Orbán: Minden termelő beruházás kedves

2014. március 25. 14:58

Nyíregyházán, a dán Lego-csoport új gyárának átadóján a miniszterelnök arról beszélt, hogy minden termelő beruházás kedves az országnak, mert hozzásegíti ahhoz, hogy termelési központtá váljon. A Lego zöldmezős beruházása mintegy 200 millió euróból valósult meg.

2014. március 25. 14:58

Minden termelő beruházás kedves az országnak, mert hozzásegíti ahhoz, hogy termelési központtá váljon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Nyíregyházán, a dán Lego-csoport új gyárának átadóján. A kormányfő méltatta, hogy az új, óriási méretű üzem példátlan gyorsasággal, egy év alatt épült meg, annak ellenére, hogy a világ egyik legmodernebb csarnoka. Orbán Viktor szép dolognak tartotta, hogy a Lego-gyár mind a mai napig egy családi vállalkozás, és kijelentette azt is: Dánia Magyarország barátja, „mindig támogatott minket, és ehhez a beruházáshoz is kellett egy hagyományosan jó dán-magyar barátság”. A kormányfő a beruházások között különösen kedvesnek nevezte a Legót, amely, mint mondta, nemcsak üzleti, hanem kulturális értéket is képvisel. Kultúrát ad a gyermekek kezébe, alkotásra, újításra, kreativitásra, fantáziadús életre neveli őket - mondta. Rámutatott arra is: a Lego-csoport 2007 óta, vagyis a válság éveiben is évente 15 százalékkal tudta növelni jövedelmét, amely a nyíregyházi gyár bővítésének lehetőségét is megteremtette. Figyelemreméltónak nevezte, hogy a csoport gyártókapacitásának több mint húsz százaléka Nyíregyházán van, és a világ összes Duplo játékát is itt állítják elő. 

A Lego egyike annak a negyvenhárom nagyvállalatnak is, amellyel stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány - fűzte hozzá. Orbán emlékeztetett: Magyarország óriási történelmi hátránnyal indul az európai gazdasági versenyben, miután „itt 45 éven át a magántulajdon és magángazdaság üldözött volt”, ami megakadályozta a megfelelő mennyiségű tőke felhalmozását. Mint mondta, az országnak tőkére van szüksége, és ezért cserébe előnyként a gyorsaságot kínálja, amely „Magyarország legnagyobb fegyvere és előnye”. A miniszterelnök méltatta a magyar dolgozók szorgalmát és tehetségét is, amely a nagyvállalatokat Magyarországra vonzza. Mint mondta, Nyíregyháza is komoly lehetőségek előtt áll. „Hiszünk abban, hogy az országnak ezen a részén van néhány olyan hatalmas, komoly munkaerővel rendelkező nagyváros Miskolctól Nyíregyházáig, amelyek a fejlődés központjává válhatnak” - fogalmazott. Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 19 milliárd forintnyi adósságot vett át a várostól, és több mint 170 milliárd forintnyi beruházás érkezett ide. „Sose legyen rosszabb négy évük” - kívánta a nyíregyháziaknak a miniszterelnök. 

A dán Lego zöldmezős beruházása mintegy 200 millió euróból (60 milliárd forint) valósult meg. Az avatáson a miniszterelnök mellett részt vett Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, Tom Norring, Dánia magyarországi és Hellebrandt László, Magyarország dániai nagykövete, Jorgen Vig Knudstorp, a Lego-csoport elnök-vezérigazgatója, Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. gyárigazgatója és Bali Padda, a Lego-csoport ügyvezető alelnöke, és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. A legkorszerűbb technológiákkal ellátott, modern rendszerekkel felszerelt új komplexum mintegy 100 hektáron helyezkedik el, az egy év alatt felépített gyártórészleg területe 122 ezer négyzetméter. A fejlesztés révén 250 új munkahely jött létre, ezzel együtt a Lego összesen 1500 munkavállalót foglalkoztat. Az új üzem a nyíregyházi ipari parkban 2008 óta működő gyárat váltja ki. A beruházást a Lego saját erőből finanszírozta.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2014. március 25. 22:21
A kb. 250 ember foglalkoztatásának nagyon örülök, de ha jobban megnézzük ez is egy klasszikus bérmunka. A dánoké a fröccsgépek, az általuk idehozott anyag és a fröccsszerszámok. A remény az, hogy előbb utóbb legalább, az egyébként drága szerszámokat nálunk fogják készíteni, mert arra lenne kapacitásunk.
Akitlosz
2014. március 25. 21:31
Aztán kiknek termelünk? Hát nem a magyaroknak.
várúr
2014. március 25. 20:41
Valaki szóljon már ennek a ragnarök nevű művikingnek, a kocsmában társalogjon. Onnan is kivágnák, de legalább nem engem untatna.
ballada
2014. március 25. 17:04
Minden termelő beruházás kedves mert munkát megélhetést ad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!