Párttag ne legyen HÖK-ös

2015. szeptember 21. 13:54

Az ELTE új HÖK elnöke, Kiss Edina szerint a HÖK válságát lehet kezelni a hallgatókra való koncentrálással és az egyetemi identitás újraépítésével, a párttagoknak pedig nincs helye a HÖK-ön belül. Interjú.

2015. szeptember 21. 13:54
Kiss Edina

Mit gondolsz, van-e helye a politikának az egyetemen?

Nincs.

Nemrég fogadtátok el a Választási Kódexet, ami tiltja, hogy pártok, vagy ezek ifjúsági szervezeteinek tagjai HÖK-ös tisztségviselők legyenek. Ennek ellenére pár perces Google-kereséssel látni, hogy a karok tele vannak olyan HÖK-ösökkel, akik egyben párt- vagy ifjúsági tagozati (IT) tagok és HÖK tisztségviselők. A Kódex viszont nem fűz szankciót és eljárást egy ilyen esethez. Mit tudsz erről a helyzetről mondani?

A Kódexről annyit érdemes tudni, hogy párhuzamosan készült az Etikai Chartával. Ez a jelenlegi HÖOK Elnökség első nagy projektje. A Chartát azért tudom első betűjétől az utolsóig, mert oroszlánrészt vállaltam az elkészítésében, és büszke vagyok rá, hogy megszületett és részese lehettem. Leírtuk azt, amit eddig is tudtunk, hogyan lehet viselkedni, mit lehet és mit nem, de utána mutatkozott egy igény arra, hogy kéne a későbbi Választási Kódex is, legyen kialakítva az önkormányzatok választási etikája, mit lehet, mit nem. Az első kérdésre válaszolva, ahogy rávágtam, nincs. Azzal, hogy valaki HÖK-ös, vállal egy közéleti szerepet, és ezek nem összeegyeztethetők. Ha valaki tagja egy pártnak, IT-nek és egyébként őt döntésében vagy érdekvédelmében meghatározza az, hogy egyébként ő melyik párttal szimpatizál, vagy milyen politikai nézeteket tud magáénak, ezt nem lehet. A szankció hiányára térve: a nyilvánosságnak van egy ereje. Ha valaki párttag, és vállalta a HÖK-ös tisztséget, azt is vállalta, hogy ezek ki fognak derülni. Ez nyilván egy felmenő rendszerben lévő dolog, de onnantól kezdve, hogy egy Küldöttgyűlésen valaki azt mondja, hogy összeférhetetlenségről nem tud és vállalja a jelölést, azzal kimondja, Alapszabály szerint is, hogy ő nem tagja IT-nek vagy pártnak. És ha ezt kimondta, és kiderül, hogy nincs így, tehát nem az Alapszabály szerint működik, a nyilvánosság erejével lehet ezt nagyon jól kezelni. Ha nem tudja betartani a Chartában vagy Kódexben foglaltakat, le kell, hogy mondjon. És szerintem ezt megfelelő komolysággal kell kezelni. a HÖK nincs olyan helyzetben, hogy ímmel-ámmal kezeljen ilyen dolgokat. Ez egy olyan része lehet az egész HÖKös történésnek, ami szépen lassan fog kitisztulni, de ki fog biztosan. Lehet, hogy most még vannak a szervezetben ilyen emberek, de ez szépen lassan kimegy a divatból.”

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. szeptember 21. 19:39
Ez egy teljesen meddő vita! Mondhatnám szarfűrészelés!!
kulakman
2015. szeptember 21. 17:44
Nem mindegy melyik pártnak nem lehet tagja!!! Mert "űdítő kivételek vannak"" Régi vágású pártoknak lehet pártoló tagja !
drkovax
2015. szeptember 21. 17:08
Értem. Párttag nem lehet, de civil aktivista, pl. HaHa-s az lehet. Átlátszó.
Sárközi Miskulancia
2015. szeptember 21. 16:21
Eleve rossz a kiindulópont. Nem párttagokból lesznek a hülye HÖK-ösök, hanem a hülye HÖK-ösökből párttagok. Azt kéne valahogy kitalálni, hogyan lehet megcsinálni, hogy az ambiciózus retardáltak ne pártokba való ugródeszkának tekintsék a HÖK-öt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!