknév Utónév
2016. április 17. 20:39
Jellemző, hogy pont az egészséges ételek - zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, szója, hüvelyesek, olajos magvak, joghurt, hal stb - áfája nem csökken. Nyilván jó így nekünk, hiszen ha másban nem, legalább szív-, érrendszeri, és emésztőszervi halálban világelsők vagyunk.
Mich
2016. április 17. 19:22
+ 100 mrd otthonteremtési intézkedésekre + 100 mrd adócsökkentésre + 100 mrd az egészségügynek + 100 mrd az oktatásügynek + a költségvetési hiány leszorítása (0-ra) -------------------------- = NEM SEMMI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!