A Jobb Szektor emberei lövöldöztek Munkácson, több halott, országos készültség

2015. július 11. 16:30

Tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a szélsőséges Jobb Szektor emberei és egy kárpátaljai parlamenti képviselő testőrei, valamint a rendőrök között. Az első hírek két halottról és hét sérültről szólnak. A Jobb Szektor a képviselő letartóztatását követeli. A szélsőségesek Kijevben a belügyminiszter lemondását követelik, az összes egységüket harci készültségbe helyezték, és állításuk szerint készek szembeszállni a rendőrséggel.

2015. július 11. 16:30

Tűzharc tört ki szombat délután Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobb Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között, nyolcan megsebesültek – adták hírül kárpátaljai hírportálok.

A Mukachevo.net munkácsi hírportál beszámolója szerint a fegyveres konfliktus az Antresz sportkomplexumnál kezdődött, amikor a magukat a PSZ tagjainak mondó fegyveresek be akartak hatolni a létesítmény területére, de az ott tartózkodó Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő testőreinek ellenállásába ütköztek. A helyszínre nagy erőkkel vonult ki rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A Kárpáthír szerint két halottja van az incidensnek és heten megsérültek. Az érintett útszakaszokat lezárták, hatalmas dugók alakultak ki. Az Ungvárra bevezető utakat is lezárták, minden autót átvizsgálnak. Egyelőre nem lehet tudni, mi volt a konfliktus indítéka.

Frissítés (17:29): A KárpátHír azt írja, hogy a Jobb Szektor elismerte két emberük elvesztését, illetve másik kettőt megsebesítését. Sem a sérülteket, sem a halottjaikat nem adják ki. A szélsőséges szervezet bejelentette, hogy Ukrajna egész területén az összes egységüket harci készültségbe helyezték, és készek szembeszállni a rendőrséggel. Azzal fenyegetőznek, ha folytatódik a hajsza ellenük, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el az országban. A szervezet azt követeli, hogy tartóztassák le Mihajlo Lanyo parlamenti képviselőt (akinek a birtokát megtámadták), továbbá az összes olyan rendőrt tartóztassák le, akik rájuk tüzelt, és azokat is, akik az utasításokat adták nekik. A Jobb Szektor arra kérte a hadsereget, álljanak át az ő oldalukra, és akinek van fegyvere, csatlakozzon hozzájuk. A rendőrség lezárta a Csap-Kijev autóutat és nagy erőkkel terrorellenes műveletbe kezdett.

Frissítés (19:56): A KárpátHír arról számolt be, hogy a Nemzeti Gárda egyes egységei a fokozódó biztonsági kockázatok miatt az elnöki hivatalhoz vonultak Kijevben. Munkácson egy katonai páncélozott szállítójármű tűnt fel a délutáni események helyszíne közelében:

Frissítés (20:23): Az Euromaidan PR azt írja a Twitteren, hogy a Jobb Szektor tüntetésbe kezdett a fővárosban, az elnöki hivatal előtt:

Arszen Avakov belügyminiszter távozását követelik, mivel szerintük a rendőrség Viktor Medvedcsukhoz hű erői támadtak rá a jobb szektorosokra.

Frissítés (21:13): Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere – a Jobb Szektor veszteségeit nem számítva – tizenegy sérültről számolt be, akik közül öten civilek, öten a különleges erők tagjai, egy pedig rendőr.

Frissítés (22:35): A KárpátHír azt írja, hogy Ungvárt minden irányból lezárta a rendőrség. Az Euromaidan PR szerint Lviv Munkács felé eső kijáratát a helyi Jobb Szektor zárta el az Ukrán Nemzeti Gárda elől. Az Ukrán Nemzeti Gárda egyik egysége Kijevből nehéz fegyverzettel is ellátva, katonai repülőn indult Munkácsra:

Frissítés (01:23): Az Euromaidan PR jelenti: tucatszám szállnak le a katonai repülőgépek és helikopterek az ungvári repülőtéren.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. július 12. 15:32
Azon gondolkodtam el milyen ország az -és van e Ukrajnán kívül másik- ahol egy parlamenti képviselőnek testőrei /nem 1/ vannak. Szerintem ez az egész csak bűnbandák háborúja egymás közt. Az egésznek az ad politikai jelentőséget, hogy az egyik a kormánypárti bűnbanda,míg a másik /a ps/ úgy érzi hálátlanok vele szemben és nem kapja meg a beigért anyagi és erkölcsi támogatást. Most marakodnak a koncon. Sajnálatos, hogy ennek következtében ártatlan emberek halhatnak meg.De egyébként ők nem azok!
duzur
2015. július 12. 00:05
Biztos ezek is a "Szebb Jövöt" hirdetik...
egysegelem
2015. július 11. 19:40
Ilyen az, amikor a helyi "jobbik" fegyverhez jut, kerdes, hogy a magyarok akarjak-e, hogy idaig fajuljon a helyzet. Monak az az egy szerencseje, hogy a Garda es a hasonlo alakulatok nem tudnak fegyverhez jutni tomegesen.
várúr
2015. július 11. 19:35
Lőporosenyko végre megtudja, hogy fest az ukrán demokrácia - lőtávolból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!