Kedvező lehet Magyarországnak a TTIP a külügy államtitkára szerint

2014. november 05. 16:03

Mikola István szerint kedvező lehet Magyarországnak a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás, ha jól képviselik az ország érdekeit az egyezményről folytatott tárgyalásokon. Azt is elmondta, hogy kezdeményezték az erről szóló hatástanulmány nyilvánossá tételét. Az ülésen a szocialisták Vida Ildikóról és a kitiltási botrányról is érdeklődtek, de hiába.

2014. november 05. 16:03

Az EU és Amerika közti szabadkereskedelmi megállapodás is téma volt a parlament külügyi bizottságának szerdai ülésén. Az ülésen Mikola István, a Külügymninisztérium államtitkára azt mondta: kedvező lehet Magyarországnak a transzatlanti kereskedelmi és beruházási megállapodás, ha jól képviselik az ország érdekeit az egyezményről folytatott tárgyalásokon.

A biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár kiemelte: a kormánynak a szabadkereskedelmi megállapodásról készített hatásvizsgálata szerint Magyarország számára kifejezetten hátrányos következmény nem látható, az egyértelmű gazdasági hatások tíz év távlatában várhatók. A tanulmány alapján fontos a szabályozási együttműködés kialakítása. A megállapodás a közúti járműgyártás, a vegyipar, a gyógyszeripar és az orvosi műszerek gyártásának területét érintheti leginkább – magyarázta.

A szocialista Demeter Márta felvetette, hogy érdemes lenne az említett tanulmányt nyilvánosságra hozni. Mikola István úgy válaszolt, hogy ezt kezdeményezték, bár nem található benne sokkal több információ az általa elmondottaknál. A KKM államtitkára hangsúlyozta: a megállapodás célja a közös gazdasági előnyök kihasználása, a transzatlanti kapcsolatok és a versenyképesség erősítése.

Az Egyesült Államok Magyarország legnagyobb Európán kívüli exportpiaca, remélhetőleg a kereskedelmi forgalom növekedhet, ha hatályba lép a megállapodás – mondta. A 2012-es szinthez képest tíz év alatt a magyar kivitel 29 százalékkal, a behozatal 8,4 százalékkal nőne, vagyis egyértelműen pozitív lenne a mérleg. A magyar GDP 0,2-0,3 százalékkal növekedhet tíz év távlatában, és 20-30 ezer új munkahely létesülhet, ha létrejön a megállapodás – tette hozzá. Az érzékeny kérdések között említette a beruházásvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket és a GMO-mentesség ügyét.

Mikola István azt mondta, a tárgyalásokon azt az álláspontot képviselik, hogy fontos az átláthatóság. Sietésnek, kapkodásnak nincs helye, bár az Egyesült Államok nagyon sürgeti a megállapodás tető alá hozatalát, és ez ellenérzést válthat ki egyes európai országokban. Megjegyezte: az Egyesült Államok fontosnak tartja Magyarország jelenlétét a tárgyalásokon, „nincsenek tehertételek a mostani kis disszonanciákat illetően”.

Mesterházy Attila úgy véli, ennél nagyobb problémákról van szó. Ezzel összefüggésben Tállai Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárát kérdezte arról, hogy tájékoztatta-e Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert arról, hogy kitiltották az Egyesült Államokból, és ha nem, lesz-e ennek következménye. A szocialista képviselő arra is kíváncsi volt, hogy az NGM indít-e vizsgálatot az ügyben, és lehetnek-e további érintettek a NAV-nál. Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke azt kérte a képviselőktől, hogy ne térjenek el a tárgytól.

Tállai András azt mondta: politikai kérdések nem tartoznak a napirendhez, így azokra nem válaszolt. Az NGM államtitkára a TTIP egyezménnyel kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar gazdaság számára jelentős exportbővülést hozhat a megállapodás. Arról is beszélt, hogy fontos a GMO-mentesség alaptörvényben rögzített garanciáinak megvédése.

Németh Zsolt kijelentette: indokolt a megállapodás megkötése, de a nemzeti érdekek szempontjából fontos területeken hatékony érdekegyeztetésre van szükség. Úgy látja, az egyezménnyel egyfajta gazdasági NATO jönne létre. Azt is mondta, hogy a tárgyalási fordulókon fontos, hogy miként alakul az Egyesült Államok és az EU motivációja. Jelenleg mindkét fél részéről megvan a szükséges motiváció a megállapodás megkötéséhez, és ezt a pillanatot nem szabad elhalasztani – mondta.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. november 06. 06:11
"Mikola István szerint kedvező lehet Magyarországnak a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás, ha jól képviselik az ország érdekeit az egyezményről folytatott tárgyalásokon." De erre nincsen esély, mert azon a tárgyaláson az erősebb kutya termékenyít.
Akitlosz
2014. november 05. 18:05
Ez az egyezmény Amerika érdeke, nem Európáé. Nem lesz kedvező.
wartog
2014. november 05. 17:17
érdekes lenne utánanézni kik a legnagyobb földtulajdonosok ill, kiknek az érdekszférája, mert ahogy tudom a fél ország pár ember tulajdonában van. Vajon mennyi idő alatt lehetne őket rávenni, hogy kiárusítsák hitsorsos tulajdonba?lenne-e öt perc?Á talán csak kettő.Összeg kérdése, az meg van bőven. Ez ám az igazi félelem embörök.Ti meg majd csak néztek ki a fejetekből, hogyan történhetett mindez.
wartog
2014. november 05. 17:06
Neeéem akarják kiengedni a kezükből Magyarországot.Ez csak egy újabb trükkös csavar. Sokan készülnek ide, de ha ez itt Putyin érdekszférája akkor hogyan fér ide a Big Brother?Nincsen védelem?!Viszont ha USA vonul be, akkor biza azt tesznek ezek velünk amit akarnak.Ezt azért bőséggel át kéne gondolni az ilyen oktalanságokat.Most még csak viszonylag kevés Magyar földön van kialakult kibuc rendszer, de lehet a fél ország is az,aztán itt lesz Palesztína, meg dózerek, meg a tankok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!