NVB: Nem lehet lefotózni, sem hazavinni a szavazólapot

2014. április 06. 12:47

A Nemzeti Választási Bizottság nem kötelező érvényű iránymutatása szerint tilos lefényképezni vagy hazavinni a szavazólapokat, mert ez sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt

2014. április 06. 12:47

A Nemzeti Választási Bizottság választási szervek részére kiadott iránymutatása szerint nem szabad kivinni a szavazóhelyiségből a szavazólapokat, sem azokat lefényképezni. A testület azért is adott ki iránymutatást a kérdésben, hogy a visszaéléseket, így például a láncszavazásokat megakadályozza.

Az NVB jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása. Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla.

Az NVB felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is. A szavazólapokat nem kell borítékba tenni és lezárni, azonban  ha a szavazatszámláló bizottság úgy látja, hogy a választó valószínűleg nem tette borítékba a szavazólapját, akkor rákérdezhet, hol van a szavazólap

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. április 06. 15:24
Rúgjátok tökön a fidesznyik fasisztákat!
Kolompár Tarzan
2014. április 06. 15:22
Valószínűleg így akarják megakadályozni, hogy a FB tele legyen pöcsökkel meg kétfarkú kutyákkal telerajzolt szavazólapokkal. Mint ha ez lenne a jellemző a magyarokra.
Akitlosz
2014. április 06. 14:05
Ez egyrészt butaság másrészt betarthatatlan. A szavazófülkében egyedül azt fényképezek, amit akarok, meg sem tudják. Amúgy az a rengeteg közvélemény kutató, akik folyton azt kérdezik az emberektől, hogy kire szavaznak nem sértik a szavazás titkosságát? Nekik mi közük hozzám, hogy ki kire szavaz?
pacal
2014. április 06. 13:38
segget lehet vele törölni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!