Elutasítja a Jobbik a Paks körüli nemzetközi tanácsadást

2014. december 22. 13:34

A Jobbik elutasítja, hogy a kormány nemzetközi tanácsadó testületet hozzon létre a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban. Az orosz beruházás mellett viszont kiállnak.

2014. december 22. 13:34

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: kiállnak az erőmű jelenlegi vezetősége mellett, ellenzik, hogy a helyükre vagy föléjük ismeretlen összetételű csoportot alakítsanak. A jobbikos politikus szerint ebben a külpolitikai helyzetben veszélyeket rejt, ha az ország villamos energiájának ötven százalékát biztosító létesítmény külföldi irányítás, befolyás alá kerül. Feltette a kérdést: az új testület ki felé biztosítaná a bővítés átláthatóságát?

Kepli megjegyezte: a feszült politikai helyzetben az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy Magyarországon orosz nagyberuházás valósuljon meg, és ennek nemzetbiztonsági kockázatai is vannak. Háborús veszély esetén mennyire lenne drága a tengerentúli szakértőknek egy üzemzavar vagy műszaki baleset, amit ráfoghatnak az oroszokra? – kérdezte Kepli Lajos. A képviselő a külföldi nyomás mellett a testület létrehozásának indokaként azt is feltételezte, hogy „a Fidesz a vesztét érzi”, és kormányváltás esetén is szeretné megtartani befolyását a projektre.

Egyúttal azt is közölte: ellenzik, hogy – miként a hírekben szerepel – 800 embert küldjenek el az atomerőműből, mert a létesítményt a mostani dolgozói létszámra méretezték az üzemeltetési biztonság szempontjából.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. december 23. 02:14
BOBAFETT - DEHÁT NEM IS ŐK NYERTEK !!! https://www.youtube.com/watch?v=6VqzFg-84ws
=nessuno=
2014. december 22. 22:09
Fidesz, Jobbik...oroszbérenc mindegyik.
sóhivatalnok
2014. december 22. 19:55
Ha a Roszatom részt vesz az új blokkok üzemeltetésében, ahogyan az egyik most aláírt megvalósítási megáapodásban van, az nem ugyanakkora kockázat? Ők nem tudják egy konfliktus esetén leállítani az erőművet (sokkal jobban mint pár fölösleges tanácsadó)?
káli
2014. december 22. 15:57
Hagyjuk már a putyinpincsiket!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!