Visszavonta a jegybank a DRB-hez tartozó kisbankok engedélyét

2015. március 02. 16:49

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa visszavonta a DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank tevékenységi engedélyét, mivel egy vizsgálat szerint az említett négy hitelintézet eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére.

2015. március 02. 16:49

A jegybank visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki – mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt – nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfőn. Hozzátette: a jegybank előre hozott vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfő délután hozott döntést a négy hitelintézet – DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank – tevékenységi engedélyének visszavonásáról, miután az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókezház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált – jegyezte meg.

Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása. Az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre - a lakossági és vállalati megtakarítások e körbe tartoznak - törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig (100 ezer euróig) kárkifizetést teljesít. A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek - mondta.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Habony Gucci
2015. március 02. 22:23
A nyomozást folytató KR Nemzeti Nyomozó Irodával állítólag „együttműködőek” az érintett cégek vezetői és ők maguk jelezték - „őszintén és tisztességesen” -, hogy sajnos hiányzik több mintegy 100 milliárd forint. Több mint érdekes, hogy más, sokkal kisebb fajsúlyú, csupán néhány tízmilliós ügyekben hipp-hopp előzetes letartóztatásba helyezik az összes érintettet, de most - valamiért - az ügyészség sem erőlködik. Innentől kezdve pedig nagyon is igaz lehet az a városi szóbeszéd, hogy a cégcsoport vezetői rendkívül jó politikai kapcsolatokat ápoltak - mindkét oldallal. Vélhetően „szponzorálhatták” egyiket is, másikat is. A Fidesz frakcióvezetője, Rogán az MSZP-re mutogat, míg az MSZP a fideszes politikusok érintettségét feszegeti. Burleszkország. http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?MN=Hirmix&AGM=GazdasagiBunugyek&AN=bcashugy&LN=Hungarian
Habony Gucci
2015. március 02. 22:22
Fidesz Állami Maffia!!!!!!!!!!!!! Büdös: nem veszik őrizetbe a Buda-Cash botrány főszereplőit Nem tervezi a rendőrség, hogy a Buda Cash Brókerház és a hozzájuk köthető pénzintézetek és egyéb vállalkozások vezetőit őrizetbe vegye. Ugyanis „őszintén” és „tisztességesen” meggyónták, hogy elsíboltak 100 milliárd forintot…
egyetmondok
2015. március 02. 22:04
Hogyan kaphattak egyáltalán engedélyt ?
realista
2015. március 02. 20:41
Abba mondjuk bármely bank belebukna, ha mindenki ki akarná venni a követelését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!