Film készült az elhallgatott gyalázatról

2013. szeptember 25. 14:53

Az Elhallgatott gyalázat című dokumentumfilmben a világháború során a szovjet katonák által megerőszakolt nők vallanak az ellenük elkövetett erőszakról.

2013. szeptember 25. 14:53

Október 3-án az M1 képernyőjén mutatják be az Elhallgatott gyalázatot, Skrabski Fruzsina dokumentumfilmjét a szovjet katonák által megerőszakolt nők tragédiájáról. „A megerőszakolt nők története már a Biszku-film előtt foglalkoztatott”mondta a Heti Válasznak a Bűn és bűnhődés című 2010-es alkotás rendezője, aki nem érti, miért nincs jobban feltárva ez a téma, és idegesíti, hogy ma is vannak, akik a felszabadulást ünneplik. A Heti Válasz következő lapszáma Ungváry Krisztián és a tragédiáról az első átfogó hazai kutatást publikáló történész, Pető Andrea segítségével járja körül ezt a máig kibeszéletlen témát.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. szeptember 25. 19:09
Nagyon örülök, h. a nemzet emlékezetének része lesz az, amiről családi legendáriumból, vagy az Asszony a fronton-ból vagy a rég elfelejtett Végh Antal egyik regényéből tudtunk, nem beszélve Apor Vilmos győri püspök haláláról, h. csak a nagyon kézenfekvő forrásokat említsem. Meg kell nézni okt.3-án és meglátjuk. Nyilvánvaló, h. a történész, a dokumentum és játékfilmes, az újságíró pénzért dolgozik, mint mindnyájan, mert valamiből csak meg kell élni, ezt úgy is hívhatnák, h. az élet komplexitása. Fölösleges azon vitatkozni, ami eléggé köztudott, az oroszok bemutatkozása Magyarországon, különösen az Alföldön, ahová akkor jutottak el, amikor már volt új bor, a szüret után, horrorisztikus volt. Viszont a magyarországi, v. magyar zsidók számára az életet hozták el. Mindkét népcsoportnak jogában áll a történelmet saját szempontjai szerint értelmezni. Nem várható el a magyaroktól, h. ne sirassák a saját áldozataikat, ez elvitathatatlan jog, biztos vagyok abban, h. semmi sem menti az oroszok vadállatias viselkedését a civil lakossággal szemben.
Akitlosz
2013. szeptember 25. 15:35
Amúgy volt ennél rosszabb is. A bevonuló szovjetek lelövöldözték a civileket Magyarországon is. Erről sem sokat beszélnek. Ebben az országban mintha mindenki más érdeke előbbre való lenne, mindneki más szenvedése sajnálni valóbb lenne, mint a magyaroké. Örüljünk, hogy ezt az országot még szabad Magyarországnak hívni? Nem kirekesztő, rasszista kifejezés ez? :-(
Gyurcsány Viktor
2013. szeptember 25. 15:32
Szerintem amúgy bármelyik történelmi eseményt, tragédiákat is fel lehet dolgozni, és ezzel pénzt keresni, ha van rá kereslet, akkor miért ne? Csak próbálom megérteni azoknak a gondolkodását, akik holokausztiparról papolnak, mondván, szemétség "az áldozatok emlékéből pénzt csinálni", ennek a filmnek meg örülnek.
Gyurcsány Viktor
2013. szeptember 25. 15:21
Az biztos nem, mert el sem indult, elutasította a bíróság a keresetet, senki nem keresett pénzt vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!