Ügynökök, információs túlhatalom és az ország kirablása

2013. november 15. 10:09

Schiffer András a szenzitív adatok kivételével teljes aktanyilvánosságot akar, Rétvári Bence inkább csipesszel nyúlna a témához. Miért van szükség az ügynökakták nyilvánosságára? Miért nem volt képes a kétharmados kormánytöbbség 3 és fél év alatt rendezni a kérdést? A két politikus az ügynökügyről vitatkozott.

2013. november 15. 10:09
Kiss Brigitta

Jó pár érdeklődőt vonzott a KDNP-s Rétvári Bence és Schiffer András - LMP által szervezett - csütörtök esti, az ügynökakták nyilvánosságáról szóló vitája. A Bem moziban tartott beszélgetés azonban azoknak, akik követik az üggyel kapcsolatos csörtéket és eseményeket, túl sok újdonságot nem igazán hozott. Schiffer Andrástól újra meghallgathattuk, amit már sokszor, sok fórumon elmondott a témában. Ezekkel egyébként többségében Rétvári Bence is egyetértett. Mégis, mikor szóba került, hogy miért nincs még ügynöktörvény, a KDNP-s politikus mindig megpróbálta megindokolni a késlekedést. Megígérte viszont, hogy a ciklus végére rendezik az ügyet.

A felvezetőben Hajdu Mária, az LMP 1-2-12. kerületi szervezetének elnöke foglalta össze röviden, amit az ügynökaktákról, illetve az aktanyilvánosság kérdésről tudni érdemes, a folytatásban aztán a két beszélgetőpartneré lett a főszerep. Rövid családi kitekintés után Rétvári Bence leszögezte: bár a múltat nem tudják jóvá tenni, de törekednek az erkölcsi és anyagi jóvátételre. Schiffer András szerint az nem a tisztánlátás elleni, hanem inkább melletti érv, hogy sokan, adott esetben családtagok, vagy barátok is érintettek lehetnek az ügyben. Úgy vélte, Magyarország problémái az elmúlt 23 évben nagyrészt abból adódtak, hogy a rendszerváltó elit nem vállalta a kérdés rendezését. Mint fogalmazott, hamis érv az ügynökügy tisztázása ellen, hogy arra hivatkozunk: a kérdés túl kusza, nem tudni, ki bűnös, és ki áldozat, és ezért jobb is, ha nem bolygatjuk a dolgot. Ez ugyanis szintén inkább a tisztánlátás melletti érv, hiszen a rendszer sok esetben olyankor is cinkossá tett embereket, amikor azok nem akartak azzá válni. 

Schiffer szerint az is csak kifogás, hogy 25 év távlatából már nem kell a kérdést feszegetni: az aktanyilvánosság ugyanis nem önmagában van, hanem összekapcsolódik a jóvátétellel, a lusztrációval, a luxusnyugdíjak-, illetve a pártállami levéltári anyagok és vagyon sorsával. Azt pedig szerinte igenis jó lenne tudni, hogy kik rendelkeztek „információs túlhatalommal” a rendszerváltás környékén, és hogy ennek segítségével hogyan vettek részt az ország kirablásában. Hozzátette: joga van tudni a választóknak, hogy a pártok mögött milyen érdekcsoportok állnak láthatatlanul.

Hólapát vagy csipesz

A folytatásban azt boncolgatták a felek, hogy miért nem sikerült eddig az ügyet rendezni. Rétvári – hasonlóan Schiffer előző körben kifejtett véleményéhez – úgy vélte: ha 1990 környékén rendezték volna a kérdést, akkor máshogy alakult volna az elmúlt 20-23 év. Szerinte fel kellene térképezni a diktatúra működését a tetejétől a talpáig. Megjegyezte: az MSZMP-tagok esetében nincs kérdés, ugyanakkor a Politikatörténeti Intézet két éve vonakodik odaadni az államnak a KISZ-es, MSZMP-s, illetve az előző rendszerbeli szakszervezeti iratokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minél lejjebb megyünk a struktúrában, annál inkább „nem hólapáttal, hanem csipesszel” kell nyúlni a témához, egyedileg kell mérlegelni, mivel rendkívül kusza a megfigyeltek és megfigyelők köre. „Ebbe nehéz törvényileg belenyúlni” – fogalmazott Rétvári, hozzátéve, hogy még ebben a ciklusban feláll a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, aminek épp az lesz a feladata, hogy ezt megpróbálja rendezni.

Schiffer szerint nagyszerű, hogy megalakul a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, de az aktanyilvánosság kérdése ettől független. Hangsúlyozta: nem a bezsarolt ügynökök az igazán érdekesek, hanem az a „kaszt”, akik magas beosztású, hivatásos szerepet vállaltak, például államtitkárok, igazgatók voltak, és így jelentettek. Megjegyezte továbbá, hogy amikor másodszorra benyújtották a parlamentnek az ügynökügy rendezéséről szóló javaslatukat, akkor abban az is szerepelt, hogy ha valaki trükközik a nála jogellenesen lévő iratokkal, az legyen büntethető. Megjegyezte: máig nem tudjuk, hogy ki és milyen érdekből robbantotta a D-209-es ügyet éppen 2002-ben, de már a választások után. Szerinte véget kell vetni a párton belüli és kívüli zsarolásnak egyaránt.

Schifferék elmondása szerint a harmadik javaslatukban már arra is kitértek, hogy minden olyan információt, ami a rendszerváltáskor, vagy azóta politikában tevékenykedőkről szól, az legyen nyilvános, hogy a választók képben legyenek a pártokól, politikusokról, illetve arról, hogy mennyire volt manipulált a rendszerváltás. Az LMP frakcióvezetője szerint a kormánynak az előző rendszer kiszolgálóiról szóló, a KGB irattárában található adatokat is ki kellene kérnie az oroszoktól. 

Az LMP-s politikus hangsúlyozta ugyanakkor, hogy miközben tarthatatlan, hogy bizalmas iratok magánkézben, pláne egy meghatározott politikai szereplő kezében legyenek, ugyanakkor azt sem szeretnék, ha azokat egy fideszes „komisszár” felügyelné. Megjegyezte: nem azt akarják, hogy „minden adatot kiöntsenek az utcára”, sőt. Az igazán érzékeny, szenzitív információkat még az ügynökök esetében sem tennék nyilvánossá. De szerinte amíg a kérdés nem rendeződik, addig szabadon lehet zsarolni ezekkel az információkkal.

Törvények hetek alatt, és évek alatt sem

Schiffer a beszélgetés során többször értetlenségének adott hangot amiatt, hogy eddig egyszer sem vették még csak tárgysorozatba sem a javaslatukat. Szerinte mindenképpen lépni kell, hogy ne eshessen meg többet az, ami Fráter Olivérrel és Ungváry Krisztiánnal megesett, hogy hiába állítottak igazat, pert nyertek velük szemben. Úgy vélte: világossá kell tenni, hogy nincs jogalap a tényekkel szemben, a pártállami szervekkel való együttműködés, vagy az MSZMP-tagság pedig nem magántitok, nem személyiségi jogi kérdés, hanem nyilvános adat mindenki esetében, aki 1990 óta politizál. Amíg ez nem lesz nyilvános, addig maradnak a legendák, meg az összeesküvés-elméletek – fogalmazott.

Rétvári hangsúlyozta: a Nemzeti Emlékezett Bizottsága nem passzív testület lesz, hanem ugyan több év alatt, de feldolgozzák az adatokat, majd azt nyilvánosságra hozzák. Schiffer ennek kapcsán némi cinizmussal a hangjában megjegyezte: hogy van az, hogy az alaptörvényt három hét, az új Ptk.-t pedig 2 hónap alatt átvitték, az aktanyilvánossági törvényt pedig a kétharmad dacára 3 és fél év alatt nem voltak képesek. Szerinte a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is csak ígéret, de nem történik semmi. Hozzátette: a politikai elit mellett azokra is kíváncsiak, akik az állami vagyonhoz jutottak, vagy részt vettek a média átalakításában. Szerinte ugyanakkor felmerül a gyanú, hogy a Fidesz és az „álbaloldal” között valamiféle érdekszövetség alakult ki, ezért nem lehet a kérdést rendezni. Rétvári nyomatékosította: érzékeny a téma, párton belül is nagy vitákat kavart, de szerinte lesz törvény; az ígéretük is az volt, hogy ebben a 4 évben lesz. Ha mégsem, akkor lehet majd mondani, hogy késnek az ügyben.

Egy nézői kérdés során felmerült, hogy vajon miért Magyarország az utolsó, ahol az ügynöktémát a mai napig nem sikerült rendezni. Rétvári erre csak annyit válaszolt: ő is kíváncsi, hogy miért. Schiffer szerint ebben annak a három parlamenti pártnak van felelőssége, akik már voltak kormányon 1990 óta. Emellett úgy vélte, hogy az okok között lehet az is, hogy a rendszerváltás előtt a Kádár-rendszerben nem volt akkora elnyomás, mint máshol, az eliteket pedig túl sok minden kötötte össze azokkal akik leválthatták volna őket, ezért inkább alkut kötöttek a felek. 

Zárásként megtudtuk, hogy Rétvári Bence az LMP-s fórumon jobban érezte magát, mintha az MSZP 1-2-12. kerületi szervezetének rendezvényén kellett volna részt vennie.

 

(Fotó: ALTmti, via 444)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
potyka
2013. november 15. 14:38
Csak a Fidesz! (az akadálya a lista nyilvánosságra hozatalának) Mennyi szemét nagypofájú fityisz majom lehet rajta? :DDDDD
kamasuka
2013. november 15. 12:52
Próbálta, de azonnal elmeszelték a bírók nyugdíjazását. Ott van pl. a Boros Lajos. Ügynök volt, mégis, a média egyik fenegyerekének számít. Na már most, mi lesz akkor, ha ezt keveseken túl többen is megtudják? Eltűnik? Lekopik? Semmi sem történt az ügynökökkel, Bandi. Sőt, kettőből miniszterelnök is lett ...
tóth mária
2013. november 15. 12:20
Nem bízok Schifferben! Egy megmagyarázhatatlan személyiség, furcsa, cinikus mosollyal! Nagyon erőlködik, hogy gerincét mindenki makulátlannak lássa!
cutcopy
2013. november 15. 12:18
"Schiffer András a szenzitív adatok kivételével teljes aktanyilvánosságot akar" Na most teljes vagy kivételes..? )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!