Szanyi: Nyilván a kutya nem fog elmenni szavazni Baján

2013. október 03. 12:10

Egy időpontban kellene tartani az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) választást MSZP-s politikusok, Szanyi Tibor elnökségi tag és Gurmai Zita EP-képviselő szerint. Szanyi pofátlanságnak nevezte, hogy – mint mondta – a Fidesz külön akarja választani a magyar és az európai parlamenti választást „ordas és aljas megfontolásokból”.

2013. október 03. 12:10
Egy csütörtöki, Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja, országgyűlési képviselő azt mondta, nem lehet szétválasztani a magyar és az európai ügyeket, minden belpolitika Európa-politika, és minden Európa-politika belpolitika is. Pofátlanságnak nevezte, hogy – mint mondta – a Fidesz külön akarja választani a magyar és az európai parlamenti választást „ordas és aljas megfontolásokból”. Szerinte a kormánypárt szórakozik az emberekkel, és kihasználja a választási rendszerben lévő „negatív tényezőket”, amivel szétveri az egész ország öntudatát, hogy európai összefüggésektől mentesen lehessen „egy mérhetetlen demagóg és nacionalista kampányt folytatni”, hogy ne zavarjanak be a nemzeti ügyek az EP-választás dolgába.
 
Úgy folytatta, az országgyűlési voksolást közel ötven nappal követő választásra „nyilván a kutya nem fog elmenni, kivéve azt, akit a Kubatov-lista alapján ezek a Baján megismert kápók bikacsökkel” odavernek „ötezerért”. Kérdésre válaszolva azt mondta, biztos, hogy Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak azért, hogy egy időpontra írja ki a két választást. Arról is beszélt, hogy az előzetes várakozások szerint az EP-ben relatív többsége lesz a szocialistáknak.
 
Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője úgy értékelte, a Fidesz azért akarja, hogy az országgyűlési választást hamarabb tartsák, mint az EP-választást, mert irreális a jövő évi költségvetés, és a kormánypárt el akarja kerülni, hogy idő előtt kiderüljön: az „osztogatásnak” nincs fedezete. Kitért arra, hogy a jövő évi választás után az Európai Szocialista Pártnak lehet ismét a legnagyobb frakciója az EP-ben. A szocialisták szeretnék, ha a legnagyobb frakció jelöltje vezethetné az Európai Bizottságot; erre a posztra már van is egy jelöltjük, Martin Schulz, az EP elnöke –közölte.
 
Gúr Roland, az MSZP külügyi szakértője hangsúlyozta, az egyszerre tartott választásoknak előnye lehet, hogy a magas részvétel nagy legitimációt ad az európai parlamenti képviselőknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy választás költsége hatmilliárd forint körül van. Szanyi Tibor beszámolt arról is, hogy lezárult a jelölés az MSZP EP-listáján szereplőkre. Megjegyezte, mindhármuk több jelölést is kapott, várhatón a lista első felében lesznek. Hozzátette: a sajtó „nagyjából jól totózott”, hogy néz ki a lista első része. (Sajtóhírek szerint a listát Szanyi Tibor vezeti majd.) Elmondta, az elnökség jövő héten dönt az EP-listáról, amelyet a választmány terjeszt az október 19-i kongresszus elé. A szocialista politikusok azzal számolnak, hogy május 25-én lesz az EP-választás – hangzott el a sajtóbeszélgetésen. 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2013. október 03. 15:38
Szegény Európa! Hányinger, hasmenés, delirium......Hukk! Ni, ezt a kiskutyát mikor ettem meg? Vagy még reggel okádtam ki?
kjkj945
2013. október 03. 15:07
Egyszerre tartaná az országgyűlési- és az EP-választásokat a Fidesz 2013. augusztus 28. 17:05 Gulyás: Sok fideszes szerint egyszerre kell tartani a parlamenti és az EP-választást 2013. szeptember 16. 15:19 Külön tartaná Navracsics az országgyűlési és EP-választásokat mandiner.hu/.../20130927 Index - Belföld - 2014. május 25-én lehetnek a választások index.hu/belfold/2013/03/. Sztem egyben május 25 lesz!!! Minek ezen rágodni????? Ja a kampány!!!???
tango47
2013. október 03. 13:52
Azért a kapitány "úr" eldönthetné, hogy bikacsökkel verik oda szavazni a polgárokat, vagy lefizetik őket. Nem mindegy!
Taxin
2013. október 03. 13:44
Kiváncsi leszek, mit kezd majd a hivatalában Teket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!