Szerbia: aláírták a koalíciós megállapodást, fontos magyar témák is bekerültek

2014. április 27. 12:30

A vajdasági magyar közösség, a tartomány, valamint a magyar és a szerb nép történelmi múltja szempontjából fontos kérdések is bekerültek a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt által vasárnap aláírt koalíciós megállapodásba. A megállapodás szövegét hétfőn hozzák nyilvánosságra.

2014. április 27. 12:30

Vasárnap írta alá Belgrádban a koalíciós megállapodást a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség. Pásztor István, a VMSZ elnöke az aláírást követő sajtótájékoztatón azt mondta: a szerződés tartalmazza mindazokat a célkitűzéseket, amelyeket a VMSZ már a választási kampányában is megfogalmazott. Emellett szó van benne a kisebbségi kérdésekről, az európai uniós integrációról, valamint gazdasági és fejlesztési témákról is. Hozzátette: hétfőn a megállapodás teljes szövegét nyilvánosságra hozzák.

A dokumentum az SNS és a VMSZ együttműködésének megkoronázása Igor Mirovic, az SNS alelnöke szerint. Kiemelte: elégedett pártja és a vajdasági magyar párt eddigi együttműködésével, ezzel a megállapodással pedig sikeresebben tudják majd megoldani a legfontosabb társadalmi problémákat az országban. Kitért arra is, hogy a jövőben tovább javulhat a két párt, illetve a szerb és a magyar nép kapcsolata.

A koalíciós szerződés aláírása után Aleksandar Vucic, az SNS elnöke a parlamentben ismertette a leendő szerb kormány programját. Mint mondta, három fő feladat vár az új szerb kormányra: a gazdaság reformja, a magánszektor fejlesztése és a költségvetés rendezése. Vucic kiemelte: júniusig várhatóan megszületnek a legfontosabb reformtörvények, amelyeknek köszönhetően felszámolják a korrupciót, javítják a piaci környezetet és újabb befektetőket vonzhatnak az országba.

A parlament vasárnap délután szavaz az új szerb kormányról, amelynek 19 tagja lesz.

A 250 fős szerb parlamentben az SNS-nek 158 mandátuma van, a VMSZ-nek pedig hat. Sokáig folyt a találgatás arról, hogy az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséghez elengedhetetlen plusz mandátumot hogyan szerzi meg az SNS, vagyis kivel lép még koalícióra. Hosszas egyeztetések után végül ismét korábbi partnerével, a Szerbiai Szocialista Párttal (SPS) kötött megállapodást az SNS, így még 44 támogatót szereztek.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2014. április 27. 20:08
Nem hiszek a szerbeknek! ennyi.
almafa
2014. április 27. 14:52
Az RMDSZ már 20 évvel ezelőtt eljátszotta ezt. Beleírták az akármibe, bíztak (hittek), aztán maradtak a jól fizető állásokban bármi történt is. A VMSZ most kezdi. Szomorú, hogy semmit sem tanultak a szlovák és a román példából. Nem gondolom, hogy túl sokat tudnak tenni. Ezektől a rózsaszínű nyilatkozatokból viszont ugyancsak elegem van már.
Jobbik=MSz(M)P: MONDJ NEMET!
2014. április 27. 13:28
A PAPÍR MINDENT ELBÍR! Adják vissza a Bezdán - Topolya - Mohol - Nagykikinda vonalig a Délvidéket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!