Colleen Bell: Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak

2015. december 10. 10:51

„Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak” – utalt Colleen Bell a közbeszerzési törvény módosítására szerdán az „Átláccó” konferencián. A Portfolio.hu tudósítása szerint az amerikai nagykövet kifejtette: hazánknak Romániát kellene követnie a korrupcióellenes harcban. Éber választópolgárokra, oknyomozó újságírókra, és civil szervezetekre van szükség – tette hozzá.

2015. december 10. 10:51

Colleen Bell a Transparency International által szervezett szerdai „Átláccó” konferencián kiemelte: Romániában a független korrupcióellenes ügyészség (DNA) jó példa arra vonatkozóan, hogy milyen komoly lépéseket is lehet tenni a korruupcióellenes harcban. Többek között a DNA tevékenységének is köszönhető például Victor Ponta miniszterelnök lemondása. Fontos továbbá, hogy DNA kormánytagok, bírók és ügyészek egész sora ellen indított eljárást az elmúlt években. 

A Portfolio.hu tudósítása szerint az amerikai nagykövet arról is beszélt, hogy az amerikai üzleti körök véleménye szerint Magyarországon létezik a korrupció érzete. Beszédében a múlt héten visszamenőleges hatállyal módosított közbeszerzési törvényre, az összeférhetetlenségi szabályok lazítására is utalt. „Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak” – mondta. A nagykövet szerint ugyanakkor Magyarország és az USA kereskedelmi kapcsolata egészséges. Hazánkra nézve pozitívumként jegyezte meg, hogy nemrég 15 magyar határőrt tartóztattak le az ukrán határnál. Colleen Bell továbbá úgy véli: az online pénztárgépek rendszere is tisztító hatást gyakorol a gazdaságra.

Az amerikai nagykövet kifejtette, hogy a mindenkori hatalom elszámoltathatóságához egyértelműen éber választópolgárokra, oknyomozó újságírókra, valamint erős civil szervezetekre van szükség. Így kikényszeríthető az átláthatóság. A transzparencia kapcsán továbbá sürgette a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát.

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2015. december 18. 16:19
Nem egészen világos, miféle versenyről van szó! Ha netán a piaci szabadversenyről kívánt példálózni, annak az állapota az USA 20. századi vámpolitikájának történetén tanulmányozható legjobban. A transznacionális pénz számára a gond abban áll, hogy egyes országokban képesek maguknak hitelezni. Az USA gondja pedig abban áll, hogy náluk sokan még ma is azt képzelik, a transznacionális pénz az ő érdekeiket képviseli.
Mindjárt
2015. december 11. 06:03
"Colleen Bell: Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak" 18-nak tetszik 94-nem nem tetszik Elgondolkoztató :)
KannibálTatárÚr
2015. december 10. 19:57
A lyukas fazék megint okoskodik.
catalina9
2015. december 10. 16:55
Kvasztics Fedor 2015. december 10. 11:30 Talán igaza lehet Colleen Bellnek, de azért olyan nagykövetként, aki pénzen vette a pozícióját, talán visszafogottabban kéne ehhez hozzáállni." A mai kormánytájékoztatón Lázár leiskolázta, ugyanezzel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!